adamus84 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2011 (edytowane) Witam wszystkich. Spotkała mnie niemiła niespodzianka wczoraj i straciłem twardy dysk w moim compalu fl90. Chcę kupić nowy dysk, z tego co wyczytałem w internecie obsługuje on bezproblemowo dyski sata, oraz sata II jednak w tym drugim przypadku konieczne jest kombinowanie (a powiem szczerze, że potrzebuję działający laptop "na wczoraj" i nie mam czasu na zabawy). Szukając dysków natrafiłem na wiele modeli sata ale o prędkości 5400 obr/min, z kolei dyski 7200 (które mnie interesują) występują w interfejsie sata II. Znalazłem jednak dyski opisane jako sata/300. Szukając informacji na ten temat spotkałem się z opisem sata/300= sata II. Prawda ci to? Podsumowując, może będzie łatwiej i szybciej jeżeli zapytam krócej: Jaki dysk 2.5" działający w compalu fl90 o prędkości 7500 i pojemności powiedzmy 320 Gb powinienem kupić? EDIT: Dodam tylko, że zależy mi na wydajności. Może być głośny jak mój sąsiad z góry i być prądożerny jak elektrolokomotywa- byle był szybki. Mam nadzieję, że to odpowiedni dział. Szukajka nie pomogła mi. Pozdrawiam i liczę na pomoc. Edytowane 11 Kwietnia 2011 przez adamus84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DjDave Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2011 (edytowane) Nie wiem gdzie wyczytałeś takie bzdury że w tym laptopie będzie problem z SATA II. Śmiało kupuj dowolny dysk. Edytowane 11 Kwietnia 2011 przez DjDave 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamus84 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2011 (edytowane) Dziękuję bardzo za odpowiedź. Przepraszam, że drążę temat, ale czy ktoś użwał może tego dysku http://www.inwazjapc.pl/komputery/komputery-dyski-twarde/dyski-twarde-2-5/hdd-seagate-500gb-2-5-7200-st9500420as-3-lata.html z fl90 z powodzeniem? Pozdrawiam Edytowane 12 Kwietnia 2011 przez adamus84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Nie będzie najmniejszego problemu, sam używam w moim FL90 ST9500325AS (5400obr) - chodzi bez problemu, a co najważniejsze jest całkowicie bezgłośny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...