Skocz do zawartości
Masserati

i5 sandy bridge + wysokie V pamięci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czytałem, że V pamięci powyżej 1.6 może uszkodzić kontroler pamięci proca, dotyczyło to jednak poprzedniej generacji i5, może mi ktoś napisać, czy mogę lecieć wyżej?

Mam takie ramy: link, tyle, że 2x 4GB. Jak widać do 1.75V spokojnie mogą mieć, moja płyta ASrock P65 Pro3 B3 może podać max 1.8, więc tu już dziwne, że dochodzi do tej granicy, dlatego chcę się poradzić Was jak to jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie patrz na opis ze strony, tylko na zdjęcie tam piszę że dopuszczalne napięcie mieści się w przedziale:

1.65-1.85V.

Wydaje mi się że źle zrozumiałeś tekst który czytałeś. Napięcie 1.6V może uszkodzić procka ale wtedy gdy to napięcie zostanie ustawione na CPU, a nie na pamięciach.

Dla pamięci DDR3 wartość 1.6V jest wartością (w twoim przypadku) poniżej zalecanej przez producenta.

Poza tym OC pamięci na prockach Sandy Bridge jest mało opłacalne jeżeli kompek ma służyć do gier:

Sandy Bridge a szybkość pamięci - i7 2600K

Dla Sandy Bridge 1.4V w niektórych przypadkach umożliwia przekroczenie wartości 5GHz. Oczywiście trzeba mieć procka z odblokowanym mnożnikiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie

The memory controller integrated in the Core i5 accepts only DDR3 memory (up to 1.6 V; memory modules which require more voltage than this will not work and may even damage the processor)

mówi o napięciu pamięci.

Oczywiście tekst jest o pierwszej generacji i5, dlatego pytam jak jest z drugą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi