Skocz do zawartości
KrOOliK89

Auto w przedziale 10 do 15k

Rekomendowane odpowiedzi

ULLISSES dzięki za słuszne spostrzeżenie...jeśli będę dalej rozpatrywał to auto to sprawdzę ja było faktycznie, za linka też thx, sprawdzam ;)

CjRudi a jak kosztem części do tych marek (Rover/MG) i ich apetytem na paliwo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm a może Thalie ?

Renault Thalia 1.4 16V SALON POLSKA, 2004r., 1400cm3 - otomoto.pl

in plus:

fajne wyposazenie, sporo miejsca z przodu, bagaznik gigant, niskie spalanie.

in minus:

ciasno z tylu, w wersji 1,2 brakuje dynamiki w 1,4 powinno byc lepiej, plastik w srodku ale raczej nie gorszy niz w Stilo

No i z racji na ogolna dynamike raczej to auto nie trafia do mlodych gniewnych i przedstawicieli handlowych, wiec moze byc prosciej o egzemplarz w dobrym stanie.

• Upvote 1
  • Downvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm a może Thalie ?

Renault Thalia 1.4 16V SALON POLSKA, 2004r., 1400cm3 - otomoto.pl

in plus:

fajne wyposazenie, sporo miejsca z przodu, bagaznik gigant, niskie spalanie.

in minus:

ciasno z tylu, w wersji 1,2 brakuje dynamiki w 1,4 powinno byc lepiej, plastik w srodku ale raczej nie gorszy niz w Stilo

No i z racji na ogolna dynamike raczej to auto nie trafia do mlodych gniewnych i przedstawicieli handlowych, wiec moze byc prosciej o egzemplarz w dobrym stanie.

Boże, nie! Tandeta w środku jest poza wszelką skalą, deska rozdzielcza jest przetopiona z plastików po bombonierkach, nawet do plastików z fiata jej daleko. Sporo miejsca z przodu? Mam ~1,8m wzrostu a kolanami zakrywam uszy. "Ciasno z tyłu" - tak osobom z amputowanymi nogami, dla osób które mają kolana to bez znaczenia, bo i tak nie są w stanie wejść na tylną kanapę. Z tym bagażnikiem to też bez przesady, jak na tą klasę jest ok, ale szału nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może za czymś takim się rozejrzyj: Saab 9-3 *klimatronik* super auto, 2001r., 1985cm3, 150 KM - otomoto.pl w mieście w 10l powinien się zmieścić, ewentualnie z sekwencja śmigać a te silniki bez problemu tolerują gaz

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boże, nie! Tandeta w środku jest poza wszelką skalą, deska rozdzielcza jest przetopiona z plastików po bombonierkach

No jak ? Przecież podobno to Lexusy i wszystkie japońce mają najgorsze plastiki po bombonierkach, więc tu nie może tak być. ;)

OT OFF...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak ? Przecież podobno to Lexusy i wszystkie japońce mają najgorsze plastiki po bombonierkach, więc tu nie może tak być. ;)

OT OFF...

Być może. :wink: Nie zmienia to faktu że obie generacje, a byłem wożony obiema (stąd nie wypowiadam się o prowadzeniu) są tragiczne - o ile na plastiki można machnąć ręką, to niestety nóg sobie nie odetnę żeby móc znośnie jeździć w nim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może za czymś takim się rozejrzyj: Saab 9-3 *klimatronik* super auto, 2001r., 1985cm3, 150 KM - otomoto.pl w mieście w 10l powinien się zmieścić, ewentualnie z sekwencja śmigać a te silniki bez problemu tolerują gaz

BTW Wczoraj oglądałem tę ofertę ;)

A co do auta to ostatnio wstępnie zacząłem rozważać wymianę rodzicielce auta, w trochę mniejszym budżecie (~12k) i jeździłem Stilo 1.9 JTD (115KM), całkiem przyjemne, spalanie wyszło mi ~7,8 l/100 km w mieście (do przyjęcia, na odcinku 30km po Krakowie, na trasie podobno ~5,5), całkiem sprawny, no tylko minusem była wersja 5d (Chociaż to nie mnie ma się podobać ;))i lekko trzeszczące plastiki, ale trasa była mocno dziurawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z Saxo jesteś zadowolony? Jeśli tak to może kolejna cytryna? Mam na myśli Xarę. Czy nie jest śliczna link ?

Pewnie wiele osób przekreśli stylistykę, markę ale jak nie miałeś przykrych niespodzianek z Citroenem to zawsze możesz się zastanowić.

Jesteś na takim samym etapie jak my, turlaniu się clio z 1996 roku. Opinię ma to marną, patrząc jednak z perspektywy czasu i oczekiwań wiem, że już żadne kolejne auto nie będzie tak tanie w eksploatacji. Myślę, że też musisz przyjąć to do wiadomości.

Nie wiem po co ktoś proponuje saba z dwu litrowym motorem do gazowania przy takich a nie innych planowanych przebiegach. Auto musiało by jeździć 10 lat aby to miało sens. Sama wymiana opon będzie kosztować 3-4 x tyle co w saxo. Przy planowanych przebiegach jeden nowy komplet ogumienia wystarczy na pewnie na cały okres eksploatacji auta.

Xarą 3d nawoziłem się jako pasażer z przodu i z tyłu. Starsze osoby mogą mieć problem z ładowaniem się do tyłu. Jak ktoś jest w miarę sprawny to zasiadanie na tylne siedzenia jest zupełnie bezproblemowe nawet przy wzroście 180cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tanie w eksploatacji i ekonomiczne za razem, na myśl przychodzi mi jedno - Fiat Panda, najlepiej wersja 1.2. Na plus - zdecydowanie duża ilość zamienników. Nie bez powodu dostał COTY 2004. Do miasta jak znalazł, z parkowaniem nie ma problemu. Jeżeli chodzi o większe zakupy, zawsze można złożyć tylne siedzenia. Siedzi się w nim wysoko, skrzynia biegów jest świetnie ulokowana, jednak wg mnie trochę mało miejsca na nogi dla kierowcy.

Stilo również jest dobrą propozycją, krąży opinia, że wersje benzynowe 1.6 lubią olej. Nie wiem ile w tym prawdy. Wersja 1.9 Multijet 115 KM jest bardzo żwawa, ale jeżeli jeździsz głównie po mieście, to diesel jest zbędny. To co zaoszczędzisz na stacji wydasz na części, które są oczywiście droższe niż do benzyniaka. No i jest potencjalnie więcej elementów, które mogą nawalić. Wersja 3D wg mnie jest najładniejsza, ale nie jeździ się wyglądem.

Inne typy: Opel Corsa C 1.2, Fiat Punto 1.2-1.4,

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ULLISSES dzięki za słuszne spostrzeżenie...jeśli będę dalej rozpatrywał to auto to sprawdzę ja było faktycznie, za linka też thx, sprawdzam ;)

CjRudi a jak kosztem części do tych marek (Rover/MG) i ich apetytem na paliwo?

Części są w całkiem normalnej cenie, dla przykładu, skończyło mi się właśnie sprzęgło w roverku 200 - koszt 300 zł sprzęgła... Sporo części od zawieszenia i układu hamulcowego pasuje od hondy civic, wiec bardzo przyzwoicie... A spalanie w mieście benzyny maks 9 litrów osiągnąłem... Teraz jeżdżę na LPG i schodzę poniżej 10 na mieście, wiec wynik 8 jest zupełnie normalny w przypadku benzyny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj nie tak sporo bo w 25/ZR jest już z tyłu belka więc kompletnie inna konstrukcja niż w poprzedniej generacji i Hondzie ale w dzisiejszych czasach z częściami nie ma raczej problemu zamawiasz i na następny dzień masz. Natomiast o jednej ważnej rzeczy nie wspomniał CjRudi czyli sławna uszczelka pod głowicą pada wszystkim niezależnie jak dbasz o auto. Tak już ten silnik jest skonstruowany, że prędzej czy później się wysra uszczelka i dodatkowo jeśli nie zrobi tego fachowiec może się wysrać ponownie juz po kilku tysiącach kilometrów natomiast jeśli zostanie dobrze zrobiona powinna trochę wytrzymać

TWersja 1.9 Multijet 115 KM jest bardzo żwawa,

115Km to czasem nie był unijet czyli JTD, a nie JTDM? Edytowane przez KAX_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mają być części tanie i dobry dostęp to Fiat. Mieszkam w niedużym mieście, jak coś potrzebuję, to jadę do miasta i kupuje. Stilo 3D mi się cholernie podoba, jakbym nie kupił Punto II 3D, to takiego bym właśnie szukał ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego dalej dziala utarty stereotyp drogich czesci do Japoncow?

Nie wiem dlaczego dziala utarty stereotyp, ale.....

Jedno jest pewne,ze samochodow produkowanych w Japonji raczej w europie juz nie ma, jesli sa to sporadycznie wystepuja.Wiekszosc produkowana jest w UK lub jeszcze gdzies indziej, stad pewnie koszt czesci zmalal bo nie sa juz wiecej japonskie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie chodzi o to,ze samochody byly produkowane w UK i nie maja japonskich silnikow, zrobioneych w japonji.Oczywiscie na licencji japonskiej ale to juz nie to samo.A dlaczgo moze byc roznica w cenach - chocby koszty transportu.

Jakiej licencji? Od kiedy Honda potrzebuje licencji na produkcję własnych silników, które są w dodatku wszedzie takie same...

Wiesz czym się róznił civic 6gen produkowany w UK(pomijając ze 5d był europejską wersją japonskiej hondy domani...), Japonii, i USA? Inną budą.

Edytowane przez ZlyUser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem moze sie myle, ale dlaczego samochody sa oznakowane Made in UK?Bo fabryki sa tutaj i nie trzepia ich japoncy tylko czesci i podespoly sa produkowane w UK?

Nie chce sie spierac, ale jak napisalem na kazdym silniku, czy tez kascie jest made in UK.

Tutaj mozna poczytac troche na ten temat:

http://www.hondamanufacturing.co.uk/

A tutaj filmik potwierdzajacy,ze silniki sa produkowane w UK a doklandie w swindon ;)

Nie chodzi mi tyle o roznice ponmiedzy japonskim a UKjowskim silnikiem, a o roznice w cenach.Taniej jest wyprodukowac widocvznie w UK i mniejsze sa koszty transportu, dlatego czesci sa tansze - o to sie na poczatku rozeszlo, dlaczego jest mit,ze czesci do japoncow sa drogie.Dlatego napisalem ,ze byc moze dlatego,ze to nie sa juz japonskie czesci i samochody ;)

I smiem twierdzic,ze jakosc nie jest taka sama jak silnika , ktory byl produkowany w japonji.

To to samo jak z czesciami komputerowymi, dopuki byly trzepane w japonji, stanach etc byly trwalsze i mniej zawodne, te z Taiwanu , nie byly az takie zle, ale gorsze od tych oryginalnych.A te z Chin jakosciowo odstaja bardzo.

Moz eza bardzo drastyczne porownaie UK do Chin, ale roznica w jakosci na pewno jakas jest.

To tylko moje zdanie i mozecie sie znim nie zgadzac.

Edytowane przez Blackwhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na silnikach nie ma napisu made in uk. Puda owszem, czesci podzespolow owszem ale silnik i skrzynia nie

Czesci silnikowe również nie sa produkowane w uk. Moga być skladane w uk, ale tutaj musisz mi uwierzyc że nie ma roznicy jakosciowej w skladaniu, pare takich silnikow się przetrenowalo ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem moze sie myle, ale dlaczego samochody sa oznakowane Made in UK?

Bo budy wyprodukowanej w UK nikt logicznie myslący nie oznaczy jako Made in Japan.

Tymbardziej ze Honda produkowana w Europie wygląda inaczej niz np. Honda wyprodukowana w Stanach...

I smiem twierdzic,ze jakosc nie jest taka sama jak silnika , ktory byl produkowany w japonji.

Jak to się ma do faktu ze silniki te robią bezawaryjnie takie same przebiegi, przy czym w Europie w znacznie gorszych warunkach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powtarzam, ze nie tylko buda a caly samochod jest produkowany w UK.A to ze Honda z europy rozni sie od hondy z US to akurat nic dziwnego bo praktyczbnie kazdy samochod sie rozni,nie tylko Honda ;)

Nie podwazam tez awaryjnosci (nie wiem jak z nowymi samochodami) , ale jak pisalem, mialem Honde, i zona ma Toyke - samochody sa super i faktycznie niema problemow z silnikami.

W sumie sam sie zagmatwalem, jedynie o co mi chodzilo na poczatku to to,ze ceny czesci nie sa drogie bo sa robione w UK i tyle. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi