jaco80 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2011 (edytowane) Panowie jest taka sprawa: Ostatnio zupełnie niespodziewanie padł mi Dell 21" CRT. Byłem zmuszony na szybko kupić jakieś LCD, wybór padł na BENQ V2220H. Czas gonił, a niestety kolesie w sklepie nie pozwoliły podłączyć i sprawdzić (żenada) No i pojawił się problem. Otóż moim zdaniem monitor ten ma bardzo mały zakres widoczności w pionie. Przy ruchach głowa rzędu 5cm w górę i w dół w pionie widać dość wyraźnie zażółcenie obrazu u góry lub zaciemnienie obrazu na dole. Po prostu przy pochyleniu monitora na max w dół trzeba trzymać oczy na tym samym (dość niewygodnym bo wysoko) poziomie. Każdy delikatna zmiana pozycji ciała w pionie powoduje zażółcenie u góry lub ściemnienie u dołu monitora. Kolega który ma od dłuższego czasu jakiegoś Samsunga 19" LCD mówi że u niego absolutnie coś takiego nie występuje. Generalnie wiem że LCD mają ograniczoną widoczność w pionie i w poziomie, ale żeby aż tak? Pytam się bo to mój pierwszy monitor LCD i nie wiem czy to w tym modelu jest normalne? Jak tak to LCD to dla mnie jakaś kicha jest... No i ciekawostką jest że to widać dużo bardziej w nocy/przy żarówce niż w dzień. Co z tym zrobić? Próbować reklamować czy tak ma być? Edytowane 14 Kwietnia 2011 przez jaco80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2011 (edytowane) To nie jest tak że "tak na LCD jest". Po prostu kupiłeś model na najgorszej pod tym wzgl. matrycy, czyli TN. (wyświetl pomarańczowy na całym ekranie - przy patrzeniu idealnie na wprost (z odległości np. 60 cm od ekranu ... głowa w centrum ... i omiatasz wzrokiem cały ekran) dół ma inny kolor niż góra). Jeśli nie chcesz mieć tego problemu, to potrzebny jest monitor na PVA/IPS/MVA itp. , czyli czymś "nie TN" ... np. DELL U2311H na IPS Edytowane 14 Kwietnia 2011 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaco80 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2011 (edytowane) Ok spoko, wiem że TN to najgorsza i najtańsza matryca. Ale mimo wszystko dla mnie to porażka, no i dziwi mnie to że raczej nikt się na to nie skarży. Bo z Twojego postu rozumiem że tak ma być? Jeszcze podpytam kolegę na jakiej matrycy ma tego Samsunga. Jak inna niż TN to już raczej sprawa się wyjaśni. Kurka w pale mi się nie mieści jak można mieć tak spierniczony obraz za 500 zeta. Przecież tego się nawet do patrzenia normalnie nie da ustawić, mam monitor zgięty w dół na maxa a góra i tak żółta jest... Dopiero jak ustawię oczy na poziomie mniej więcej górnej krawędzi monitora to jest w miarę jednolita biel. No i jeszcze jedną bardzo ciekawą rzecz zauważyłem: Powiększyłem kursor myszki na full, ustawiłem totalnie białe tło w programie do testowania monitorów. I nie widać że kursor jest przyżółcony jak jest u góry ekranu, w przeciwieństwie do tła. Jest wręcz śnieżnobiały. WTF? Edytowane 14 Kwietnia 2011 przez jaco80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2011 No i jeszcze jedną bardzo ciekawą rzecz zauważyłem: Powiększyłem kursor myszki na full, ustawiłem totalnie białe tło w programie do testowania monitorów. I nie widać że kursor jest przyżółcony jak jest u góry ekranu, w przeciwieństwie do tła. Jest wręcz śnieżnobiały. WTF? Możliwe że jeszcze jest coś pomieszane z ustawieniami barw w monitorze (przepalenie). Trzeba by ustawić R/G/B na domyślne i kontrast na domyślny (menu monitora). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaco80 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Ok dałem trochę ciała Powodem aż takiej drastycznej zmiany kolorów był kiedyś zainstalowany programik Flux, powodujący zmianę kolorów monitora w zależności od pory dnia. Jakimś cudem nie był widoczny w pasku narzędzi, a w rzeczywistości pracował. Zmiana kolorów w zależności od kąta dalej jest, ale już sporo mniej widoczna i nie pozostaje mi nic innego jak się z nią pogodzić. Co nie zmienia faktu że nie jestem zbytnio z monitora zadowolony. No ale cóż nie od dziś wiadomo, że tanie nie może być dobre. Dzięki i pozdrawiam :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...