KAX_ Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Klima i elektryka to był chyba standard ja przynajmniej nigdy nie widziałem 147 bez klimy i z korbkami na przodzie. Nawet najtańsze wersje z 1.6 105KM miały klime manualna i elektrykę. Dodatkowo w starszych rocznikach łatwiej trafić pełen wypas niż w nowszych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Widzisz ile ciekawych rzeczy można się dowiedzieć o innych markach jeśli tylko zdejmie się klapki z oczu. Nagle się okazuje, że kompakt może przebić wyposażeniem 20letnie auto premium segmentu D ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Wracając do tematu - E36 318IS - MX-5 1.8 Jeden i drugi jest w serii przygotowany do wygłupów bardziej niż cywilne wersje (seryjnie zakuty M43 etc), nie tylko jedzie do przodu jak 32x ale też skręca, nie jest popularny wśród kretów i innych dresów, przez co można trafić na sensowną sztukę bez GLEBA FELA GWINT OKAZJA TUNING ZOBACZ, a koszt utrzymania jest na sensownym poziomie. Zaraz ktoś pewnie spyta o osiągi, więc proszę: Edytowane 22 Grudnia 2013 przez MaSell 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Może popatrz w stronę mniej popularnych marek. Nie to że wciskam ludziom to co mam bo najlepsze ale malo które auto <10k zł ma podjazd na trasie do mojej Saabiny. e36 compact 2.5 vanos wciąga nosem, nie od 0 ale przy ~80 jestem z przodu i odjeżdżam:) Fakt trochę kanapowe ale możesz się rozejrzeć. Po programie 220-260km zależnie od osprzętu. Edytowane 22 Grudnia 2013 przez bamboocha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Uu... Ja tez wtrace swoje 5 groszy. Jezeli poszukiwacz wrażeń nadszarpnie budżet- to jezeli szuka tyłkowozu z ewentualnym serwisem za niewielka cenę- niech popoluje na golfa 4- ale z silnikiem 2.3 v5. Silnik o relatywnie prostej konstrukcji i niechętnie wiesniaczony bo nie łyka "chipa"- a jak już to mizernie, a w serii na papierze ma 170km, do tego jest sprzegniety zazwyczaj z haldexem. Model do bólu oklepany, nudny jak flaki z olejem- ale nie w nieśmiertelnym tdiku, którego przebieg mozna podać w jednostkach astronomicznych. Nie jest tez zajechanym 1.8t z na sile wciśniętym lpg. Ale możliwość grzebania w nim jest ograniczona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 1.8 IS fajny silnik do swapów do samuraia, wrzuciliśmy dwa takie silniki do samuraiów, jest ogień ;) problem tylko ze smarowaniem na przechyłach, trza przerabiać smoka i miskę olejową. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Zadbanego MK4 z V5 i 4Motion z dobrym wyposażeniem za dychę nie kupi, a dołożyć by musiał może nawet z 50%. Edytowane 22 Grudnia 2013 przez KAX_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 http://allegro.pl/bmw-318-is-parktronic-klimatronic-1997r-coupe-i3818107201.html Na pierwszy rzut oka fajny IS ale widać wypicowany na handel i trzeba by dobrze prześwietlić reszta z allegro to już dzerman stajl itp itd. a czemu ma taki ladny czarny zderzak na przodzie a z tylny jest w kolorze nadwozia? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Problem z diagnostyka elektroniki? Przykład zapala się kontrolka poduszka, masz milion poduszek wiec nie wiesz o co kaman zaczynasz szlochać albo po prostu podpinasz auto pod kompa i wyświetla Ci np. błąd obwodu poduszki takiej i takiej wiec wiesz dokładnie, której poduszki obwód został przerwany i jaki kabelek sprawdzić. Nie wiem jak w BMW ale diagnostyka fiaciorów jest dziecinnie prosta, można zdiagnozować większość usterek elektronicznych układów podłączonych do ECU. Wiadomo trzeba też posiadać minimum wiedzy aby rozszyfrować konkretny błąd i zlokalizować go w aucie ale diagnostyka dzisiejszych aut jest banalna. Jak ci auto szwankuje podpinasz pod kompa i po 5 minutach masz podane prawdopodobne przyczyny usterki. Nie musisz wróżyć z fusów i sprawdzać po kolei. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 jak się jeździ do "Pana miecia" co komputer widział tylko na obrazku to rzeczywiście elektronika może być problemem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Dlatego pisałem trzeba mieć minimum pojęcia, a nie wymieniać na pałe wszystko co popadnie. W nowszych fiaciorach JTD przytkany EGR skutkuje błędem EGR żadnym innym bo jest on sterowany komputerem i komp dokałdnie widzi pozycje otwarcia zaworu. Jak inne auta są ułomne to już nie moja wina. Walnięta przepływka też czasem skutkuje błędem EGR ale jak ktoś wie jaka zależność jest w ECU miedzy EGR, a przepływomierzem to spokojnie do tego dojdzie. Trudności mają dwie kategorie ta o której wspominał slavok czyli miecio mechanik " bo on kompa nie potrzebuje", i druga kompletny laik, który liczy, że jak ma kompa to już wiedza z mechaniki mu niepotrzebna i co wskaże komputer to on wymienia. Edytowane 22 Grudnia 2013 przez KAX_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 A ja wole to drugie bo mogę sobie ogarnąć nawet telefonem na kałdrodzidze bez kabelków ;] Z tłokiem w masce już bym musiał angażować mechanika i konto w banku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Paulo_ Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Z czystej ciekawosci, co sadzicie?http://otomoto.pl/ford-mondeo-st200-2-5-v6-205km-C30079135.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Kiedyś, gdy po świecie biegały jeszcze mamuty i mumie, ludzie pakowali do Syreny lub Warszawy wiadra części i ruszali w kilkusetkilometrową trasę, po drodze wymieniając to i owo. Teraz nie ma sensu wozić części, bo samemu można wymienić najwyżej wycieraczki, warto zaś wozić laptopa z kablem i oprogramowniem. Jak cwany telewizorek wyświetli jakieś notlaufy albo fehlery, to go wtedy z mańki myk, kasu-kasu i dzida, zanim się ogarnie. Cóż, postęp. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Dziś wystarczy smartfon i interfejs na BT, który może być cały czas wpięty niewidoczny w EOBD. Oprócz apek do pierdzenia na androida są też dostępne programy diagnostyczne. Zapali sie choinka na blacie wyciągasz telefon, sprawdzasz o co kaman, jak ciach!ła po prostu kasujesz i jedziesz dalej. Jeszcze do niedawna jak bys ludziom powiedział takie coś popukali by sie w czoło i mówili, ze za dużo filmów sci-fi sie naoglądałem 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 To ja ze swoją nieotwartą jeszcze litrową bańką 0W40 i takąż płynu do chłodnicy oraz kluczem nastawnym i wkrętakiem, wożonymi ciągle w bagażniku (w nieprawdziwych BMW po prawej stronie bagażnika jest wnęka na akumulator w tych prawdziwych - ja mam aku pod maską, wnęka jest pusta) jestem jakimś dinozaurem, a co najmniej zatwardziałym konserwatystą. Zostało mi przyzwyczajenie z jaszczomba, tam też woziłem różne szpeje, rzadko przydatne ale poprawiały komfort psychiczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Paulo_ Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2013 Dobra, ostatnie pytanie o ostatnie auto. Co sadzicie o Mercu W202 (C klasa)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Paulo_ Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2013 (edytowane) Ma cos w sobie ten Merc, na ladnym kole wyglada bardzo fajnie. Galanta mial kiedys znajomy brata i sprzedal go bardzo szybko bo ceny czesci i hmm nietypowosc zabijaly Edytowane 23 Grudnia 2013 przez _Paulo_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 24 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2013 W Galancie wiele się nie psuje, nie ma głupich bolączek/usterek. Ale jeśli trafi się zły egzemplarz to tak...jest problem. Poza tym sztuki przed liftem do 99/00 miały wadę zawieszenia i jeśli nie chcemy aby sworznie w czasie jazdy obróciły się o 90* to trzeba cały zawias zmienić, tak na wszelki wypadek. W nowszych rocznikach problem wyeliminowano więc jest bezpieczniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Paulo_ Opublikowano 24 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2013 Podobal mi sie zawsze ten galant zwlaszcza przod, tylko wlasnie obawiam sie jak wychodzi utrzymanie takiego auta jak juz cos sie zepsuje. Mitsubishi nie jest u nas za bardzo popularne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 24 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2013 Nie jest co..? :D Wiadomo, że to nie Gulf...forum.mitsumaniaki.pl chcesz rzetelnych info odnośnie galów wejdź tam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Paulo_ Opublikowano 24 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2013 Nie jest co..? Wiadomo, że to nie Gulf...forum.mitsumaniaki.pl chcesz rzetelnych info odnośnie galów wejdź tam Moze zle powiedzialem. Chodzilo mi o to ze Galantow za duzo na drogach sie nie widuje :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yog-Sothoth Opublikowano 24 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2013 (edytowane) Tak samo jak Roverów, MG i innych mniej popularnych marek, co nie musi jednak oznaczać że są to drogie w utrzymaniu samochody z częściami dostępnymi "od ręki" (2 tygodnie + miesiąc szukania). Mojej wersji to w Polsce może z 10szt się znajdzie, a części od ręki praktycznie. Edytowane 24 Grudnia 2013 przez Yog-Sothoth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacimiierz Opublikowano 24 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2013 Wszystko zależy od tego czy to "unikatowe" auto jest robione na bazie innego popularnego modelu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Paulo_ Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2014 Tak jeszcze z ciekawosci zapytam. Ile trzeba wydac na e46 w normalnym stanie z silnikiem 2.8? Oplaca sie poczekac i dolozyc zamiast kupowac e36? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gacek18 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2014 Do 18 tys. są takie, że gdzieś jeszcze znajdziesz kawałki drzewa z jakiego była odwijana. Za 19-25 tys. znajdziesz wymarzoną E46 328i z welurem i nie młodszą niż 1999 r. Za 25-30 tys. możesz szukać modeli z ostatniego roku silnika 2.8 czyli 2000, im lepsze wyposażenie tym większa cena. Oczywiście pomijam kombi w automacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacOSek Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2014 Tak jeszcze z ciekawosci zapytam. Ile trzeba wydac na e46 w normalnym stanie z silnikiem 2.8? Oplaca sie poczekac i dolozyc zamiast kupowac e36?Poczekaj, dołóż i kup E90. Albo poczekaj jeszcze dłużej, dołóż i kup F30. Albo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Paulo_ Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2014 Poczekaj, dołóż i kup E90. Albo poczekaj jeszcze dłużej, dołóż i kup F30. Albo... Miedzy e36 a e46 nie ma takiego skoku jak miedzy e46 a e90, dlatego pytam. Ale z tego co czytam to chyba nie bede kombinowal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabreqid7Q Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2014 Do takiej ceny to proponowałbym audi a4. Na pewno zmieścisz się cenowo i będziesz zadowolony :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gocha0 Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2014 Jestem w tej samej sytuacji, czyli szukam dobrego auta w podobnym zakresie cenowym... A myślicie, że taki Ford Focus będzie dobrym wyborem: http://www.arena.pl/ford-focus-mk1-18-tddi-klima-3-drzwi-opony,708168.html ? Bo zastanawiam się nad nim od jakiegoś czasu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...