qwerty7 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2011 (edytowane) Jak w temacie. Kupiłem nową kartę, włożyłem do płyty Asrock 785GXH. Przełączyłem kabel VGA z wyjścia na płycie na wyjście na karcie podczas pracy kompa i jest ekran. Reset, wyłączam w biosie kartę zintegrowaną, włącza się windows 7, niebieski ekran śmierci restart (pomijam próbę ponownego włączenia zintegrowanej karty w biosie), komputer mieli coś próbuje przywrócić dobre ustawienia systemu, error że nie może, reset, włącza się. Chodzi bez żadnych problemów, przez 15 godzin, wyłączam, włączam to samo niebieski ekran śmierci, po resecie windows coś mieli i wyskakuje error, że nie może przywrócić, oczywiście przycisk anuluj nie działa. Reset windows działa. Przeinstalowuje(odinstalowując stare sterowniki, jakby znikły wszystkie sterownik nawet te windowsa, nie można zmieinić refresh rate) sterowniki ATI z HD4200 na HD4650, niebieski ekran śmierci podczas instalacji, reset komputer mieli coś przywraca to samo error o tym że nie może przywrócić, system windows się włącza. Są sterowniki ATI - zainstalowały się, działa też ich center Calystyt v2. No dobra, po ponownym włączeniu to samo Niebieski ekran śmierci, reset, mieli próbując że nie może przywrócić, error że nie, reset i system działa przez x godzin bez problemu wraz z działającymi sterownikami ATI. I tak dałem rade przez miesiąc. Doszedłem do wniosku że należy coś z tym zrobić. OK przeinstalowuje system wszystko jest ok, sterowniki windowsa, mogę zmienić refresh rate żadnych sterowników ATI, jest ok nic nie zmieniam, włączam upgrade windowsa, coś ściąga. Niebieski ekran śmierci. I sytuacja się powtarza po włączeniu komputera niebieski ekran śmierci, reset, mieli, errror że nie może ...., reset, wszystko działa, aż do ponownego uruchomienia. Odkrywszy że Windows ściągną poprawkę do radeona HD 4200, przeinstalowałem jeszcze raz system. Odchaczyłem, autoamtyczne upgrady, uniemożliwiając systemowi ściągnięcie jakże istotnej poprawki do Radeona H4200. Nie instaluje żadnych sterowników. Wszystko działa. Po kilku dniach coś mnie podkusiło żeby jednak ściągnąć najnowsze sterowniki ATI do radeona HD4650. Instalacja, Niebieski ekran śmierci i sytuacja się powtarza. Reinstal windowsa w sobotę. W sobotę się zawziąłem i ... prawie pewien jestem że problem są najnowsze ATI(Calystyt center 2), metodą prób i błędów, na czystym systemie zainstalowałem sterowniki ze strony Vertexa (są w zbliżonej wersji co te ze strony Asrocka a jednak powodują niebieski ekran śmierci). Sterowniki ze strony Asroca w wersji z 2009 zainstalowane na czystym systemie działają (w innej konfiguracji ta metoda powodowała NEŚ). Jest to kuriozalne ale po drugim formatowaniu, przyciski się powiększyły. Mam wrażenie że za pierwszym razem kiedy instalowałem 7, zapamiętał ustawienia z Visty. Za drugim razem, chyba dobrze wykonałem formatowanie i jest problem. Nie chodzi o przyciski ok i anuluj, bo te się skalują, ale o przyciski w illustratorze, infran view np w ekranie wywoływanym f8 - copy file one są ogromne itd i w kilu innych programach ścinają obszar pracy, załączam przykład. System Windows 7 x64 powiększone buttony button infran view jpg buttony przed instalacją button ok jpg buttony po instalacji button zlo jpg Dokładnie ten model http://www.ceneo.pl/10030209 a i na koniec płyta dołączona do karty, jest zepsuta, napęd jej nie czyta, ale prawdziwi twardziele z takiego powodu nie oddają karty do serwisu, no nie.... Edytowane 22 Kwietnia 2011 przez qwerty7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...