Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do kupna monitora. Upatrzyłem sobie modele

IIYAMA 24" ProLite E2409HDS-B1 oraz E2410HDS-B1. Roznica jest w numerze matrycy oraz w cenie (50zl). I wlasciwie nie wiem czy 'dziesiątka' jest lepsza od 'dziewiątki', a jesli tak, to czy warte to jest dolozenia tych pięciu dych.

A może lepiej zrezygnowac z IIYAMY i wybrac cos innego?

Monitor głównie pod kątem filmów i zwyklej pracy. Raczej nie do gier.

cena 600-700zl.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

warto by jeszcze dodatkowo zastanowić się jaki podświetlenie matrycy wybrać, czy klasyczne czy diodami led. W podświetleniu led kolory są trochę nienaturalne, ale jakość tych kolorów teżma swoje plusy, są inne, dla niektórych lepsze, dlatego dobrze by było jak nie znasz tematu zobaczyć jak wyglądają takie i takie podświetlania.

wg mnie do pracy to chyba lepiej 16:10 brać, zawsze to kilka dodatkowych pikseli na desktopie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi bardziej do gustu przypadły LEDy. Całkiem niezła jest jakość obrazu na takim monitorze, a do tego są energooszczędne.

Edytowane przez Merlin85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również oscylowałbym przy podświetleniu LED. Tak jak wcześniej było wspomniane monitory te mają zdecydowanie mniejszy pobór prądu. Jest to o tyle ważne kiedy przed monitorem spędzamy dość dużo czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szukałem ostatnio monitora z matrycą IPS dla kolegi, na agito znalazłem ciekawą ofertę:

Monitor LCD LG 22" LCD W2220P-BF gwarancja Agito - Monitory LCD - Sklep internetowy Agito.pl

Monitor ten ma zwykłe podświetlenie ccfl, 16:10,dobre kolory(f-engine), i co najlepsze dobre kąty widzenia, to plusuje jak kilka osób przychodzi pod monitor. Można go wziąć na raty i dodatkowo nortona wziąć w zestawie. Kolega tak zrobił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi