shdw Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Witam, Od długiego już czasu zmagam się z problemem, którego nie jestem w stanie rozwiązać w żaden znany mi sposób. Chodzi o instalacje gier w których instalator wykorzystuje archiwa takie jak .mpq, .cab etc. do instalacji. Przy każdej próbie instalator w momencie kiedy dochodzi do w/w archiwów wyrzuca błąd czy to CRC, czy odczytu danych czy po prostu przerywa instalację. Problemu takiego nie ma z żadnym oprogramowaniem, tylko z grami o dużej wielkości nośnika. Próbowałem instalować zarówno z obrazków płyt, bezpośrednio z napędów, z usb, dosłownie ze wszystkiego. Testowałem sprzęt zarówno pod XP jak i pod Vistą/7ką, tak 32 jak i 64 bitową. Z metod które już sprawdzałem: - flashowanie biosu - zerowanie dysku - pelne skanowanie mhdd - zczytywanie SMARTa - skanownie memtestem (zarówno obie kości na raz jak i każda pojedynczo w obydwu slotach) Za każdym razem pamięci były w pełni sprawne, a dysk przechodził wszystkie testy, nie mam już kompletnie pomysłu na rozwiązanie tego problemu. Czy ktoś jest może w stanie coś wymyślić? Pozdrawiam, Kamil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Ale mowimy o grach instalowanych z napędu, czy jakiś ściągniętych z netu (może gubić pakiety itd, a nie zawsze bląd CRC wywali) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Jeżeli problem występuje tylko przy odczycie z napędu optycznego, albo z dysku z plików zrzucanych z tego napędu, to prawdopodobnie pada korekcja tegoż napędu. Jeżeli występuje zawsze, to... nie wiem, ale prawdopodobnie uszkodzony proc. Można te archiwa otworzyć za pomocą 7zip, rara czy innego unpackera, czy to samo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shdw Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Ale mowimy o grach instalowanych z napędu, czy jakiś ściągniętych z netu (może gubić pakiety itd, a nie zawsze bląd CRC wywali) "Próbowałem instalować zarówno z obrazków płyt, bezpośrednio z napędów, z usb, dosłownie ze wszystkiego." Jeżeli problem występuje tylko przy odczycie z napędu optycznego, albo z dysku z plików zrzucanych z tego napędu, to prawdopodobnie pada korekcja tegoż napędu. Jeżeli występuje zawsze, to... nie wiem, ale prawdopodobnie uszkodzony proc. Można te archiwa otworzyć za pomocą 7zip, rara czy innego unpackera, czy to samo? "Chodzi o instalacje gier w których instalator wykorzystuje archiwa takie jak .mpq, .cab etc. do instalacji." Nie chodzi mi o spakowane samodzielnie archiwa. Na pewno nie jest to wina nośnika/napędu. Próbowałem również zrobił obraz na laptopie, zrzucić go na pendrive i bezpośrednio z niego zainstalować grę z obrazu. Na laptopie odbywało sie to bez problemu, na komputerze już wywalało w/w błąd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2011 (edytowane) Testowałeś na gołej siódemce bez żadnych zewnętrznych sterowników, programów itp? Jeśli sypie się już na golasie, to musi być wina sprzętu/jego konfiguracji... Trzeba by podmieniać pojedyncze podzespoły i szukać co się gryzie. Mimo wszystko zacząłbym od ramu... Edytowane 22 Kwietnia 2011 przez Aquarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...