kobert Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Witam, w najbliższym czasie planuję kupić monitor 22-24 cali w cenie około 600zł. Monitor będzie służył do gier i multimediów. Mam na oku 2 modele: ACER G245HBD 24 Samsung BX2231 22 Acer przewyższa nad Samsungiem calami, a Samsung znów matrycą LED. Który z nich byście mi polecili ? a może jakiś inny ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2011 (edytowane) Nie ma czegoś takiego jak "matryca LED" (nie licząc wyświetlaczy informacyjnych np. w kantorze). "Monitor LED" , " TV LED" to zwroty wymyślone przez marketingowców, które w zadziwiający sposób wyprały mózg wielu konsumentów (zaraz obok "kontrast 100000000:1" i małym druczkiem "dynamiczny"). Zadam proste pytanie wszystkim laikom: co w kwestii jakości obrazu "wnosi" podświetlenie LED wzgl. standardowego, czyli CCFL? Z podanych przez Ciebie monitorów, bez wnikania w opinie o nich (Ty to musisz już zrobić), bardziej kierował bym się do tego 22". Nie dla tego że ma podświetlenie LED, ale dla tego że ma overdrive (powinien mniej smużyć) i ma mniejszy piksel (trzeba bardziej skalować by literki nie były za małe, ale za to będą ostrzejsze, dzięki większemu "zagęszczeniu" pikseli / mm kwadratowy). Edytowane 12 Kwietnia 2011 przez Kyle 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malot Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 co w jakości się zmienia z podświetleniem led względem klasycznego podświetlenia lampami jarzeniowymi? myślę, że kolory są inne, bardziej nienaturalne, a czy lepsze to musi sobie każdy odpowiedzieć po zobaczeniu monitora z takim podświetleniem. Jednemu może to pasować innemu nie, kwestia gustu LED mniej prądu ciągnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Merlin85 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgadzam się z tobą. Miałem okazję zobaczyć LEDa i LCD ostatnio i ten pierzwszy zdecydowanie lepiej wypada pod względem jakości obrazu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Przede wszystkim równomierność podświetlenia jest lepsza przy LEDach. Jak wiadomo: katody to katody, jedna świeci jaśniej, druga ciemniej, w dodatku i jedna katoda może mieć różną jasność na całej swojej długości. LED rozwiązuje sporą część tego problemu (ale nie cały). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość logistyk Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Ja zaproponowałbym Ci jeszcze coś innego, a mianowicie linkMyślę, że powinieneś brać go pod uwagę przy dokonywaniu wyboru zakupu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...