vlodek2532 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Otóż mam problem. Dostałem do formatowania komputer dla dzieci na świetlice (po raz kolejny). Otworzyłem go by sprawdzić model płyty głównej i komputer był cały zakurzony. Rozłożyłem go na części pierwsze i staranie wyczyściłem (robiłem już takie rzeczy kilkakrotnie). Nie obyło się bez problemów jak np. Radiator, który wyszedł razem z procesorem (AMD). Wszystko złożyłem i podłączam go i ku mojemu zdziwieniu słychać ciągły jeden długi pisk - błąd pamięci. Kości miał dwie. Wyjąłem jedną i wsadziłem do pierwszego banku. Działa. Wsadziłem druga do pierwszego banku działa. Gdy dołożyłem kość do drugiego banku nie działa - tak samo jak włożę kość tylko do drugiego banku. Dla pewności przeczyściłem jeszcze raz drugi bank ale nic to nie dało. jakieś sugestie? sprzęt: Gigabyte GA-M61PME-S2 AMD Athlon x2 5000 2,6 GHz Kości Kingston KVR667D2N5K2/1G x2 Grafika 7600GT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2011 ByC może w drugim slocie był jeszcze kurz który po próbie uruchomienia zrobił zwarcie i spalił jeden z kanałów pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodek2532 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2011 A ile może kosztować wymiana tego elementu? Czytałem, że z czasem w tej płycie laminat się rozwarstwia i jeśli kość siedziała bardzo długo w slocie może być problem z ponownym jej włożeniem. A tu nie były wyjmowane od nowości. W ogóle jakiś partacz składał tego kompa bo kable miał poklejone na taśmę, pasty tyle, ze aż wypływała spod radiatora ale nie o tym mowa. Dla pewności wyjąłem jeszcze grafikę i włączyłem zintegrowaną, by wykluczyć błąd pamięci karty graficznej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Nie no sorry, jedziesz po kimś per partacz, a sam spierdzieliłeś tego kompa... Opaskami, izolacją się upina kable to normalne, nie rozumiem, czemu niby to oznaka partactwa... Jak cooler boxowy, to pasta była od nowości na radiatorze, zaaplikowana w fabryce... :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodek2532 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2011 (edytowane) Pasek a bezbarwna taśma z kiosku to jednak chyba różnica. A komputer to składak więc nie wiem jak pasta może być fabrycznie naniesiona Edytowane 20 Kwietnia 2011 przez vlodek2532 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Clear CMOS robiłeś? Kość wchodzi do końca w tym drugim slocie? Nic w nim nie pozostało? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodek2532 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Komp poszedł do serwisu. Tak jak przypuszczałem slot był uszkodzony. Ciekawostka jak się "podparło" płytę z drugiej strony i włożyło kość to komp się uruchamiał - jednak kość po pewnym czasie potrafiła "wyskoczyć" - usterka swego czasu charakterystyczna w ASRocku Naprawiać się nie opłaca. Taka beka oddałem te kości czyli 2x512 a serwisant za dopłata 30 zł dał mi jedną GoodRam 2 GB 800 mhz. Chyba zasugerował się tym /1G na końcu naklejki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Pasek a bezbarwna taśma z kiosku to jednak chyba różnica. A komputer to składak więc nie wiem jak pasta może być fabrycznie naniesiona Jak CPU był BOX, to na coolerach najczęściej pasta jest już nałożona... Kurde... :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...