LaHa321 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Witam Poszukuje filtra na monitor który odbija fale elektromagnetyczne ,działają tak jak okulary z antyrefleksem ,odbijają mniej więcej (90-98%) tych promieni może mi coś polecić bo nie mogę tego w ogóle znaleźć jedynie na jakiś zagranicznych stronach ale tam nic nie rozumiem. <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2011 (edytowane) Na jaki monitor ci ten filtr potrzebny, i po drugie co on właściwie ma robić. Pochłanianie promieniowania elktromagnetycznego to jedno, a filtr polaryzujący drugie i jedno z drugim niema wiele wspólnego. Jeżeli chodzi ci o filtr na LCD to 3M ma ich dużo w swojej ofercie, tkz filtr prywatyzujący. http://solutions.3mpoland.pl/wps/portal/3M/pl_PL/EU-SafetySecurityProtection/Home/ProdInfo/ComputerScreenFilters/ Tak czy inaczej ich skuteczność jeżeli chodzi o komfort pracy/jakość obrazu jest podobno znikomy. Edytowane 2 Kwietnia 2011 przez Stolar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Chodzi ci o takie ciemne filtry jak w starych komputerach w urzędach? Znajdź mi 1 osobę na forum, która tego używa - dzisiejsze monitory LCD nie wytwarzają tyle promieniowania co CRT (jeśli w ogóle?), a okulary z antyrefleksem go nie odbijają, tylko niwelują odblaski, jak sama nazwa wskazuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LaHa321 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2011 (edytowane) Filtr na monitor LCF 19 LG Flatron i chodzi mi o to żeby działał właśnie jak te okulary z antyrefklesem które odbijają te fale elektromagnetyczne i UV te 3m widziałem ale nie wiem gdzie je mogę kupić w polsce <_< Edytowane 2 Kwietnia 2011 przez LaHa321 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LaHa321 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2011 pomoze ktos ? :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Ale po co ci to? Głowa cię boli, oczy cię bolą? Jeśli tak, to wyreguluj kontrast i jasność podświetlenia, włącz lampkę, a nie inwestuj w kaszaniaste filtry, które jeszcze bardziej pogorszą jakość obrazu |(która i tak najwyższych lotów nie jest na tym LG). I nie pisz posta pod postem, jeśli nie minęły 24h od poprzedniego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Mialem sie nie odzywac ale nie wytrzymam. Wpierw - wstep teoretyczny: CRT (eng) oraz CRT (pl) LCD (eng) oraz LCD (pl) Jak sam zapewne zauwazyles ekran CRT emituje promieniowanie podczerwone, UV, (znikome) roentgenowskie oraz niskoczestotliwosciowe promieniowanie elektromagnetyczne. Wynika to wprost z budowy lampy. Ekrany LCD z podswietleniem CCFL emituja znikome promieniowanie UV, natomiast ekrany LCD z podswietleniem LED nie emituja zadnego znaczacego promieniowania (pomijajac promieniowanie wydzielane przez kazde pracujace urzadzenie elektryczne/elektroniczne). Najwieksza jednak wada ekranow LCD jest ich jasnosc (to jak gapienie sie w zarowke) oraz czesto ich "odblaskowosc". W celu wyeliminowania stosuje sie powloki antyrefleksyjne (specjalne filtry) - te same ktore uzywane sa w okularach z "antyrefleksem". Sa one JEDYNIE odpowiedzialne za wyeliminowanie odbic swiatla ktore meczy wzrok ale NIGDY nie eliminuja zadnego promieniowania UV, IR, czy X. Reasumujac - probujesz eliminowac cos czego nie ma. Dlatego tak ciezko znalezc Ci rozwiazanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Moze kolega jedzie na ustawieniach fabrycznych gdzie czesto kontrast jest na 80% mocy , swieci toto wtedy jak prawdziwa swietlowka prosto w twarz i oczy poterafia napierniczac po 15-20 minutach , szczegolnie jak sie czyta cos na jasnym tle . Dla przykladu obecnie forum mam ustawione na skorce DEfelection ( ta ciemno szara/czarna oprawa ) moge czytac co zechce pare godzin bez dyskomfortu jak ktoras z jasnych skorek oczy bola po godzinie wpatrywania w tekst . Kontrast na monitorze ustawiony na 30% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2011 A w ogóle kolega który założył temat ma jakieś reflexy ? (czyt.: wpuścił się w model "glare") Bo jeśli tak, to może lepiej wymienić tego LCD na wersję z matowym ekranem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...