Skocz do zawartości
saddamk666

USB Full Speed/High Speed

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem z portami USB w komputerze. Mam ich łącznie chyba 8, przy czym akurat tylko dwa (w najbardziej odległym miejscu :P), obsługują High Speed (tak wynika z Menedzera Urzadzen w Vista). Zaczęło się od tego, że co gdzie nie podłączyłem, to dostawałem komunikat, że urządzenie może działać szybciej, jeśli podłącze je do innego portu. Czy to wina złego podłączenia portów do płyty głównej, złego ustawienia czegoś w Biosie, czy może jeszcze coś innego?? Bo trochę trudno uwierzyć, że tak ma być, skoro sprzęt nie jest jakiś średniowieczny (płyta główna Asus P5B). Proszę o wszelkie porady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta płyta ma 4 usb 1.1/2.0, pozostałe masz pewnie ze śledzia i panelu. Zawsze tak miałeś? Może pogrzebałeś coś, nie zwarłeś usb przypadkiem?

Pierwsze co zrob to wejdz do biosa, w zakładce Advanced ->USB configuration zobacz czy masz ustawione USB 2.0 na HiSpeed.

Odinstaluj z menedzera urzadzen kontrolery usb i zrestartuj komputer.

Zobacz jak masz poustawiane zwory USBPW, na płycie sa 3 takie zworki, ponumerowane 1234, 5678, 910. Ustaw wszystkie na pozycje 1-2(USB bedzie zasilane wtedy z linii 5V).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi