Skocz do zawartości
infinitytor

Jaki ram i zasilacz do i7 2600k, GTX 560ti i ASRock P67 PRO3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Potrzebuję pomocy w wyborze zasilacza i ramu do zestawiku, który składam.

Podzespoły na które już jestem zdecydowany to:

procek: Intel Core i7 2600K 3,40 GHz BOX

mobo: ASRock P67 PRO3 (B3)

grafa: GTX 560ti, najpradopodobniej wezme MSI GeForce GTX560Ti Twin Frozr II 1GB DDR5/256bit DVI/mHDMI PCI-Express

Do tego z obecnego kompa zostaje mi obudowa Chieftec BG-02B-B-B (http://www.chieftec.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=52&Itemid=93&lang=EN) oraz dyski: Seagate Barracuda 250GB 7200.10 + Samsung HD501LJ 500GB Samsung SpinPoint F1 1 TB, więc tego na pewno nie zmieniam...

co do ramu to koniecznie 8 GB (2x4)zastanawiam się nad: Kingston HyperX DDR3 2X 4GB 1600MHz XMP CL9 Genesis. Czy to dobry wybór czy lepiej coś innego?

Zasilacz, o którym myśle to: SeaSonic S12II-520 520W , tylko czy 520W będzie ok dla tego procka i grafy? Na 99% będę go chciał kręcić, jeszcze nie wiem jak mocno, raczej na standardowym chłodzeniu więc bez zbytnich szaleństw, ale wiem że jakiś zapas musi być...

Na RAM+zasilacz chciałbym wydać nie więcej niż 600-700zł, chyba że zaproponujecie coś za co warto będzie dopłacić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czemu akurat te podzespoły, które wymieniłeś są lepsze od tych co ja zaproponowałem? Tzn widze, że zasilacz mocniejszy ale czy taki koniecznie potrzebny, no i te ramy... czemu 1333 zamiast 1600?

Tak właściwie do czego używasz komputera? Jeśli do gier, to nie ma sensu kupować i7-2600k. Lepszym wyborem będzie i5-2500k. HT z i7 i tak nie wykorzystasz. Tak samo z ramem. 8GB przyda się tylko i wyłącznie, jeśli zajmujesz się profesjonalnie obróbką grafiki. Ani to przyszłościowe, ani opłacalne. Do gier spokojnie wystarczą 4GB. Wydajność w grach taka sama. Jeśli chodzi o różnicę między 1333MHz i 1600MHz, to te drugie i tak za dużo Ci nie dadzą, może 1-2 FPS-y więcej w grach i tyle. Zaoszczędzone pieniądze możesz przeznaczyć na lepszą kartę graficzną. Moim zdaniem najopłacalniejszym wyborem będzie Sapphire Radeon HD 6950 1GB. Jest tańszy niż wersja 2GB, a mimo mniejszej ilości pamięci da się zmodować na HD 6970.

Edytowane przez BlackMachine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie nie napisałem o tym, ale kompa wykorzystywał będę przede wszystkim do tworzenia grafiki 2D (codzienna praca w photoshopie 64bit z plikami psd zajmującaymi niejednokrotnie 2GB lub więcej i multum warstw, illustratorze itd), praca przy wysokich rozdzielczościach ze zdjęciami, ale też wolnymi wieczorkami chciałbym w miare komfortowo pograć w najnowsze gry :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze by było napisać przeznaczenie i sklep preferowany. Rezygnując z i7 na rzecz i5 i 8 GB RAM na 4 GB RAM na kartę będzie ok. 1400 zł a za to mamy: Gigabyte GeForce GTX 570 OC 1280MB DDR5 /320bit/ 2xDVI/HDMI [GV-N570OC-13I] - 1299zł : Esc.pl

Edit: Byłem w trakcie pisania... Teraz to troszkę już inaczej wygląda...

Więc zdecydowałbym się na podzespoły z 2. postu tego tematu

Edytowane przez kisiel96

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie nie napisałem o tym, ale kompa wykorzystywał będę przede wszystkim do tworzenia grafiki 2D (codzienna praca w photoshopie 64bit z plikami psd zajmującaymi niejednokrotnie 2GB lub więcej i multum warstw, illustratorze itd), praca przy wysokich rozdzielczościach ze zdjęciami, ale też wolnymi wieczorkami chciałbym w miare komfortowo pograć w najnowsze gry :)

No chyba że tak. W takim razie weź te 8GB, a jeśli chodzi o kartę, to zastanów się nad jakąś z większą ilością pamięci. Skoro pracujesz w wyższych rozdzielczościach to dobrze będzie zainwestować w jakiegoś Radeona HD 6950 2GB. Potem można takiego zmodować na HD 6970 i uzyskać jeszcze większą wydajność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi