Skocz do zawartości
Merov

Konsekwentny wybor monitora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Od jakiegos czasu staram sie wybrac dla siebie odpowiedni monitor, jednak (niestety) musze przyznac, ze czuje sie w tym dosc zielony. Poszukuje monitora, ktory bedzie spelnial kilka warunkow:

- Full HD

- 24 cale

- cena nieprzekraczajaca 1000/1100 PLN

Milo bylo by rowniez, gdyby takowy posiadal tuner telewizyjny, jednak nie jest to obowiazkowe. Zaznacze, ze bede go uzywal glownie do dynamicznych gier oraz filmow. Czekam na Wasze propozycje i z gory dziekuje za pomoc oraz poswiecony czas.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy Ci bardziej na kolorach w tych dynamicznych grach czy jednak na samej dynamice i komforcie gry? I jeszcze co rozumiesz poprzez dynamiczne gry? ;)

Bo dla jednych dynamiczna gra to shift 2 (haha), a dla drugich quakelive czy warsow - a tutaj jest różnica ;)

Edytowane przez shXh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej bylo by znalezc jakis kompromis, ale bardziej cenilbym sobie dynamike oraz komfort grania :)

Mowiac o dynamicznych grach, mam na mysli glownie gry akcji. Wiadomo: duzo strzalow, wybuchow oraz generalnie masa ruchu na ekranie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ceny takich monitorow sa dosc wysokie, a powiedzmy sobie szczerze - doplacalbym za zwykle bajer (niby-3D) z ktorego w ogole bym nie korzystal.

Nie bez powodu napisałem, aby nie myśleć nad tym w kategoriach oglądania 3D. Chodzi właśnie o to 120 Hz - osobiście 3D w ogóle nie oglądam, ale zakochałem się w tym jak wyglądają gierki na 120 Hz - brak rozmyć, ostre tekstury, praktycznie zero rozmazania przy szybkich ruchach.

Preferowalbym matryce typu LED, ewentualnie LCD :)

Trochę mylisz pojęcia. ZAWSZE masz LCD. Różnica jest taka, że masz podświetlenie LED albo CCFL. To LED'owie w teorii jest lepsze, ale to tak naprawdę edgeLED, a nie fullLED, więc lepiej znaleźć monitor z równomiernym podświetleniem CCFL niż napalać się na LED, który - nic nie zmienia (oprócz niższego poboru energii).

Edytowane przez shXh
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coz, tak jak mowilem - czuje sie zielony w sprawach technicznych monitora. Mam z nimi malo do czenienia, a szkoda, bowiem teraz taka wiedza by mi sie przydala. Niemniej jednak, moglbys polecic mi jakies konkretne modele? Znacznie uproscilo by mi to poszukiwania, ktore i tak ida dosc mozolnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi