Skocz do zawartości
Gorczas

Problem z podłączeniem głośników creative inspire 5100 5.1

Rekomendowane odpowiedzi

Ma problem z podłączeniem głośników creative inspire 5100 5.1. Moja płyta główna to Asus p5k z integrowaną kartą dźwiękową Realtek ALC 883, 8 -Channel High-Definition Audio. Po podłączaniu zestawu działa tylko sub który jest ledwo słyszalny i głośnik centralny. W systemie i menadżerze Realtek zmieniłem na konfiguracje 5.1 Czy jest w ogóle możliwość podłączenia tych głośników to tej zintegrowanej karty? pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Pokombinuj z wtyczkami, na płycie głównej napewno masz więcej niż 3 gniazda. Kolory wtyczek nie zawsze zgadzają się z kolorami gniazd płyty głównej/ kolorami pokazanymi w menadzerze audio.

2. Czego używasz do sprawdzania dzwięku ? (jaki program)

3. Upewnij się że dzwięk jest puszczony przez analog nie SPDIF.

Edytowane przez Stolar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Pokombinuj z wtyczkami, na płycie głównej napewno masz więcej niż 3 gniazda. Kolory wtyczek nie zawsze zgadzają się z kolorami gniazd płyty głównej/ kolorami pokazanymi w menadzerze audio.

2. Czego używasz do sprawdzania dzwięku ? (jaki program)

3. Upewnij się że dzwięk jest puszczony przez analog nie SPDIF.

1. Kombinowałem z wtyczkami ale niestety nic to nie dało.

2. Mam windows 7. Sprawdzałem w menadżerze od Realteka (sprawdzając każdy głośnik po kolei) i w Panelu sterowanie -> Dźwięk -> Konfiguruj głośniki, także sprawdzając każdy głośnik po kolei. Było coś słuchać na subwooferze i ewentualnie na centralnym.

3. Jak sprawdzić czy dźwięk jest puszczony przez analog?

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wygląda to tak, niestety więcej nie pomoge bo nie mam realteka. Powodzenia.

Ja mam tak samo tylko z tej listy "kanały audio" wybieram 5.1 Surround i odzywa się tylko sub i centralny głośnik pozostałych 4 nie słychać :(

"3. Upewnij się że dzwięk jest puszczony przez analog nie SPDIF". Jak można to zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W menadzeże realteka zobacz czy speakers masz ustawione jako urządzenie domyślne, tak jak na obrazku.

Mam ustawione jako urządzenie domyślne tylko dziwi mnie to że w polu Głośniki opcjonalne mam tylko do wyboru subwoofer, nie mam w ogóle tych pozostałych do wyboru które są u Ciebie na screenie (czyli centralny, para boczna, para tylna) masz pomysł jaka może być tego przyczyna??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi