Skocz do zawartości
FuryDrone

Malutki upgrade

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie userów.

Myślę nad upgradem mojego skromnego kompa, konkretniej kupnem karty graficznej.

Na chwile obecną mój konfig wygląda tak:

• Mobo: GA-M61PME-S2
  • Procek: Sempron 2.1 ghz
  • Pamięć: 2 giga DDR 2
  • Dysk: Samsung F3 500 gb
  • Karta muzyczna: SB Audigy ZS2
  • DVD-RW (chyba NEC)
  • Zasilacz: noname 400 W (TakeMe czy jakoś tak)
Chcę kupić coś pokroju używki 9600GT/GSO. Od razu zaznaczam, że nie jestem zapalonym graczem, komputera używam głównie do internetu i słuchania muzyki. Zadowalają mnie niskie detale, gram w rozdzielczości najwyżej 1280x1024, nie fascynują mnie najnowsze gry. Nie chce wydawać dużo kasy na nowego kompa, a zbliżają mi się dłuuugie wakacje, w które jednak chciałbym coś tam pograć.

Stąd pytania, poczynając od najważniejszego: Czy zasilacz wytrzyma? Jestem w pełni świadom, że nonamy to złoo, ale jednak nowy markowy zasilacz będzie mnie kosztował tyle co ta karta.. a nie chcę inwestować za dużo w tego kompa. Czy faktycznie takie podzespoły będą ponad jego moc? (wydaje mi się, że nie będzie to zanadto ciężkie do udźwignięcia)

Po drugie: Czy procek będzie ograniczał kartę?

Po trzecie: Odpalę jakieś nowsze gry an najniższych detalch, w niskiej rozdzielczości?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

Edytowane przez FuryDrone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz mimo wszystko bym zmienił. Na allegro można dostać fortrona/delte 350 za ok. 50pln a jest to dobry zasilacz w porównaniu do Twego.

Jest to sempron 2 rdzeniowy ?

Mimo wszystko będzie ograniczał karte.

Ja na swoim sprzecie wiekszosc gier jestem wstanie odpalic na medium/hight w 1680x1050 , grafe mam troche wolniejszą ale procek znacznie lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest jednojajowiec. Hmm, ciągle słyszę o tym ograniczaniu tu i tam. Faktycznie w praktyce to takie ważne? W moim przypadku zarówno procek jak i karta byłyby z niższej półki, osobiście jakoś się nie znam specjalnie, ale wydaje mi się, że takie straszne to nie będzie. Zwłaszcza, że teraz jadę na jakiejś marniutkiej itegrze, więc spodziewam się porządnego kopa po wsadzeniu 9600gt. A sam rozumiesz, nie chcę znowuż dokupywać do przestarzałego kompa procka za tyle samo co ta karta..

Co do Fortrona: słyszałem, że są to w miarę solidne zasiłki, ale jak tam u nich z kulturą pracy? Jestem trochę przeczulony na tym punkcie, bo kompa mam cichuteńkiego teraz, a tę kartę też chce dorwać jakąś znośną. (słyszałem, że Asusy z chłodzeniem Glaciator są cichutkie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro jest to jedno jajowiec to na pewno będzie sporo ograniczał karte. Mimo wszystko na pewno odczujesz kompa.

Tylko gdy Twój procek był kupowany to grafa niskiej półki to 7300 która jest z 8 razy wolniejsza od 9600GT. No i 9600gt to była średnia półka.

Fortron jest dość cichy, o glaciorach są różne zdania , miałem okazje bawić się glaciorem na hd4850 i był głośny a ktoś inny mówił że jest cichy na tej samej karcie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, to może macie jakieś pomysł na słabszą grafę, bardziej pasującą do proca? Może coś pasywnego się już znajdzie? Procka średnio chcę zmieniać z dwóch powodów: po pierwsze kasa, po drugie mój obecny jest absolutnie niesłyszalny niezależnie od obciążenia. (o dziwo na boxie cały czas)

Co do glaciatorów, podobno hd4850 sama w sobie sie mocno grzeje, może stąd ta rozbieżność. Kieedyś, gdy byłem w miarę w temacie były uznawane za bardzo ciche chłodzenia, dlatego o nich wspomniałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok rozumiem. Odpali na takich kartach coś nowszego na niskich detalach? Ile mniej więcej są warte te 7600?

ewentualnie takiego dziada (8600) warto kupić za tą cenę? http://allegro.pl/8600-gt-silent-pipe-i1570110704.html

albo tutaj: http://allegro.pl/gigabyte-geforce-8600-gt-256mb-ddr3-pasywna-i1570755573.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem 7600 i 8600 na sempronie, co prawda podkręconym do 2,8 i moim zdaniem proc karty nie ograniczał - po przesiadce na dwujajowca przy 8600 nie było skoku wydajności w grach.

Ja bym rozważył 2 opcje - 8600 albo dozbierać kasy i kupić jakąś mocniejsza grafę i dwurdzeniowego proca na allegro, ale w drugim przypadku zmieniłbym zasilacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To juz chyba lepiej kupic 8800gs za ok 100pln , jest 2x lepsza od 8600gt. Mimo że procek będzie znacznie ją ograniczał to myśle że i tak lepiej dołożyć te 20 pln i kupić karte dużo wydajniejszą.

Karta Graficzna GeForce 8800gs 384mb (1575926879) - Aukcje internetowe Allegro - zapytaj jakiej firmy i o zdiecie.

Jak się dowiesz co to dokładnie to napisz , doradzimy czy się opłaca. Moze sprzeda za 110 pln i przesylka gratis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz da radę z 8800gs? Zapytam go o fotki, ale i tak obawiam się, ze wszystko poza Asusem z glaciatorem odrzucę ze względu na hałas i skończy się na pasywie 8600gs.

edit: okazało się, ze to Asus, wrzucił już zdjęcia. Pytałem go o parę rzeczy i okazało się, że nie ma pudełka, sterowników itp, w zasadzie prawie czysta karta, bo reszty mu się nie chce szukać. Więc doradźcie proszę czy brać? Czy zasilacz da radę? Czy można znaleźć do tego sterowniki? (szukałem na stronie Asusa i nie mają tam strony takiego produktu, co mnie mocno niepokoi)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dobra karta jeśli chodzi o model. Jakaś mega prądożerna nie jest, aczkolwiek jeśli nie podasz dokładnie marki i modelu zasilacza to możemy sobie gdybać czy uciągnie.

Nic poza kartą do szczęścia nie będzie Ci potrzebne, sterowniki z netu. Nie biorę jednak odpowiedzialności za ten konkretny model i za tego sprzedającego - żeby nie było.

Warto rozejrzeć się za jakimś najtańszym dwurdzeniowcem pod am2 - koszt mały - 50-60pln a komfort znacznie większy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem 7600 i 8600 na sempronie, co prawda podkręconym do 2,8 i moim zdaniem proc karty nie ograniczał - po przesiadce na dwujajowca przy 8600 nie było skoku wydajności w grach.

Można się kłócić, ja miałem HD2600PRO@800/800(1600) z Antkiem Venice@2.5, a także z e2140@3.2 i w takim Dircie 1(głównie pije do wyścigów z przeciwnikami np w demku trasa z buggy) czy lost planet (wszędzie) czyli w grach z 2007r. na antku nie dało się grać, a na PDC nie było problemu dajmy na to taki Dirt ładnie chodził przy owym radku na średnich w 1024x768. Choć fakt że 8800GS(miałem i tą 8800GS TOP asusa) to karta zwykle z 2x szybsza od 2600/8600 i przy takich różnicach w kosztach o ile zasilacz pozwoli (bo jednak od 7600 czy 2600/8600 ta karta żre sporo więcej) warto ją wziąć.

EDIT :

Zasilacz da radę z 8800gs? Zapytam go o fotki, ale i tak obawiam się, ze wszystko poza Asusem z glaciatorem odrzucę ze względu na hałas i skończy się na pasywie 8600gs.

edit: okazało się, ze to Asus, wrzucił już zdjęcia. Pytałem go o parę rzeczy i okazało się, że nie ma pudełka, sterowników itp, w zasadzie prawie czysta karta, bo reszty mu się nie chce szukać. Więc doradźcie proszę czy brać? Czy zasilacz da radę? Czy można znaleźć do tego sterowniki? (szukałem na stronie Asusa i nie mają tam strony takiego produktu, co mnie mocno niepokoi)

Po co ci pudełko ? w piecu będziesz rozpalał czy co ? To samo tyczy się zabytkowych sterowników - tym to sobie można rzut płytą CD poćwiczyć... :wink: Sterowniki ściągasz ze strony nvidia i tyle.

Asus 8800GS TOP(stałe obroty, brak programowej regulacji) którego miałem był względnie cichy choć w idle HD4870 referent jest cichszy. Z Take me 400W także miałem styczność tyle że ciągnął mi jakiś czas sprzęt : P233MMX, mobo jakiś intel(ATX), 64MB ram(4x16MB simm), S3 VIrge, WD2500JB po czym został wymieniony na seasonica 200GPX i szczerze mówiąc mam wątpliwości jak to będzie wyglądać z kartą typu 8800GS...

Edytowane przez DJH83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że kłócić się można, jedne tyruły obciążają proca względnie bardziej, inne mniej, ale fakt faktem - przy tej relacji cenowej w 8600 bym się nie pakował..

Jeśli bardzo nie chce autor tematu zmieniać zasiłki to niech chociaż poda parametry - będzie prztnajmniej wiadomo czy ma choć teoretyczną szansę ten config uciągnąć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile dobrze pamiętam to na tym TAKE ME 400W było napisane że ma mieć 18A na 12V co uznałbym za wystarczające przy konfigu semp+8800GS, ale gdyby to był jakiś markowy zasilacz np Fortron 350MDN - 19A na 12V(na takim długi czas widziałem działającego e2140@3.0 i 8800GS Palita), ba kumpel miał 8800GS z jednojajowym antkiem 64 (AM2) na fortronie 300GTF(13A na 12V), tyle że tu mówimy o take me który jest raczej wątpliwej jakości...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Ci tak , jeżeli zasilacz miał by paść to zapewne prawdopodobieństwo tego na 8800gs jak i 8600gs jest bardzo podobne. Twój procek pobiera dość mało energii i można by zaryzykować działanie tej karty z tym zasilaczem. Kiedyś byłem zmuszony do używania Procomp 400w i jakoś dawał sobie rade przez 2 miesiące z Core2Duo 3GHz oraz 3850 ale był to jego szczyt możliwości.

Jak byś uzbierał troche kasy to bym wymienił tak czy siak ten zasilacz na jakiś normalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokupię zasilacz, używanego Fortrona 350W, będzie stabilnie i bezpiecznie. Macie jeszcze jakieś doświadczenie z Glaciatorem od Asusa? I ewentualnie sposoby na zwolnienie obrotów?

Swoją drogą, ile zajmuje to chłodzenie na wysokość mniej więcej? Mam dość ciasno w obudowie, oba PCI zajęte, a od PCI-E 16 tylko jeden slot odstępu od pozostałych kart, wystarczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

np. FORTRON FSP350-60 HLN WROCŁAW (1555778299) - Aukcje internetowe Allegro

Miejsca wystarczy , jest to karta 2 slotowa i w takim miejscu powinna się zmieścić.

Kiedyś czytałem o niej i wydawało mi się że właśnie w glaciorze dało się regulować obroty , np. za pomocą riva tuner.

pclab: "W sprawie głośności raczej nie można dużo powiedzieć, oprócz tego, że karta jest bardzo cicha, wręcz niesłyszalna. Podczas pracy naszego zestawu zagłuszał ją nawet system chłodzenia zamontowany w zasilaczu."

in4: "Chłodzona jest cichym i wydajnym coolerem zwanym Glaciatorem."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Glaciator w tym przedziale kart był jedną z cichszych opcji, jeśli nie jesteś maniakiem ciszy a przeciętnym userem na pewno nie będzie przeszkadzał..napisz jakie masz chłodzenie na cpu - jeśli jest to box to z pewnością glaciator bęzie cichszy. Zresztą prawda jest taka , że dla chcącego nic trudnego i każdy wentylek da się akceptowalnie wyciszyć o ile nie jest to jakaś marna konstrukcja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodzenie procka to box, ale o dziwo, jest absolutnie niesłyszalne. Kiedyś nawet zatrzymywałem wentylatorek palcem i z uchem w obudowie sprawdzałem różnice przy starcie - najmniejszej nawet zmiany, cisza całkowita. Dziwi mnie to mocno, no ale narzekał nie będę oczywiście. :P

Maniakiem ciszy niestety jestem, często używam komputera w nocy, często zostawiam go włączonego z zapuszczonym jakimś ściąganiem - drażni mnie szum mocno, tak już mam.

Ostatecznie wezmę chyba tą 8800gs Asusa + Fortron. Jak będzie za głośno, to będę walczył i zmniejszał napięcie wentylatora do skutku (przy w miarę bezpiecznych temperaturach).

Zasilacz może być taki: Super zasilacz ATX 350W FSP GROUP INC (1564489410) - Aukcje internetowe Allegro ? Model ten sam co kolega proponował, tylko używka. Chyba nie powinno być problemów?

edit: Zauważyłem, że jednak nie jest to ten sam. Kolega zarzucił modelem FSP350-60HLN, ja wyczaiłem FSP350-60MDN. Różnią się tym, że ten mój ma dwie linie 12V 15+10 A, a kolegi jedna 25. No i HLN ma aktywne PFC, a MDN pasywne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt myślę Ci tu nie doradzi - to trudna decyzja akurat. Te nówki to na pewno nówki? Słyszałem takie opinir, że w leżakach xletnich elektrolit w kondensatorach zasycha, natomiast z używką nie wiesz co ktoś mógł robić..tu i tu więc jest ryzyko, na resztę sam musizs sobie odpowiedzieć

EDIT

jak chcesz cichą grafę to rozważ coś takiego

http://allegro.pl/zotac-9800gt-512mb-eco-gwarancja-bcm-i1574492854.html

wywalasz małego pierdziocha, podwieszasz jakąś cichą 120kę, a że jest to wersja ECO i w mniejszym procesie technologicznym niż seria 8XXX to większa szansa, że obecna zasiłka pociągnie.

Edytowane przez dr.elich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te nówki są z niesprzedanych zestawów wymontowane - małym druczkiem tak było dopisane. A używek koleś sprzedaje 20 na raz, więc pewnie z jakiejś firmy poleasingowe - czyli rokowania raczej dobre.

Ten 9800gt wydajniejszy jest od 8800gs, tak?

Też muszę sprawdzić czy jakaś 120 zmieści mi się pomiędzy te karty.

Doczytałem jeszcze, że ta karta wymaga pcie x16 2.0 - a nie mam pojęcia jakie ja mam.

edit: Kupiłem tą 8800gs. Teraz kombinuje zasilacz, ten za 25 zł odpada, bo nie ma złącza sata... Będę musiał kupić FORTRON FSP350-60 HLN, więc teraz generalnie szukam jakiejś dobrej oferty.

Dziękuję wam za pomoc, jeżeli będę miał jeszcze jakieś wątpliwości, czy problemy z kartą kiedy już przyjdzie, to wpiszę w tym temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do złącza sata wystarczy przejściówka molex - sata. Jak wrócę po świętach do domu to rzucę okiem czy mi się coś takiego nie wala po chacie, choć nie przypominam sobie. Zapytaj sprzedającego czy nie ma. PCIE masz 2.0 z tego co pamiętam, 9800 jest kartą wydajniejszą ale nieznacznie (z 25% około pewnie bez OC)

Możesz też ze starej zasiłki obciąć jedną wtyczkę SATA i dolutować do molexowej, choć nie wiem czy to warte zabawy, lepiej te 10pln dołożyć i mieć w d..

Edytowane przez dr.elich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz też ze starej zasiłki obciąć jedną wtyczkę SATA i dolutować do molexowej, choć nie wiem czy to warte zabawy, lepiej te 10pln dołożyć i mieć w d..

To akurat problemem nie jest dla mnie. W molexie jest takie same napięcie jak w wyjściu sata? Jeśli tak, to sobie pewnie dolutuję ze starej zasiłki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serial ATA - Wikipedia, the free encyclopedia

nie takie proste.

Jednak jak poszperasz na necie to dowiesz się, że dyski z 3,3V nie korzystają, więc wystarczy połączyć kable.

Może to pomoże.

molex-to-sata-power-15-pin-adapter

A jak nie chcesz kaleczyć kabli to na allegro 5pln z przesyłką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam na zdieciu widze że ten zasilacz ma SATA , tylko nie ma złącza PCIE 6pin i przewaznie taka przejściówka korzysta z 2 molexów.

O ile dalej chodzi o ten: Super zasilacz ATX 350W FSP GROUP INC (1564489410) - Aukcje internetowe Allegro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi