Skocz do zawartości
Sewa1

Jaka najlepsza karta dźwiękowa do 500 zł do nagrywania domowego ze sterownikami ASIO

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ chce urządzić sobie studio domowe, poszukuję jakiejś karty dźwiękowej na USB do pół-profesjonalnego rejestrowania dźwięku. Będę nagrywał z wejść liniowych i wystarczy mi stereo. Ważna jest dla mnie jakość dźwięku 24-bit i dynamika ponad 100dB, sterowniki ASIO 2, niska latencja, sterowniki pod Windows XP i Windows 7. Co polecacie w cenie do 500 zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście używam nowej karty E-MU Creative Professional 0204 USB i jestem z niej zadowolony. Dawniej widziałem u znajomego w studio kartę E-MU 0202 USB - to chyba jej poprzedniczka. 0204 to już profesjonalna karta na USB, bo ma wysoką jakość do 24-bit 192 KHz i dynamikę do 117dB. Co prawda w profesjonalnym studio potrzeba więcej wejść i wyjść, jednak do nagrywania w małym studio - jak znalazł. Także dźwięk można nagrać profesjonalnie z wejść liniowych lub mikrofonu dynamicznego bezpośrednio. Możesz nawet sobie monitorować dźwięk na słuchawkach bezpośrednio. A sterowniki ASIO 2 pozwalają na pracę pod Cubase, SONAR i innymi profesjonalnymi programami. Także ja szczerze polecam, bo jakość powala z nóg. Ja swoją kupiłem w Sound Import, jednak widziałem już takie karty na aukcjach. Przekonałem się i teraz już wiem, że E-MU Creative Profesional to coś znacznie lepszego niż Sound Blaster i też nadają sie do innych zastosowań - nawet zawodowych. A cenowo zmieścisz się do 500zł.

Także ja ją polecam. Mój kolega korzysta z jakiejś małej karty firmy ESI. Też sobie ją chwali i choć ma ciut gorsze parametry i mniej funkcji, to jest gabarytowo mniejsza i tańsza. Ja tam wolę swoją E-MU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi