qwerty7 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2011 (edytowane) Chcę ciotce kupić płytę procesor i dysk, do komputera na którym używa exela, worda i płatnika, jak sądzicie te części się nadadzą. Czy może jednak coś słabszego. A ma semprona, jakiś zasilacz i dysk spinpoint f1, chyba ata 150 (może ten dysk pasuje do nowej płyty). Części które wybrałem to WD WD2500AAKX SATA III 250 GB ASROCK 880G PRO3 PHENOM II X4 840 jakiś ram może 2 x goodram 1333 bo jest najtańszy A i bardzo ważna sprawa. Czy windows XP w wersji SP1 zobaczy sata 3 i będzie z nim współpracował (chodzi o to że płytka instalacyjna z wersji na kilka stanowisk jest w tej wersji a nie mam płytki z SP3). A druga sprawa to zasilacz nie wiem co tam jest. Edytowane 19 Kwietnia 2011 przez qwerty7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2011 (edytowane) Przede wszystkim dowiedz się, jaki zasilacz znajduje się w komputerze Twojej ciotki. Nie ma też pojęcia, po co czterordzeniowy procesor, skoro komputer w ogóle nie ma być używany do gier. Podaj też kwotę, w ramach której można dokonać zakupu komponentów. Edytowane 19 Kwietnia 2011 przez BlackMachine Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty7 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2011 (edytowane) Przede wszystkim dowiedz się, jaki zasilacz znajduje się w komputerze Twojej ciotki. Nie ma też pojęcia, po co czterordzeniowy procesor, skoro komputer w ogóle nie ma być używany do gier. Podaj też kwotę, w ramach której można dokonać zakupu komponentów. W komputerze jest chyba modecom feel lub coś podobnego (komputer jest z 2006 lub 2007), suma to dokładnie 850 złotych. Edytowane 19 Kwietnia 2011 przez qwerty7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micky92 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2011 (edytowane) Jeżeli to komputer tylko do pakietu office, to moim zdaniem wszystko co będzie lepsze niż Athlon II X2 255 to zwyczajna strata pieniędzy, bo tego i tak nie wykorzysta. Ewentualnie, jak już bardzo chcesz, to Athlon II X3, ale nic większego. Poza tym, jeżeli będzie pracować pod XP, to 2GB ram spokojnie wystarczy, on i tak nie obsłuży 4GB ramu. Płyta główna ok, USB 3.0 może się w przyszłości przydać. A jeżeli ciotka nie składuje na dysku dużej ilości danych, to niech zostawi stary dysk, pasować będzie na pewno, bo każda płyta ma jedno gniazdo ATA. Jeżeli dysk będzie do wymiany, to dorzucić do tego jakiegoś fortrona/seasonica 350W i powinno być ok wszystko. EDIT: tak więc zasiłka do wymiany, jak już pisałem fortron albo seasonic będzie najrozsądniejszy. Edytowane 19 Kwietnia 2011 przez Baloo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty7 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2011 (edytowane) Jeżeli to komputer tylko do pakietu office, to moim zdaniem wszystko co będzie lepsze niż Athlon II X2 255 to zwyczajna strata pieniędzy, bo tego i tak nie wykorzysta. Ewentualnie, jak już bardzo chcesz, to Athlon II X3, ale nic większego. Poza tym, jeżeli będzie pracować pod XP, to 2GB ram spokojnie wystarczy, on i tak nie obsłuży 4GB ramu. Płyta główna ok, USB 3.0 może się w przyszłości przydać. A jeżeli ciotka nie składuje na dysku dużej ilości danych, to niech zostawi stary dysk, pasować będzie na pewno, bo każda płyta ma jedno gniazdo ATA. Jeżeli dysk będzie do wymiany, to dorzucić do tego jakiegoś fortrona/seasonica 350W i powinno być ok wszystko. EDIT: tak więc zasiłka do wymiany, jak już pisałem fortron albo seasonic będzie najrozsądniejszy. USB 3 i sata 3 po prostu chciałbym by były a ten asrock jest najtańszą płytą która spełnia te kryteria, chyba że bym znalazł katę grafiki za 70 - 90 zł, do Asrocka 770 extreme. Myślałem nawet żeby kupić coś z drugiej ręki jakiegoś HD2400. W specyfikacji płyty nie ma nic o ata, a w tańszym modelu Asrock GMH jest Ta płyta ASRock > Products > 880G Pro3 Tańszy asrock micro ATX ASRock > Products > 880GMH/U3S3 To jak jest z ta ATĄ? Edytowane 19 Kwietnia 2011 przez qwerty7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micky92 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Fakt, mój błąd, nie spotkałem się jeszcze z taką bez ATA. Równie dobrze może być ten tańszy ASRock, do office i tak wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty7 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2011 (edytowane) Jeżeli to komputer tylko do pakietu office, to moim zdaniem wszystko co będzie lepsze niż Athlon II X2 255 to zwyczajna strata pieniędzy, bo tego i tak nie wykorzysta. Ewentualnie, jak już bardzo chcesz, to Athlon II X3, ale nic większego. Poza tym, jeżeli będzie pracować pod XP, to 2GB ram spokojnie wystarczy, on i tak nie obsłuży 4GB ramu. Płyta główna ok, USB 3.0 może się w przyszłości przydać. A jeżeli ciotka nie składuje na dysku dużej ilości danych, to niech zostawi stary dysk, pasować będzie na pewno, bo każda płyta ma jedno gniazdo ATA. Jeżeli dysk będzie do wymiany, to dorzucić do tego jakiegoś fortrona/seasonica 350W i powinno być ok wszystko. EDIT: tak więc zasiłka do wymiany, jak już pisałem fortron albo seasonic będzie najrozsądniejszy. Boję się kupić 3 lub 2 rdzeniowy AMD, ponieważ po doświadczeniach z AMD, uważam że lepiej pracuje się na procesorach Intela. Chodzi o to czego doświadcza się w pracy z kompem. Czasami mam wrażenie że lepiej chodzi Pentium D mojej dziewczyny, lub e8200 mojej siostry niż mój Athlon X4 (oba kompy mają ddr 2 800). Po zmianie sytemu na win 7 niby wszystko chodzi ok ale nie zapomnę zmulenia visty w photoshopie na 2GB ramu i zintegrowanej karcie w moim nowym komputerze. Edytowane 19 Kwietnia 2011 przez qwerty7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2011 (edytowane) Nie ma też pojęcia, po co czterordzeniowy procesor, skoro komputer w ogóle nie ma być używany do gier. Ja znów nie mam pojęcia dlaczego nie kupić czterech rdzeni jeśli jest taka możliwość? Komputer ten ma pewnie przewidywany okres pracy znacznie dłuższy niż typowa maszynka do gier. Kto wie do czego będzie taki komp używany za dwa lata? Przypomnę, że nie tak dawno pod mianem komputer do biura i internetu rozumiano jakiegoś Pentium III, Celerona czy Athlona xp. Obecnie wielu z was nie chciało by za karę używać takiego sprzętu do internetu. Załóżmy że ktoś będzie chciał za jakiś czas podłączyć dwa monitory, na jednym otworzyć video rozmowę z video HD i komentować oglądany na drugim monitorze filmik na YT w przyzwoitej rozdzielczości? Do tego komputer będzie coś tam dłubał w tle. W firmie wpadnie szef i rzuci lustrzankę z rawami oraz życzeniem konwersji tego do popularniejszego formatu. To tylko przykłady, mogą się wydawać naciągane ale komputer biurowy to nie zawsze maszyna do pisania. Nawet w tym przypadku może się okazać, że będzie otwarty Word, Excel, Outlook, Płatnik, przeglądarka z kilkoma kartami często z flashem, Dokumentami Goolge, Openoficem bo ktoś w takim formacie podesłał plik itd. Jest budżet trzeba go optymalnie wykorzystać. Jak komp zacznie przymulać, nikt z forum przed ciotką się tłumaczył nie będzie tylko qwerty7. A zapewniam, użytkownicy biurowi potrafią zamulić takie maszyny, że wydawałoby się rakiety. Do tego użytkownicy domowi jak coś zamula robią format, reinstal i viola. Żeby biurokratce zrobić reinstal OS to trzeba mieć jaja ze stali. Musisz wrzucić wszystkie pliki w dokładnie te same miejsca, dokładnie tak samo skonfigurować programy a okaże się, że jakiś program zainstalował się w nowszej wersji, jedna funkcja będzie w innym miejscu i już masz trucie tyłka. Pchać tam x4 i nie patrzeć na innych. Inna sprawa, jak ma działać tam Płatnik to nigdy nie wiadomo kiedy trzeba będzie migrować do Win7. MS przestanie aktualizować WIN XP, Płatnik pewnie długo nie podziała na XP. Edytowane 19 Kwietnia 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty7 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Fakt, mój błąd, nie spotkałem się jeszcze z taką bez ATA. Równie dobrze może być ten tańszy ASRock, do office i tak wystarczy. Tańsza nie ma sata 3, a to jest priorytet, ponieważ za rok dyski SDD, będą w zasięgu a z pewnością te na sata 2 będą droższe, tak jak jest z kartami na PCI i AGP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2011 ASRock > Products > 880GMH/U3S3 2 x SATA3 6.0 Gb/s connectors by ASMedia ASM1061, support NCQ, AHCI and "Hot Plug" functions Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty7 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Ja znów nie mam pojęcia dlaczego nie kupić czterech rdzeni jeśli jest taka możliwość? Komputer ten ma pewnie przewidywany okres pracy znacznie dłuższy niż typowa maszynka do gier. Kto wie do czego będzie taki komp używany za dwa lata? Przypomnę, że nie tak dawno pod mianem komputer do biura i internetu rozumiano jakiegoś Pentium III, Celerona czy Athlona xp. Obecnie wielu z was nie chciało by za karę używać takiego sprzętu do internetu. Załóżmy że ktoś będzie chciał za jakiś czas podłączyć dwa monitory, na jednym otworzyć video rozmowę z video HD i komentować oglądany na drugim monitorze filmik na YT w przyzwoitej rozdzielczości? Do tego komputer będzie coś tam dłubał w tle. W firmie wpadnie szef i rzuci lustrzankę z rawami oraz życzeniem konwersji tego do popularniejszego formatu. To tylko przykłady, mogą się wydawać naciągane ale komputer biurowy to nie zawsze maszyna do pisania. Nawet w tym przypadku może się okazać, że będzie otwarty Word, Excel, Outlook, Płatnik, przeglądarka z kilkoma kartami często z flashem, Dokumentami Goolge, Openoficem bo ktoś w takim formacie podesłał plik itd. Jest budżet trzeba go optymalnie wykorzystać. Jak komp zacznie przymulać, nikt z forum przed ciotką się tłumaczył nie będzie tylko qwerty7. A zapewniam, użytkownicy biurowi potrafią zamulić takie maszyny, że wydawałoby się rakiety. Do tego użytkownicy domowi jak coś zamula robią format, reinstal i viola. Żeby biurokratce zrobić reinstal OS to trzeba mieć jaja ze stali. Musisz wrzucić wszystkie pliki w dokładnie te same miejsca, dokładnie tak samo skonfigurować programy a okaże się, że jakiś program zainstalował się w nowszej wersji, jedna funkcja będzie w innym miejscu i już masz trucie tyłka. Pchać tam x4 i nie patrzeć na innych. Inna sprawa, jak ma działać tam Płatnik to nigdy nie wiadomo kiedy trzeba będzie migrować do Win7. MS przestanie aktualizować WIN XP, Płatnik pewnie długo nie podziała na XP. Windows 7 jest celem, ale jeszcze nie teraz. Wtedy dorzucę ciotce 2GB ram, może razem z dyskiem SDD kiedy stanieją. Mam takie samo przeczucie co do mulenia jak Klaus. ASRock > Products > 880GMH/U3S3 I ma ATA B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micky92 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Weź jeszcze pod uwagę, że ten phenom to prawie to samo co Twój athlon, tylko wyżej taktowany, tak więc cache L3 tam nie uświadczysz. Dlatego ja wolałbym kupić tańszego athlona x4 a za zaoszczędzone pieniądze dokupić drugą kostkę ramu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty7 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2011 (edytowane) Weź jeszcze pod uwagę, że ten phenom to prawie to samo co Twój athlon, tylko wyżej taktowany, tak więc cache L3 tam nie uświadczysz. Dlatego ja wolałbym kupić tańszego athlona x4 a za zaoszczędzone pieniądze dokupić drugą kostkę ramu. W sklepie jest różnica 10 zł między jednym a drugim. Z testów w sieci wynika że to to samo (athlon 645 i phenom 840). Podoba mi się fioletowe opakowanie phenoma :lol2: ASRock > Products > 880GMH/U3S3 problem w tym że nikt tym nie handluje jeszcze na ceneo jest 880GMH/USB3 a nie 880GMH/U3S3 Edytowane 21 Kwietnia 2011 przez Domik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2011 (edytowane) Sam linkowałeś ta płytę :) To albo dołożysz do np MSI 880GMA-E55 albo odpuść sata3 Edytowane 20 Kwietnia 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty7 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Sam linkowałeś ta płytę :) To albo dołożysz do np http://www.techplanet.pl/produkty/plyty-glowne/msi-mb-sc-am3-880gma-e55sb850-4xddr31pci-e162pci-e11pcid-subdvihdmi2usb-3hdmi6sata3uatx,18697.html albo odpuść sata3 Te płyty mają bardzo podobne nazwy, dopóki nie sprawdziłem myślałem że to te same płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty7 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2011 (edytowane) Odkryłem że w obudowie jest zasilacz codegen 300 wat, jest chyba orginalny, ponieważ na obudowie jest nalepka o treści: "Obudowa ATX Codegan kraj pochodzenia Chiny". Jak sądzicie - I-box Basic lub feel III 350 lub 400 wat starczą do tego phenoma 840. Edytowane 21 Kwietnia 2011 przez qwerty7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2011 każdy zasilacz który wymieniłeś jest ciach!o wart 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zainwestuj w jakiegoś Fortrona albo Corsaira 400W. Nie warto kupować słabych, niemarkowych zasilaczy, grozi to spaleniem samego zasilacza a nawet niektórych części komputera. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty7 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2011 (edytowane) Zainwestuj w jakiegoś Fortrona albo Corsaira 400W. Nie warto kupować słabych, niemarkowych zasilaczy, grozi to spaleniem samego zasilacza a nawet niektórych części komputera. Czy te będą dobre Fortron FSP 350W 80+ DESIGN lub Tagan TG350-U33II kupił bym Tacensa Radixa, ale te modele są polecane na forach internetowych i ich cena poszła w górę w ciągu miesiąca. I nie rozumiem po co w komputerze biurowym zasilacz o mocy 450 wat. Edytowane 22 Kwietnia 2011 przez qwerty7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micky92 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Oba z nich będą dobre, weź ten, który taniej wyjdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty7 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 (edytowane) No i zamówiłem phenom 840 asrock 880 pro3 2 gb ddr3 kongston 1333 i najtaszy dysk sata 3 carvair B-) Jeszcze tylko zasilacz! <_< I-BOX ATX 400W SFAN CE+PFC 12cm :rolleyes: B-) Jak myślicie poradzę sobie z instalacją tego kompa, czy wyłuskać jeszcze 40 zeta i zlecić to człowiekowi ze sklepu? Edytowane 27 Kwietnia 2011 przez qwerty7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 No i zamówiłem...Zapomniałeś o zasilaczu - ten I-BOX to nie zasilacz... Fortron FSP 350W 80+ DESIGN albo z polecanych zestawów: Fortron FSP400-60GHN 400W... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty7 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zapomniałeś o zasilaczu - ten I-BOX to nie zasilacz... Fortron FSP 350W 80+ DESIGN albo z polecanych zestawów: Fortron FSP400-60GHN 400W... Co do zasilacza przeglądam Ceneo jeszcze <_<<_< :blink: Zapomniałeś o zasilaczu - ten I-BOX to nie zasilacz... Fortron FSP 350W 80+ DESIGN albo z polecanych zestawów: Fortron FSP400-60GHN 400W... Co oznacza przy zasilaczach "bulk" i OEM. I dokupił bym jeszcze jakieś wiatraczki, co polecacie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Bulk - wersja bez pudełka (ale z pełnym wyposażeniem), OEM (przynajmniej u nas w PL) oznacza sprzęt bez pudełka i dodatków... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty7 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Bulk - wersja bez pudełka (ale z pełnym wyposażeniem), OEM (przynajmniej u nas w PL) oznacza sprzęt bez pudełka i dodatków... thx! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty7 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2011 (edytowane) Pytanie - na płycie asrock 880g pro nie ma IDE czy można podłączyć nagrywarki DVD do tej płyty (czyli jeżeli i można to jak nazwywa się kabel, przez który można?) - drugie, kupiłem 92 mm wiatraczek (Revoltec Guard), niestety nie pasuje do obudowy Codegena, i postanowiłem go przypiąć do mojej, żeby się nie zmarnował, ale nie widzę wtyczki/ wejścia na płycie lub w kablach od zasilacza do niego? - Asrock 785gxh http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=1775332 Edytowane 28 Kwietnia 2011 przez qwerty7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2011 (edytowane) Pytanie - na płycie asrock 880g pro nie ma IDE czy można podłączyć nagrywarki DVD do tej płyty (czyljeżeli i można to jak nazwywa się kabel, przez który można?) - drugie, kupiłem 12 cm wiatraczek, niestety nie pasuje do obudowy Codegena(pasuje tam 9cm), i postanowiłem go przypiąć do mojej, żeby się nie zmarnował, ale nie widzę wtyczki/ wejścia na płycie do niego, co zrobić? - Asrock 785gxh - Na Allegro możesz kupić przejściówki umożliwiające podpięcie tego do SATA... - Wszystkie wtyczki masz już zajęte ? Są trzy - jedna koło Molexa (od proca czyli zajęta), druga między slotem pamięci a radiatorem chipsetu, i trzecia koło złącza IDE... Edytowane 28 Kwietnia 2011 przez wreq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty7 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2011 (edytowane) - Na Allegro możesz kupić przejściówki umożliwiające podpięcie tego do SATA... - Wszystkie wtyczki masz już zajęte ? Są trzy - jedna koło Molexa (od proca czyli zajęta), druga między slotem pamięci a radiatorem chipsetu, i trzecia koło złącza IDE... Przejściówka sata do zasilania DVD czy wiatraczka? Wiatraczek z mojej obudowy do czegoś jest przypięty, jednak nie mogę dojść do czego, myślałem że ten drugi też tak się da! Rano spróbuję znaleźć 3. - Na Allegro możesz kupić przejściówki umożliwiające podpięcie tego do SATA... - Wszystkie wtyczki masz już zajęte ? Są trzy - jedna koło Molexa (od proca czyli zajęta), druga między slotem pamięci a radiatorem chipsetu, i trzecia koło złącza IDE... Sorry DVD ma też inne wyjścia niż IDE, czy można go podłączyć do asrocka 880g pro :lol2: :lol2: :lol2: :mur: :mur: :mur: Edytowane 28 Kwietnia 2011 przez qwerty7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty7 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2011 (edytowane) Komputer działa :lol2: System XP 32 bitowy passmark cpu: 3200 pkt dysk : 890 pkt (lol - mój samsung f3 ma w granicach 780 na windows 7 64, a passmark zaniża oceny w XP) wrażenia z pracy - wreszcie działa instant boot, bios, pierwszy raz coś takiego widzę, na 1gb można odbierać pocztę pisać w wordzie i liczyć w exelu,(Office 2007) mam wrażenie że przez szybki dysk! Płyta ma mankament jak do tej pory jeden: wyjęcie w czasie pracy złącza vga wyłącza komputer, tak jakby było jakieś spięcie. Czas startu systemu z 1GB, około 23s, do pojawienia się pulpitu. Oo! Temperatury procesora 38-39 stopni C, nieosiągalne dla athlona 630, (ten ma od 45-52 stale) ps w końcu kupiłem Ibox sfan 400 wat, bo był w okazyjnej cenie i jakiegoś litheona w granicach 60 zł na sata ps2 myślałem że płyta nie działa ponieważ, w wikipedii napisane jest że lina ATX12v (no bo gdzie szukać info?): "Pojawiła się z powodu wymagań prądowych nowych procesorów firmy Intel", no a ja mam zielonych więc po co to. Płyta się odpalała ale nie było sygnału z VGA, w końcu zerknąłem do mojego kompa, a tam jest podłączony molex do płyty, więc na zasadzie analogii znalazłem "wtyk" 4 pin ATX12,podłączyłem .... mam tylko problem z przednim panelem USB :sad: nie mam pojęcia jak to podłączyć :mur: :mur: Edytowane 29 Kwietnia 2011 przez qwerty7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2011 ps w końcu kupiłem Ibox sfan 400 wat, bo był w okazyjnej cenie Zasilacze I-BOX są na czarnych listach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...