Skocz do zawartości
labo

Nietypowe wiatraki i kaza master, jak przerobic?

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Mam 2 wiatraki thermaltake i regulator obrotow kaze master ace.

Niestery 2 wiatraki thermalatke mają wtyczke molex i wtyczke 3 pinową ale tylko 1 kablem żółtym, myslalem ze wystarczy ten jeden kabel do regulacji obrotow. Ale niestety po podlaczeniu do kazy master tej wtyczki 3 pinowej z jednym zoltym kablem nie moge zmienic obrotow. Kaza wystwietla obroty, wiatrak dziala i tyle.

I teraz pytanie czy da sie cos zrobic, jakas przejsciowka/przelotka, a moze te wiatraki w ogole nie maja reuglacji obrotow? ale jesli nie maja to po co by byla ta 3 pinowa wtyczka z jednym kablem zoltym??

Zdjecia przedstawia wtyczki mojego jednego wiatraka.

dzieki za pomoc

post-119309-0-91646500-1302098988_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kabel żółty służy tylko i wyłącznie do odczytu obrotów, niema nic wspólnego z ich regulacją. Można regulować obroty kablem niebieskim jeżeli wentylator ma wtyk 4pin pwm. W twoim przypadku prędkość możesz regulowac tylko napięciem ( Kabel czerwony).

Edytowane przez Stolar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adapter 3pin - molex :: Hard-Pc.pl

Przy czym jeżeli nie podłączysz żółtego kabla we własnym zakresie do tej wtyczki , to o ile regulacja będzie możliwa to odczyt obrotów już nie.

Edytowane przez Stolar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żółty kabel wystarczy wepchac do 3 pinowej wtyczki?

Widzialem tą przelotke, tylko zastnawia mnie to iż molex podpiety do mojego wiatraka ma aż 4 przewody, a ten molex na zdjeciu ma tylko 2. i dlatego nie wiem czy to pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak żółty wpychasz w to miejsce na wtyczce 3 pin, gdzie był on na orginalnej. Twój wentylator ma wyprowadzone 4 kable z molexa ale do drugiego molexa, to taka przelotka w razie jakbys chciał do tego samego molexa co wentylator podłączyć jeszcze jakis inny sprzęt. Do wentylatora idą tylko 2 przewody z molexa. Jeżeli zastosujesz ta przejściówkę z linka, nie bedziesz mógł juz podłączyć do drugiego wyprowadzonego molexa żadnego innego sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żółty kabel wystarczy wepchac do 3 pinowej wtyczki?

Widzialem tą przelotke, tylko zastnawia mnie to iż molex podpiety do mojego wiatraka ma aż 4 przewody, a ten molex na zdjeciu ma tylko 2. i dlatego nie wiem czy to pomoże.

Chyba sam nie bardzo wiesz o czym piszesz.

Do twojego wentylatora masz 3 kable.

żółty - tacho,

czerwony - napięcie,

czarny - masa.

Ta twoja wtyczka wentylatora ma 4 kable, żeby nie blokować całego jednego molexa.

Możesz przez nią podpiąć wentylator i jeszcze jedno urządzenie.

Wszystko co musisz zrobić to podpiąć wszystkie 3 kable twojego wentyla (2 z molexa i 1 z wtyczki 3pin) do jednej wtyczki 3 pin wg. schematu KLIK i całość podłączyć pod panel.

UWAGA! Patrz na podpisy, a nie kolory bo inaczej jest we wtyczce molex, a inaczej w 3pin.

W molexie żółty to 12v, a w 3 pin tacho.

Możesz użyć przejściówek, albo zwyczajnie odciąć 2 przewody wentyla od wtyczki molex i zarobić końcówki do wtyczki 3 pin.

Edytowane przez klami85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, jak rozpoznac ktore obciać?

Opisze dokladnie jakie kable mam by czegos nie zepsuc.

W jednej wtyczce molex (z 4 bolcami) mam aż 6 przewodow: 3 x czarny + 1 zółty + 2 czerwone (do wiatraka z tej wtyczki idą 2 przewody tylko 1 x czarny + 1 x czerwony, rozumiem ze chodzi o te 2 przewody i je trzeba "wepchnąc " do wtyczki 3 pinowej?? )

W drugiej wtyczce molex (nie ma bolcow, tylko sa 4 dziurki na bolce) sa 4 przewody =2 x czarny +1x zolty +1 czerwony.

Oprocz tego naturalnie jest jedna wtyczka 3 pinowa z tylko 1 kablem zoltym (ktora idzie od wiatraka a nie z molexów).

PRzewody z moelxow sa znacznie grubsze niz ten jeden zolty z 3 pinowej wtyczki, czy aby napewno da sie je zmiescic do 3 pinowej wtyczki?

Dzieki za pomoc

pozdrawiam

Udało sie, bede musial tylko jakos oblutować by kable nie wypadaly z wtyczki 3 pinowej, ale wiatrak dziala i mozna regulowac, dzieki wielkie :)

Mam jeszcze inny wiatrak 92, z tym że sprawa jest bardziej skomplikowana, poniewaz ma rowniez 2 molexy ale nie ma zadnej wtyczki 3 pinowej, mam tak jak wczesniej w 1 molexie 6 przewodow a w druim molexi 4 przewody.

I teraz pytanie co zrobic? wtyczki 3 pinowej przeciez nie dolutuje/doczepie? moze jakas przelotka?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W mega skrócie.

Odcinasz całkowicie wtyczki molex.

Zostaje Ci wentylator z 3 kablami.

Końcówki kabli zarabiasz w nowych pinach i wpinasz we wtyczkę 3pin.

W przypadku wentylatora z 2 kablami robisz tak samo.

Tylko, że do tej wtyczki 3pin włożysz 2 kable (bez kontroli obrotów).

Wtyczki 3 pin i piny do nich możesz kupić w sklepie z częściami elektronicznymi.

Wydatek kilkudziesięciu groszy.

Wygląda to tak:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o wiatrak z dwoma kablami, to brak zoltego kablta oznacza brak mozliwosci kontroli obrotow czy wyswietlania obrotow?

Możesz zmieniać prędkość obrotową wentylatora regulując napięcie zasilające, ale nie masz możliwości kontroli obrotów. W sensie, że nie wiesz z jaką prędkością wentyl się kręci i czy w ogóle się kręci.

Wbrew pozorom przy zamkniętej obudowie, możesz ustawić zbyt małe napięcie i wentylator nie wystartuje, a ty nawet nie będziesz o tym wiedział.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi