artufcb Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2011 witam Posiadam kartę zintegrowaną GeForce 6100 na płycie głównej ASRock ASRock ALIVENF4G. Zasilacz mam nowy, kilkumiesięczny, Tagan 350W. Kupiłem nową kartę pod PCIE ASUS Radeon HD5450. I wtedy zaczęły się problemy. Włożyłem ją w wejście PCIE, podłączyłem do niej monitor, ale komputer się nie włączył. Tzn, się włączył, ale monitor pozostał w stanie czuwania, głośniczek nie dawał oznak życia, więc system się nie załadował, przełożyłem wtyczkę monitora do zintegrowanej, z nadal włożoną kartą pod PCIE i to samo. Po wyjęciu karty wszystko wróciło do normy. Doszedłem do wniosku, że pewnie trzeba coś ustawić w biosie. Ustawiłem: Overclock Mode na [CPU, PCIE Async.] i [PCIE Frequency] na 100, i [PCIE Spread Spectrum] domyślnie na [Enable]. Dalej nic. Sprawdziłem tą kartę w innym komputerze, DZIAŁAŁA! Z tamtego komputera włożyłem do siebie kartę GeForce 8600GT 1024mb i również DZIAŁAŁA! Zrobiłem uptade BIOSU, nie pomogło. Na innym forum podpowiedzieli mi, abym sprawdził napięcia zasilacza we wtyczkach, jutro będę miał taką możliwość, ale orientacyjnie w biosie wartości są poprawne. Już nie wiem co robić, karta jest nowa, prosto ze sklepu, niestety internetowego. Proszę o pomoc :) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Radeon 5450 wymaga złącza pciex w wersji 2.1. Nie udało mi się znaleźć dokładnej informacji o wersji slotu pciex tego asrocka ale ponieważ standard 2.0 wprowadzono w 2007 a płyta jest z 2006 podejrzewam że posiada wersje 1.0. W związku z tym radeony seri 5XXX nie bedą z nią współpracowac. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2011 (edytowane) nF 4 + nowe GFX = problem? - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Edytowane 6 Kwietnia 2011 przez ivanov 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...