Niemiec Opublikowano 6 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2003 mam teraz na "tapecie": Athlon 600 (slot A) Asus K7M rev 1.04 640MB SDRAM PC133 IMB 20GB 7200RPM Baraca 4 40GB Matrox G400 32MB SB 128PCI Modem LiteON 24/12/40 DVD Pioneer 16/40 Zainstalowalem win xp pro + SP1 i jak klikne "wylacz" to komp staje na planszy "teraz mozna bezpiecznie wylaczyc komputer" a jak wlacze w opcjach zasilania "zaawansowane zarzadzanie enegiaia" (apc czy jakos tak to po kliknieciu na "wylacz" komp sie resetuje. jestm juz glupi i nie wiem co zrobic. Please HELP. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 6 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2003 w biosie trzeba...ale niepamiętam chyba trzeba właczyć cos związanego z zarządzaniem energii.Zakłądka POWER costam :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 6 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2003 po wcaczeniu ACPI w biosie nastepuje zwis :( zaczyna mielic dzyskami i zero reakcji. najsmieszniejsze, ze w win 98se wylaczal sie normalnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 Po włączeniu ACPI system nie wystartuje ponieważ startuje bez obsługi ACPI. Najpierw trzeba było zainstalować ACPI w systemie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 to w XP trzeba jeszcze samodzielnie to zainstalowac?? a skad to ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span>. Jak w Windzie wlacze APM to komp zamiast sie wylacxzac to sie restaruje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 Tam jest jeden plik i ma on wersje dla konfiguracji jednoprocesorowej i dwuprocesorowej z acpi i tak samo 2 bez acpi, czyli w sumie jest w 4 wersjach. Należy z instalacyjnej CD przekopiować poprawną wersje i powinno działac tyle że nie pamiętam jaki to plik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 We właściwościach systmu masz komputer standardowy (bez ACPI) najpierw musuisz zainstalować komputer z ACPI a następnie włączyć ACPI w biosie na odwrót nie zadziała. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YrC Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 pierwsze co musisz zrobic to we menadzerze urzadzen wlaczyc wyswietlanie ukrytych urzadzen (u mnie jest view>show hidden devices) powinno sie pojawic "nt apm/legacy interface node" - domyslnie jest wylaczone ,musisz to wlaczyc .Nastepnie otwierasz rejestr i w galezi HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionWinlogon zmieniasz wartosc linijki "powerdownaftershutdown" na 1 to wszystko powinno chulac ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 polecam power offf - wyciagasz wtyke od zasilienia i konec!!! pane!! :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 polecam power offf - wyciagasz wtyke od zasilienia i konec!!! pane!! :] <span style="color:red;">[ciach!]</span>a jestes zajebisty. po czo sie odzywasz jak nie chcesz pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 pierwsze co musisz zrobic to we menadzerze urzadzen wlaczyc wyswietlanie ukrytych urzadzen (u mnie jest view>show hidden devices) powinno sie pojawic "nt apm/legacy interface node" - domyslnie jest wylaczone ,musisz to wlaczyc .Nastepnie otwierasz rejestr i w galezi HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionWinlogon zmieniasz wartosc linijki "powerdownaftershutdown" na 1 to wszystko powinno chulac ;] to juz mam zrobione, bede jeszcze walczyl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 hmm, p przeinstalowywałeś winde??? może to cos da, mój znajomy tak miał i nagranie serwis packa starczyło... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 hmm, p przeinstalowywałeś winde??? może to cos da, mój znajomy tak miał i nagranie serwis packa starczyło... winda byla instalowana na czysty dysk, po formacie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 A reinstalka była robiona po włączeniu ACPI ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 A reinstalka była robiona po włączeniu ACPI ?? w biosie bylo chyba wylaczone, a obecnie jak wlacze w biosie ACPI to sie w nim wiesza i zaczyna mielic dyskami, pomaga tylko reset. "nt apm/legacy interface node" - domyslnie jest wylaczone ,musisz to wlaczycbylo tak jak powiedziales, ale po wlaczeniu, jest duzy zolty wykrzyknik i win mowi, ze nia ma wszystkich sterow. Co sie tyczy zmiany ze "standardowy komputer" na "komputer z ACPI" to win nie moze zgodnego sprzetu, a jak mu kaze pokazac wszystek sprzet to dalej nie ma "komputer z ACPI" :( Zaraz sie wqrwie i zrobie reinstala. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zrób reinstalacje z włączonym ACPI albo porzeczytaj co wcześniej pisałem. A inne sprawa że w starych płytach był probem z ACPI. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zrób reinstalacje z włączonym ACPI albo porzeczytaj co wcześniej pisałem. A inne sprawa że w starych płytach był probem z ACPI. chodzi o to, ze win nie dozwala/ nie ma sterow do ACPI a jak wlacze w biosie to jest zwis od razu w biosie udlao mi sie wlaczyc ""nt apm/legacy interface node"" i windak mysli teraz, ze pracuje na bateri, pokazuje jej stan i ile czasu bedzie jeszcze pracowal, a komp jest podlaczony do zwyklej sieci przez acara!!?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miope Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 pierwsze co musisz zrobic to we menadzerze urzadzen wlaczyc wyswietlanie ukrytych urzadzen (u mnie jest view>show hidden devices) powinno sie pojawic "nt apm/legacy interface node" - domyslnie jest wylaczone ,musisz to wlaczyc. Skoro Niemiec ma zakładkę APM, to ma już to zainstalowane. Te restarty są bardzo dziwne, ale może wynikają z czegoś innego? We właściwościach systmu masz komputer standardowy (bez ACPI) najpierw musuisz zainstalować komputer z ACPI a następnie włączyć ACPI w biosie na odwrót nie zadziała.Właśnie musi być dokładnie na odwrót. Czyli najpierw trzeba włączyć ACPI w biosie, a potem zainstalować XP, któy wtedy sam zainstaluje się z ACPI. Wcześniej było wyłączone, więc instalator wybrał APM. Tam jest jeden plik i ma on wersje dla konfiguracji jednoprocesorowej i dwuprocesorowej z acpi i tak samo 2 bez acpi, czyli w sumie jest w 4 wersjach. Należy z instalacyjnej CD przekopiować poprawną wersje i powinno działac tyle że nie pamiętam jaki to plik.Jest to hal.dll Po swoich, ciągle nie zakończonych, doświadczeniach z tym plikiem powiem tak: Niemiec, włącz ACPI w biosie i zreinstaluj XP. Wszystko będzie dobrze. Można narzucić ACPI bez ponownej instalacji, wykorzystując odpowiednią wersję hala, ale to chyba nie działa wtedy, gdy XP był zainstalowany z APM. Przynajmniej mnie za pierwszym razem nie poszło (drugiego razu jeszcze nie było :)). Działa wtedy, gdy XP był zainstalowany z ACPI, ale potem przeszło się na APM. Jednak prawdę mówiąc, jest to loteria. Jeszcze tego do końca nie rozgryzłam, raz zaskakuje, raz nie. (Mam chwilowo dość ciągłych testowych instalacji). chodzi o to, ze win nie dozwala/ nie ma sterow do ACPI a jak wlacze w biosie to jest zwis od razu w biosie udlao mi sie wlaczyc ""nt apm/legacy interface node"" i windak mysli teraz, ze pracuje na bateri, pokazuje jej stan i ile czasu bedzie jeszcze pracowal, a komp jest podlaczony do zwyklej sieci przez acara!!?? No pewnie że jest zwis, skoro XP pracuje w innym systemie zarządzania energią, a Ty mu zmieniasz. Jaka bateria? Przecież o ile pamiętam (moje XP aktualnie nie żyją :D), można to samemu ustawić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 udalo mi sie w biosie wlaczyc "acpi aware o/s" ale teraz instalator wina wiesza sie przy "sprawdzanie konfiguracji" sprzetowej. zaraz <span style="color:red;">[ciach!]</span>lne ten komputer przez okno i bede mial spokuj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 udalo mi sie w biosie wlaczyc "acpi aware o/s" ale teraz instalator wina wiesza sie przy "sprawdzanie konfiguracji" sprzetowej. zaraz <font color="#FF0000">[ciach!]</font> ten komputer przez okno i bede mial spokuj. Nie pamiętam, która karta w biosie, ale taka opcja "Plug & Play OS installed" przy 2K i XP powinna być na NO; może to to? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 i ta opcja jest na NO. udalo mi sie wlaczyc juz instalacje. odlaczylem baracude IV i poszlo, a dydku jak pracuje to sie nie da dotknac. na czas instalacji dalem naiwew na koszyk z dyskami w postaci 8cm wiatraka. mam nadzieje,ze sie w koncu uda.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 We właściwościach systmu masz komputer standardowy (bez ACPI) musisz zainstalować komputer z ACPI a następnie włączyć ACPI w biosie na odwrót nie zadziała.Właśnie musi być dokładnie na odwrót. Czyli najpierw trzeba włączyć ACPI w biosie, a potem zainstalować XP, któy wtedy sam zainstaluje się z ACPI. Wcześniej było wyłączone, więc instalator wybrał APM. Jest to hal.dll Chyba nie zrozumiałeś o co mi chodzi (albo ja nie wyraźnie napisałem) To jest sposób bez reinstalacji windy a jedynie ze zmianą pliku hal.dll (czyżby nawiązanie do Odysei Kosmicznej 2001 ? ) Jak najpierw włączy w biosie ACPi to system nie wstanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 poddalem sie :( komputer wrocil do wlasciciela z wylaczaniem za pomoca przycisku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miope Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 Chyba nie zrozumiałeś o co mi chodzi (albo ja nie wyraźnie napisałem) To jest sposób bez reinstalacji windy a jedynie ze zmianą pliku hal.dll (czyżby nawiązanie do Odysei Kosmicznej 2001 ? ) Jak najpierw włączy w biosie ACPi to system nie wstanie.Trochę namieszałeś z cytatami w swoim poście. :) Jeżeli o takie działania Ci chodziło, to się oczywiście zgadzam. :) Ale trudno to było wywnioskować z Twojego posta (bo przecież nikt wcześniej nie napisał konkretnie, co i jak podmieniać). :D Z ciekawości: testowałeś to? Bo u mnie, tak jak napisałam wyżej, wychodziło różnie. Czasem bez problemu (podmiana własnego wcześniejszego pliku lub wrzucenie pliku z płyty instalacyjnej), a czasem system padał i nie reagował już na nic. Co do Odysei: raczej nie. :D Tu jest Hardware Abstraction Layer, a tam to było chyba od Heurystic i Algorythmic, czy jakoś tak. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 Testowałem tyle że na NT5 a nie 5.1 ale wielkiej różnicy akurat w tym przypadku nie ma. Jak najpier włączyłem ACPI w biosie a potem próbowałem wystartować winde to byla kaszana. Jak najpier zainstalowałem w Windzie ACPI a potem w biosie to działałało normalnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...