Skocz do zawartości
KaweX

Pare pytań na temat zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...

Składam komputer.

Obudowę i zasilacz już kupiłem.

Obudowa: Aerocool Vs-9 LE

Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 600W 2xSLI

1. Pierwsze z moich pytań odnośnie płyty głównej/procesora:

Co sądzicie o:

Płyta główna - [AMD][AM3] Płyta Asus M4A87TD EVO - 333 zł

Procesor - [AM3] Procesor AMD Phenom II X4 955 BOX 3,2Ghz BE HDZ955FBGMBOX - 442 zł

= 775 zł

macie może jakieś inne propozycje co zamiast tego (w podobnej cenie) ?

2. Drugie pytanie odnośnie grafiki.

Przeczyałem trochę, poprzeglądałem pare testów i chyba zakupie:

Radeon HD 6850 - (570-600 zł)

tylko znalazłem jakieś pare wersji jego (ASUS, ATI, Powercolor, Gigabyte, Sapphire). Ogólnie ceny tych kart są niemalże identyczne (różnica 30-50 zł), ale wygląd inny, to też na pewno osiagi inne. Którą wersje tego HD 6850 byscie proponowali, albo inne pytanie to czy macie jakąś propoyzcje innej karty w cenie do 600 zł

3. Trzecie pytanie odnośnie RAMu

Myślę o czymś takim:

Pamięć DDR3 2x2GB PC12800 1600MHz Patriot Viper CL8 PVV34G1600LLKB - 214 zł

I moje pytanie tyczy się. Czy Patiot to dobra firma (nie znam się), czy lepiej CL8 czy CL9 (bo różne widziałem) i czy 4 GB wystarczy mi czy radzicie kupić np. 8 GB ?

4. Pytanie ostateczne

CO sądzicie o takich komponentach ? Czy to wystarczy, aby grać w gry najlepsze na dosć wysokich detalach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnim hitem jest SAPPHIRE TECHNOLOGY RADEON HD 5850 XTREME - 1 GB GDDR5 - PCI-EXPRESS 2.1 (11162-15-20G) kupić tanio więc to ją kup.

Ram wystarczy najzwyklejszy Goodram 1333 cl9 , szkoda kasy na coś lepszego , praktycznie nie daje to wydajności , zresztą zawsze można podkręcić te 1333.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o dzięki :) rzeczywiscie. Przeczytałem i niby to 5850 lepsze od 6850 + tańsze o około 100 zł :)

Chyba kupie tam gdzie dałeś link, bo na allegro widzę, ze o wiele droższe.

Jeżeli ktoś ma jakąs odmienną opinię że lepiej 5850 czy 6850 to proszę pisać. No i te 2 pytania z 1-go posta nadal nie wiem :) z góry dziękuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok juz zakupiłem wszystko :)

co do 955 to mam BE

a karte kupiłem tak jak kolega tutaj polecił z : SAPPHIRE TECHNOLOGY RADEON HD 5850 XTREME - 1 GB GDDR5 - PCI-EXPRESS 2.1 (11162-15-20G) kupić tanio

dzisiaj im przelałem $$... ogólnie pisze że to jest 447 zł ale koszt wysyłki + potem vat i wychodzi łącznie 534 zł , więc cena to jak zwykle chwyt marketingowy... no ale nawet za te 534 zł się opłaca :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi