infinitytor Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2011 Witam, Potrzebuję pomocy w wyborze zasilacza i ramu do zestawiku, który składam. Podzespoły na które już jestem zdecydowany to: procek: Intel Core i7 2600K 3,40 GHz BOX mobo: ASRock P67 PRO3 (B3) grafa: GTX 560ti, najpradopodobniej wezme MSI GeForce GTX560Ti Twin Frozr II 1GB DDR5/256bit DVI/mHDMI PCI-Express Do tego z obecnego kompa zostaje mi obudowa Chieftec BG-02B-B-B (http://www.chieftec.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=52&Itemid=93&lang=EN) oraz dyski: Seagate Barracuda 250GB 7200.10 + Samsung HD501LJ 500GB Samsung SpinPoint F1 1 TB, więc tego na pewno nie zmieniam... co do ramu to koniecznie 8 GB (2x4)zastanawiam się nad: Kingston HyperX DDR3 2X 4GB 1600MHz XMP CL9 Genesis. Czy to dobry wybór czy lepiej coś innego? Zasilacz, o którym myśle to: SeaSonic S12II-520 520W , tylko czy 520W będzie ok dla tego procka i grafy? Na 99% będę go chciał kręcić, jeszcze nie wiem jak mocno, raczej na standardowym chłodzeniu więc bez zbytnich szaleństw, ale wiem że jakiś zapas musi być... Na RAM+zasilacz chciałbym wydać nie więcej niż 600-700zł, chyba że zaproponujecie coś za co warto będzie dopłacić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisiel96 Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2011 SeaSonic M12II-620 620W 330 zł Goodram DDR3 8GB(2x4GB) 1333MHz CL9 290 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
infinitytor Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2011 a czemu akurat te podzespoły, które wymieniłeś są lepsze od tych co ja zaproponowałem? Tzn widze, że zasilacz mocniejszy ale czy taki koniecznie potrzebny, no i te ramy... czemu 1333 zamiast 1600? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2011 (edytowane) a czemu akurat te podzespoły, które wymieniłeś są lepsze od tych co ja zaproponowałem? Tzn widze, że zasilacz mocniejszy ale czy taki koniecznie potrzebny, no i te ramy... czemu 1333 zamiast 1600? Tak właściwie do czego używasz komputera? Jeśli do gier, to nie ma sensu kupować i7-2600k. Lepszym wyborem będzie i5-2500k. HT z i7 i tak nie wykorzystasz. Tak samo z ramem. 8GB przyda się tylko i wyłącznie, jeśli zajmujesz się profesjonalnie obróbką grafiki. Ani to przyszłościowe, ani opłacalne. Do gier spokojnie wystarczą 4GB. Wydajność w grach taka sama. Jeśli chodzi o różnicę między 1333MHz i 1600MHz, to te drugie i tak za dużo Ci nie dadzą, może 1-2 FPS-y więcej w grach i tyle. Zaoszczędzone pieniądze możesz przeznaczyć na lepszą kartę graficzną. Moim zdaniem najopłacalniejszym wyborem będzie Sapphire Radeon HD 6950 1GB. Jest tańszy niż wersja 2GB, a mimo mniejszej ilości pamięci da się zmodować na HD 6970. Edytowane 31 Marca 2011 przez BlackMachine Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
infinitytor Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2011 no właśnie nie napisałem o tym, ale kompa wykorzystywał będę przede wszystkim do tworzenia grafiki 2D (codzienna praca w photoshopie 64bit z plikami psd zajmującaymi niejednokrotnie 2GB lub więcej i multum warstw, illustratorze itd), praca przy wysokich rozdzielczościach ze zdjęciami, ale też wolnymi wieczorkami chciałbym w miare komfortowo pograć w najnowsze gry :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisiel96 Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2011 (edytowane) Dobrze by było napisać przeznaczenie i sklep preferowany. Rezygnując z i7 na rzecz i5 i 8 GB RAM na 4 GB RAM na kartę będzie ok. 1400 zł a za to mamy: Gigabyte GeForce GTX 570 OC 1280MB DDR5 /320bit/ 2xDVI/HDMI [GV-N570OC-13I] - 1299zł : Esc.pl Edit: Byłem w trakcie pisania... Teraz to troszkę już inaczej wygląda... Więc zdecydowałbym się na podzespoły z 2. postu tego tematu Edytowane 31 Marca 2011 przez kisiel96 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2011 no właśnie nie napisałem o tym, ale kompa wykorzystywał będę przede wszystkim do tworzenia grafiki 2D (codzienna praca w photoshopie 64bit z plikami psd zajmującaymi niejednokrotnie 2GB lub więcej i multum warstw, illustratorze itd), praca przy wysokich rozdzielczościach ze zdjęciami, ale też wolnymi wieczorkami chciałbym w miare komfortowo pograć w najnowsze gry :) No chyba że tak. W takim razie weź te 8GB, a jeśli chodzi o kartę, to zastanów się nad jakąś z większą ilością pamięci. Skoro pracujesz w wyższych rozdzielczościach to dobrze będzie zainwestować w jakiegoś Radeona HD 6950 2GB. Potem można takiego zmodować na HD 6970 i uzyskać jeszcze większą wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisiel96 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Yyyy ale to obraz 2D a nie 3D... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...