Skocz do zawartości
vlodek2532

Problem z płyta i pamięcią

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż mam problem. Dostałem do formatowania komputer dla dzieci na świetlice (po raz kolejny). Otworzyłem go by sprawdzić model płyty głównej i komputer był cały zakurzony. Rozłożyłem go na części pierwsze i staranie wyczyściłem (robiłem już takie rzeczy kilkakrotnie). Nie obyło się bez problemów jak np. Radiator, który wyszedł razem z procesorem (AMD). Wszystko złożyłem i podłączam go i ku mojemu zdziwieniu słychać ciągły jeden długi pisk - błąd pamięci.

Kości miał dwie. Wyjąłem jedną i wsadziłem do pierwszego banku. Działa. Wsadziłem druga do pierwszego banku działa. Gdy dołożyłem kość do drugiego banku nie działa - tak samo jak włożę kość tylko do drugiego banku. Dla pewności przeczyściłem jeszcze raz drugi bank ale nic to nie dało. jakieś sugestie?

sprzęt:

Gigabyte GA-M61PME-S2

AMD Athlon x2 5000 2,6 GHz

Kości Kingston KVR667D2N5K2/1G x2

Grafika 7600GT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile może kosztować wymiana tego elementu?

Czytałem, że z czasem w tej płycie laminat się rozwarstwia i jeśli kość siedziała bardzo długo w slocie może być problem z ponownym jej włożeniem. A tu nie były wyjmowane od nowości. W ogóle jakiś partacz składał tego kompa bo kable miał poklejone na taśmę, pasty tyle, ze aż wypływała spod radiatora ale nie o tym mowa. Dla pewności wyjąłem jeszcze grafikę i włączyłem zintegrowaną, by wykluczyć błąd pamięci karty graficznej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no sorry, jedziesz po kimś per partacz, a sam spierdzieliłeś tego kompa...

Opaskami, izolacją się upina kable to normalne, nie rozumiem, czemu niby to oznaka partactwa...

Jak cooler boxowy, to pasta była od nowości na radiatorze, zaaplikowana w fabryce...

:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komp poszedł do serwisu. Tak jak przypuszczałem slot był uszkodzony. Ciekawostka jak się "podparło" płytę z drugiej strony i włożyło kość to komp się uruchamiał - jednak kość po pewnym czasie potrafiła "wyskoczyć" - usterka swego czasu charakterystyczna w ASRocku

Naprawiać się nie opłaca. Taka beka oddałem te kości czyli 2x512 a serwisant za dopłata 30 zł dał mi jedną GoodRam 2 GB 800 mhz. Chyba zasugerował się tym /1G na końcu naklejki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasek a bezbarwna taśma z kiosku to jednak chyba różnica. A komputer to składak więc nie wiem jak pasta może być fabrycznie naniesiona

Jak CPU był BOX, to na coolerach najczęściej pasta jest już nałożona...

Kurde... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi