zarcel Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Potrzebuje nowego dysku, planuje kupić 500gb, może 1 TB, ale raczej nie. Najbardziej mi zależy na tym, żeby był niezawodny, na drugim miejscu jest szybkość, a na trzecim hałas. Możecie coś polecić/odradzić ? Skupmy się narazie na 500gb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2011 A czytałeś w ogóle jaki HDD przewija się przez wszystkie zestawy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zarcel Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2011 (edytowane) Tak, ale na forum o dyskach czytałem, że te samsungi f3 drgają. Dodam, że komputer 'chodzi' 24/7 Edytowane 9 Kwietnia 2011 przez zarcel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2011 No to na forum o dyskach wróżki powiedzą Ci jaką masz budę i czy możesz wytłumić HDD... I zmień priorytety - najpierw ma być bezgłośny na miarę SSD, później tani i niezawodny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2011 (edytowane) Mam od wczoraj F3 1TB i faktycznie drga i troszkę hałasuje, ale nie aż tak by to było uciążliwe. Zależy jaką masz budę właśnie i jak przykręciłeś dysk. Chociaż te gumowe podkładki pod wkręty by się przydały. A jak chcesz prawdziwej ciszy i nie zależy Ci tak bardzo na dużej pojemności to zbieraj na SSD 128 GB. A najlepiej to dodatkowo jeden 64 GB pod system.. Oczywiście jak Cie stać. Chcesz taniej to musisz się pogodzić z głośną pracą lub kombinować z wyciszaniem. Sposobów jest kilka. Google Ci pomoże. Ja nigdy w wyciszanie się nie bawiłem, bo mi to tak bardzo nie przeszkadza. No chyba, ze dysk zaczyna wydawać jakieś głośne metaliczne dźwięki. Ale to zwykle oznacza, że z dyskiem coś nie tak. Edytowane 9 Kwietnia 2011 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Możesz sobie <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> F2EG , F3EG czy F4EG . Miałem okazje porównać f2eg do f3 i różnica w hałasie oraz wibracjach jest znaczna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Jeśli priorytetem jest cisza to można brać pod uwagę dyski 2,5 cala. Jeśli wydajność to można brać 2,5 cala + ssd. Dysk 2,5 cala nie jest demonem szybkości, nie są to też żółwie. Porównywałem jakiś czas temu dwa dyski 160GB, jeden 7200obr/min 3,5 cala kulkuletni, drugi 5400obr/min 2,5 cala z zeszłego roku. W testach dysk 2,5 cala wypadł lepiej. Pewnie w większości przypadków (jak nie zawsze) dysk 2,5 cala będzie znacznie cichszy i 3,5 cala mu nie dorówna. Różnica w cenie przy 500GB to od 50 do 80zł. Jeśli można pójść na kompromis wydajności myślę że warto dołożyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Nie wiem skąd Wy o tej ciszy skoro wymienił ją na końcu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2011 W trzecim poscie wyraził przejęcie drganiami eftrójki. Stąd mowa o ciszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Lekko drgający nie znaczy głośny. Hałas może wytwarzać kiepska obudowa która nie radzi sobie z drganiami dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zarcel Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Doszedłem do wniosku, że nie będzie głośniejszy niż ten co jest teraz, więc wziąłem samsuunga f3. Dzięki za pomoc. Na ssd mnie nie stać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...