Skocz do zawartości
david911

Szybko botujący się system operacyjny

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Na samym początku proszę Adminów o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu - niestety takowego nie znalazłem na forum...

Przejdę do sedna - czy jest jakiś system operacyjny, który mógłby się botować z pendrive'a, a jego załadowanie, wyłączenie trwało bardzo szybko (kilka, kilkanaście sekund)? Właściwie wystarczyła by jedynie poprawnie działająca przeglądarka internetowa :) Często potrzebuje sprawdzić kilka informacji w internecie, a samo uruchomienie windowsa trwa parę minut (nie reinstalowany od 2 lat + stary komp).

Pozdro

P.S.

Dobrze, żeby to był darmowy system, jednak nad płatnym (w odpowiedniej cenie), który by się sprawdził też nie pogardzę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość dawciobiel

oprócz tego każdy linux (polecam Slax, Ubuntu) oraz... tak głośno o nim... dziwne że nie słyszałeś -> Chrome OS - ta dam!

a co to za twór można zobaczyć/posłuchać tutaj:

a jak wygląda na żywo jest tutaj:

aaaaa byłbym zapomniał - są specjalne programy za pomocą których możesz wstawić odpowiednio obciętnego nawet Windowsa XP/Vista na CD/DVD/USB. Jednak Windowsa raczej odradzam, dlatego, że dużo rzeczy jest w takim Windowsie wycięte - i nie mówie tutaj o kalkulatorze, sperze czy notatniku, a raczej różnych bibliotek (lub inne cuda) które umożliwiają działanie niektórym instalatorom, DirectX czy inne cuda o których nawet pojęcia nie mam. Jeśli cie to zaciekawi to pogogluj za Windows BartPE

Edytowane przez dawciobiel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Windows zostawiam sobie w tradycyjnej formie, to ma być coś szybkiego, na kilka minut korzystania :)

Co do ChromeOS to nie, nie słyszałem

Wszystko ładnie, pięknie, ale plan spalił na panewce. Dopiero po ściągnięciu Slax'a sprawdziłem w biosie, że nie mam możliwości botowania z USB :)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym bootowaniem z usb różnie może być. W jednym kompie też szukałem długo takiej opcji, okazało się że po podłączeniu pena jest on do wyboru tam gdzie HDD.

Może Twoja płyta obsługuje usypianie w trybie S3 STR? Wtedy winda jest szybciej dostępna niż monitor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Sprawdź opcję HIBERNACJI.

Może okazać się tym czego szukasz ale tu wiele zależy od tego, ile w danej chwili masz włączonych programów, wolnego miejsca na dysku itp.

EDIT

Z ciekawości sprawdziłem ile czasu zajmuje ten proces na moim leciwym sprzęcie (p4 3.6GHZ, 2GB ram, Win7 pro 32bit)

Wprowadzenie w stan hibernacji (włączona przeglądarka) 15sec

Czas od naciśnięcia guzika do pełnego załadowania 35sec (czas samego wznawiania systemu 10sec)

Edytowane przez frozenpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli p4 3.6GHZ, 2GB ram, Win7 pro 32bit to leciwy sprzęt, to ciekawe co powiecie na to co ja mam :)

System: Windows XP

Procesor: ADM Sempron 2,1GHz

Płyta główna: ABIT NF7

Ram: 2x512 DDR

Grafika: ATI Radeon HD 2600 series (256MB?)[AGP]

Dźwięk: Zintegrowany

Sprzętu nie zamierzam wymieniać, bo w zupełności wystarcza do moich potrzeb, jednak szybkość botowania jest straszna. Pełne uruchomienie systemu (wraz z załadowaniem wszystkiego z autostartu) to ponad 2 minuty, hibernacja jest zdecydowanie szybsza, ale bywały problemy, ze po odhibernowaniu systemu nie działały porty USB :lol: Oczywiście z autostartu wywaliłem wszystko co niepotrzebne, uruchamia się tylko niezbędnik. System jest wolny od wirusów czy innych śmieci.

. W jednym kompie też szukałem długo takiej opcji, okazało się że po podłączeniu pena jest on do wyboru tam gdzie HDD.

Nie bardzo rozumiem, jako pierwszy do botowania mam wybrać HDD? Nieee...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość dawciobiel

System: Windows XP

(...) Pełne uruchomienie systemu (wraz z załadowaniem wszystkiego z autostartu) to ponad 2 minuty, hibernacja jest zdecydowanie szybsza, ale bywały problemy, ze po odhibernowaniu systemu nie działały porty USB(...)

To poszukaj poprawek w kwestii hibernacja + WinXP - zdaje się, że była do tego specjalna poprawka naprawiająca twój problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżę temat - nie mam możliwości botowania z USB na płycie głównej, z której najczęściej chciałbym sprawdzać drobnostki w necie - więc zmieniam pytanie - jaki linux będzie najlżejszy i przede wszystkim najszybszy w ładowaniu z hdd? Jak rozumiem do windy i pingwina potrzebuję oddzielnych partycji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Damn Small Linux? Ma Firefoksa na wyposażeniu seryjnym, a wymagania sprzętowe to Intel i486 i 16MB RAM ;]

Nie wiem czy nie lepszy byłby MicroXP. Uruchomienie tego systemu na Atomie to było po prostu mrugnięcie między biosem a welcome.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi