Skocz do zawartości
artufcb

Wymiana karty graficznej, PROBLEMY!

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Posiadam kartę zintegrowaną GeForce 6100 na płycie głównej ASRock ASRock ALIVENF4G. Zasilacz mam nowy, kilkumiesięczny, Tagan 350W. Kupiłem nową kartę pod PCIE ASUS Radeon HD5450. I wtedy zaczęły się problemy. Włożyłem ją w wejście PCIE, podłączyłem do niej monitor, ale komputer się nie włączył. Tzn, się włączył, ale monitor pozostał w stanie czuwania, głośniczek nie dawał oznak życia, więc system się nie załadował, przełożyłem wtyczkę monitora do zintegrowanej, z nadal włożoną kartą pod PCIE i to samo. Po wyjęciu karty wszystko wróciło do normy. Doszedłem do wniosku, że pewnie trzeba coś ustawić w biosie. Ustawiłem:

Overclock Mode na [CPU, PCIE Async.] i [PCIE Frequency] na 100, i

[PCIE Spread Spectrum] domyślnie na [Enable].

Dalej nic.

Sprawdziłem tą kartę w innym komputerze, DZIAŁAŁA!

Z tamtego komputera włożyłem do siebie kartę GeForce 8600GT 1024mb i również DZIAŁAŁA!

Zrobiłem uptade BIOSU, nie pomogło.

Na innym forum podpowiedzieli mi, abym sprawdził napięcia zasilacza we wtyczkach, jutro będę miał taką możliwość, ale orientacyjnie w biosie wartości są poprawne.

Już nie wiem co robić, karta jest nowa, prosto ze sklepu, niestety internetowego. Proszę o pomoc :) pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radeon 5450 wymaga złącza pciex w wersji 2.1. Nie udało mi się znaleźć dokładnej informacji o wersji slotu pciex tego asrocka ale ponieważ standard 2.0 wprowadzono w 2007 a płyta jest z 2006 podejrzewam że posiada wersje 1.0. W związku z tym radeony seri 5XXX nie bedą z nią współpracowac.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi