KiMR Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2011 A może mazda xedos6 v6 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2011 (edytowane) W poniedziałek jadę oglądać ... Fiata coupe 1.8 2000 rok :) jak by co, to dam znać:P 130 kucy wystarczy, a spalanie też będzie bardziej przyjemne dla studenta. Edytowane 19 Marca 2011 przez piotreek 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 lexy się nie sypiąTakie za 15K młodsze niż 2000 też nie? Za tą kasę, z tego rocznika to toyotę ciężko kupić w dobrym stanie - nawet wstrętną E11. IS200 za 15K będzie się składał głównie ze szpachli i/lub polskiej pomysłowości, albo będzie dosychać po powodzi :] 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 wink tam był ;) wiesz opadają mi ręce jak ktoś wrzuca lexa za 15k, no ale może tego ciężko się pozbyć to ceny adekwatne do syt. rynkowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2011 W poniedziałek jadę oglądać ... Fiata coupe 1.8 2000 rok :) jak by co, to dam znać:P 130 kucy wystarczy, a spalanie też będzie bardziej przyjemne dla studenta. Nie miałem żadnego fiata. Ale miałem przyjemnośc opcowac z Coupe..... powiem tak, wśród miłośników padają często stwierdzenia "ferrari dla biedaków" i coś w tym jest... Niestety troszkę ostudzę twój zapał, ale 1,8 l silnik 131Km najprawdopodobniej będzie to to samo co ja mam w Lybrze, i to samo co stosowane w Punto HGT/Barchetta.... 1,8 VVT 131Km ze zmiennymi fazami i zmienną długością kolektora dolotowego. Nie jest to zbyt udana jednostka (w barchettcie nie ma innych motorów), dlatego radze ci szukać 2litrowej, 5 cylidrowej rzędówki..nie wiele więcej spali, a dużo trwalsza. No chyba że naprawde egzemplarz zadbany, ale koniecznie sprawdz: -spaliny -kompresje -czy nie ma masła (i inne objawy UPG) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2011 jak nie zależy ci na wożeniu kogoś na tylnym siedzeniu to może mazda MX-5?? B-) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2011 (edytowane) jak nie zależy ci na wożeniu kogoś na tylnym siedzeniu to może mazda MX-5?? B-) Mx-5 2000 rok z silnikiem 1.8 i klimą za 15k zł? Życze powodzenia ;) . Pomijając ten drobny aspekt, samochód świetny i naprawdę godny polecenia :) Edytowane 24 Marca 2011 przez MaSell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2011 A masz od kogo przejac znizki jako wspolwlasciciela ? Bo jak zobacza auto z duzym silnikiem i kierowce studenta to dowala ci takie ubezpieczenie , ze nie bedzie zabawnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2011 Co do ubezpieczenia, to nie ma problemu, bo od 2006 roku mam na współwłasność motocykl, a jeszcze wcześniej komara, wiec zniżek mam chyba wszystkie możliwe + zwyżkę za wiek. Co do tego auta, to jest również na współwłasność z ojcem, więc nie jest źle. Jeszcze bujam się z papierami, może w poniedziałek uda mi się zarejestrować. Co wyjrzę przez okno, to mam banana na twarzy, tak mi się podoba to coupe :) Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2011 Gratki. Ładny, jak na fiata :) A kół się większych nie da założyć? Daj zdjęcie od boku, bo tak trochę mi dziwnie wygląda na obecnych, jakie to? 13tki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiMR Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2011 Dopiero co go kupił a ty już o kołach mu trujesz. I to nie są 13 a pewnie 15". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2011 Kurde sa dwa auta o jakich marzyłem od dziecka, Fiat coupe 2,0T 20V i Lancia Thema 8.32 .... może kiedyś... Gratuluję zakupu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2011 Fotki będą jak zarejestruje. Tamte sa jeszcze z allegro. Felgi sa fabryczne. Przez przypadek udało się dorwać całkiem ładny egzemplarz. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2011 Fajny jest:) Faktycznie inspirujacy. Chyba dzis zainwestuje w lotto :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2011 Co wyjrzę przez okno, to mam banana na twarzy, tak mi się podoba to coupe :) Pozdro Gratulacje i niech Ci dobrze służy. Osobiście nie mogę i nigdy nie mogłem w nich znieść tych dwóch przetłoczeń/nacięć - nie wiem jak to nazwać - przy nadkolach; gdyby nie one, faktycznie byłoby to niebrzydkie auto. A światła dla Ciebie nie za słabe? Jak dla mnie nie dość, że świecą tak sobie, to jeszcze minimalne przybrudzenie i nic nie widać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2011 Światła są kiepskie, jak wracałem z Poznania w nocy to było kiepsko, nie znam auta i jeszcze te światła, ale to się ogarnie, najpierw pójdą legalne żarówki +50% lub więcej, a jak to nie da rady, to ksenony, ale tego wolałbym uniknąć, bo są "legalne" inaczej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Mogę trochę wypowiedzieć się na temat Alf. Sam jestem posiadaczem Alfy 156 z silnikiem 1.9jtd. Bardzo zaawansowana konstrukcja i bliźniaczo podobna do 147 (to samo zawieszenie). Jeśli robisz krótkie odcinki, to tspark nie powinien być taki zły, oczywiście mówię o wersji 1.6. Jednak licz się z tym że przy takich odcinkach w zimę nie zejdziesz poniżej...tak...poniżej 12 litrów. Jtd to inna bajka, świetna i dość bezawaryjna konstrukcja. Owszem, jak w każdym używanym aucie jest szanse że poleci dwumas, czy turbina, ale z tym trzeba się liczyć. Zawieszenie wielowahaczowe świetnie trzyma auto na drodze ale z uwagi na stan dróg jest dość uciążliwe, z uwagi na jego zużycie. O ile cena górnych wahacze, które zużywają się najczęściej sięgają ceny ok 180-190zł TRW (orginały) o tyle dolne są potwornie drogie ok 440zł za sztukę, ale rzadziej padają niż górne. Przejechałem swoją Alfiną rok i jestem z niej bardzo zadowolony, co prawda jeżdżę rozważnie po mieście (staram się nie wpadać w studzienki i wyrwy omijam szerokim łukiem) o tyle w trasie zapindalam ile wlezie i różnie to bywa :). Wynik ? Po 25tys km mojej jazdy na polskich drogach do wymiany poszedł tylko jeden wahacz górny. Czasem trzeba wzbroić się w cierpliwość bo wahacze potrafią trzeszczeć co wcale nie oznacza że są do wymiany - po prostu ten typ tak ma i koniec. 147 jest fajnie wyposażony, prezentuje się świetnie (według mnie) i nie jest taki straszny jak go malują i wcale nie musi być awaryjny jak przysłowie nakazuje. Mając 15-20tys zapewne sam celowałbym w taką alfinę z rocznika 2002-2003 z silnikiem 1.9jtd 150KM, bo nie wyobrażam sobie jazdy golfem i to jeszcze z 2-3lata starszym. Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1xer Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Witam, przyszedł czas wymienić swoje dotychczasowe auto (saxo 1.1 96rok) na coś nowszego, jako ze nie jestem zbyt biegły w obecnej motoryzacji liczę na waszą pomoc. Najważniejsze kryteria: Przedział cenowy: 10~15 tys zł Wiek: czym młodsze tym lepsze Przebieg: wiadomo mniej = lepiej Spalanie: przydało by się coś ekonomicznego Części/awaryjność: tanie/mała :P Zastosowanie: głownie miasto (Kraków) + sporadyczne wypady do rodzinnej miejscowości (łącznie z 400 km) Auto chciałbym nabyć w przeciągu miesiąca, więc ognia nie ma ;) Szukam czegoś z Krakowa i okolic, np ostatnio oglądałem Fiata Stilo Active 1.4 --> Fiat Stilo Active salon polska, 2004r., 1400cm3 - otomoto.pl co o nim sadzicie? myślę ze silnik 1.4 to taki w sam raz, na miasto a i na trasie nie powinno być najgorzej. Liczę na jakieś kreatywne podpowiedzi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Miesiąc to mało na znalezienie wymarzonego autka. Stilo jest świetne w tym przedziale cenowym. Ma to być autko rodzinne ? Jeżeli nie to wybierz odmianę 3d bo jest jakieś 100x ładniejszy od Stilo 5d. Jeżeli nie masz blokady psychicznej to lepiej kup coś delikatnie starszego ale z lepszym wyposażeniem. Przy używanych samochodach awaryjność związana z wiekiem się zaciera bo jest o wiele istotniejszych czynników niż wiek auta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1xer Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2011 O czyżbyś miał do czynienia ze stilo? jak tak napisz coś więcej ;) Czy autko rodzinne... hm... na razie rodzina to 1+1, ale po saxo (3d) chętnie przesiądę sie na coś 5d (imo lepszy dostęp do tyłu, mniej problemów ze sprzątaniem a i osobą starszym w rodzinie łatwiej się zapakować) zresztą 5d mi się podoba ;] Co rozumiesz przez "blokadę psychiczną" ? na co mam patrzeć ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micky92 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2011 A ja ze swojej strony polecę coś innego całkiem, Nissana Almerę wersja N16 (czyli te nowsze) w wersji 2.2 turbodiesel. Bardzo przyjemny wózek, trochę wyższe ceny części rekompensuje niska awaryjność (jak mamy go u siebie 2 lata to nigdy nie odmówił posłuszeństwa, nawet w największe mrozy), poza tym spalanie wcale nie jest duże - ok 5-6l ON w trasie. W mieście jakiś litr więcej. A silnik to miodzio, 110KM przy tak małej masie (1300 kg na oko) bardzo dobrze sobie radzi. Ewentualnie, dla zmniejszenia spalania, można poszukać wersji z silnikiem 1.5 turbodiesel, albo 1.5 benzyniaka (wtedy można ewentualnie zagazować). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Turbodiesel do miasta - brawo yeti. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2011 A ja ze swojej strony polecę coś innego całkiem, Nissana Almerę wersja N16 (czyli te nowsze) w wersji 2.2 turbodiesel. Bardzo przyjemny wózek, trochę wyższe ceny części rekompensuje niska awaryjność (jak mamy go u siebie 2 lata to nigdy nie odmówił posłuszeństwa, nawet w największe mrozy), poza tym spalanie wcale nie jest duże - ok 5-6l ON w trasie. W mieście jakiś litr więcej. A silnik to miodzio, 110KM przy tak małej masie (1300 kg na oko) bardzo dobrze sobie radzi. Ewentualnie, dla zmniejszenia spalania, można poszukać wersji z silnikiem 1.5 turbodiesel, albo 1.5 benzyniaka (wtedy można ewentualnie zagazować). Azjata, czyli ceny części nieciekawe. Diesle do miasta to kiepski pomysł, do tego CR. Martwi mnie także akapit "Awaryjność" na tej stronie: Nissan Almera – Wikipedia, wolna encyklopedia Co rozumiesz przez "blokadę psychiczną" ? na co mam patrzeć ? Zapewne chodzi o blokadę psychiczną co do rocznika samochodu. Niektórzy jak sobie ubzdurają, że nie chcą auta starszego niż 10 lat, to wolą kupić golasa 1.2 z szybami na korbę, niż starsze auto z normalnym silnikiem i wyposażeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Hmm nawet jeśli różnica to 4-5 letni kompaktowy miejski samochód typu Clio/Stilo vs 10-12 letni Sedan ? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2011 (edytowane) Turbodiesel do miasta - brawo yeti. Małe włoskie popychadła (Punto grande, Panda, Ypsilon) do miasta z 1,25 Mjetem pod maską raczej na trase nie są przewidziane;) Nie uogólniajmy więc bo turbo klekot, turbo klekotowi nie równy;) Co nie zmienia fatku ze 2,2 tdiesel do miasta w dużym sedanie to taki średni pomysł;) Co do wieku auta...Jeśli konstrukcje nie dzieli "era" to można je rozpatrywać w tych samych zagadnieniach, pominąć wiek i patrzeć na stan/wyposażenie itd, sam dorwałem D premium z 2000r, zamiast 4 lata młodszego popychadła z segmentu C....tylko dlatego że potrzebowałem większego autka. Gdybym celował w segment C (np stillo o którym myślałem dość długo) w życiu nie kupiłbym do miasta 4,5m kolubryny z 2,5 litrowna LPG tylko po to by wygodnie stać w korkach... Dlatego jest pewna skrajność której nie akceptuję/rozumiem/itd np moim znajomi fiata 600 nowego z salonu kupili na raty....nie mają tam nic...a w tej cenie dorwaliby 8-7 letnie porządne auto. Gdy jednak ktoś zastanawia się nad sytuacją taką że ma np 15 tyś, i za tą cene znajduje 6-7 letni egzemplarz ktory go satysfakcjonuje i spełnia jego wymagania np: -mały -ekonomiczny -wystarczające wyposażenie To moim zdaniem powinien go kupić, a nie słuchać doradców: Paaaaaanie za ta cenę dorwiesz lepsze, większe, super wyposażone itd...ale starsze autko...(w większości przypadków z segmentu wyżej, i przeważnie droższe w utrzymaniu) Bo po co? Aby cieszyć się w korkach bajerami? No chyba że ktoś wali porządne trasy, wtedy taka rada jest jak znalazł,. Bo [gluteus maximus] się szybko przyzwyczaja do komfortu;) Edytowane 12 Kwietnia 2011 przez HeatheN 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Hmm nawet jeśli różnica to 4-5 letni kompaktowy miejski samochód typu Clio/Stilo vs 10-12 letni Sedan ? Nie koniecznie sedan - jest np Golf, A3, Leon. Chociaż w przypadku A3 daje mi do myślenia, czemu mam płacić za A3 niewiele mniej, niż E46? Dziwne te ceny A3 - nawet Golf się tak nie trzyma. Wracając do tematu, to wybór jest ogromny. W przypadku Stilo to jest chyba jeszcze gwarancja na perforację blachy. Więcej o Stilo można poczytać w starszych tematach. Masz jakieś inne typy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1xer Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Hyh :unsure: na razie szukam i nic poza stilo nie przykuło u mnie jakiejś większej uwagi, wiadomo że rozpatrywałem też np vw ale ciężko znaleźć coś w dobrej cenie z małym przebiegiem (albo źle patrze...) a jak już coś znajdę i podjadę na komis to auto okazuje się wewnątrz zaniedbane :/ (przypominam ze szukam coś z okolic Krakowa) Co do autka z silnikiem diesla to raczej odpada, gdyż zazwyczaj do pracy jadę MPK a autem wybieram sie w miasto w weekend na zakupy czy do znajomych, z czego raz na miesiąc/dwa do rodzinnej miejscowości, wiec chyba to za krótkie trasy żeby wchodzić w "on" Co do Stilo to widzę ze jest tyle samo entuzjastów co sceptyków, zastanawiam sie tylko dlaczego tak mało jest ogłoszeń z silnikami 1.4, czy wynika to z ich niezawodności (dlatego mało kto sie pozbywa tej wersji) czy może to była jakaś krótka wersja. ps. nie ma ktoś znajomego w serwisie aso z dostępem do sprawdzania VIN? B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Na przebieg nie patrz i w ogóle się nim nie sugeruj. W znacznej większości przypadków są to cyferki, które wpisał tam ktoś z głowy i nie mają one nic wspólnego z realnym. Liczy się tylko i wyłącznie stan auta. Wybór aut jest ogromny i jeśli z nich wybrałeś tylko Stilo, to ciekawy gust masz. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1xer Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Przebieg sadzę ze w miarę wiarygodny (jeśli chodzi o auto z pierwszego postu) bo widziałem książkę serwisową i FV np z wymiany chłodnicy(!) i były podane przebiegi, bardzie interesuje mnie czy auto nie miało dzwona.. No ale rozumiem że przy zakupie to i tak wypada zaryzykować te 200 zł i wpaść z autem na diagnostykę do ASO. Co do wyboru akurat Stilo to hmm... chętnie zainteresuje sie czymś innym ale kurde nigdzie nie widzę nić w takim stosunku do ceny/wieku/stanu w podanym przeze mnie przedziale cenowym... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Kto wymienia chłodnicę po takim przebiegu i po co? Pewnie było małe stuk-puk przodem, bo innej opcji nie widzę. Co do wyboru aut, to pozwoliłem sobie ustalić górną granicę na 16800, bo tyle kosztuje Stilo z linka. Wyniki (po zastosowaniu innych filtrów) są takie: http://moto.allegro.pl/listing.php/showcat?id=4029&price_from=12000&price_to=16800&postcode_enabled=0&state=6&city=&buy=1&listing=0&listing_sel=2&listing_interval=7&view=gtext&order=p&clear_cookie=0&change_view=Poka%C5%BC&a_text_i[1][0]=2002&a_text_i[1][1]=&a_text_i[4][0]=&a_text_i[4][1]=&a_text_i[5][0]=&a_text_i[5][1]=&a_text_i[14][0]=&a_text_i[14][1]=&a_enum[199]=2&a_enum[16]=1&a_enum[13]=all&a_enum[12]=3&a_enum[15]=all&a_enum[178]=1&a_mask[200][128]=128(adres należy cały skopiować i wlepić do przeglądarki) Edit: Odnośnie raportu, że z powodu linka wyżej rozjeżdża się forum: Nie mogę dać linka w postaci URL, bo forum nie radzi sobie z nawiasami w linkach i rozwala linki. Natomiast samo rozjeżdżanie ma miejsce tylko na skórze PureRed. Zmieńcie skórę lub piszcie do marco w sprawie poprawek w skórze. Edit2: Sam zgłosiłem sprawę do marco. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...