Buksik Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2011 (edytowane) Szukam routera, który będzie współpracował z internetem UPC 25 mbps, komputerem stacjonarnym (połączenie kablowe), notebookiem (nie obsługującym standardu n, ale za jakiś czas być może kupię nowy), telefonem komórkowym z androidem, do tego w przyszłości być może zostanie dokupiona jakaś konsola, telewizor z wi-fi, oraz cyfrowy odtwarzacz audio. Chciałbym aby: - był szybki (również podczas szyfrowania danych) i niezawodny - posiadał możliwość podłączenia dysku twardego pod usb (i zapewniał sensowny transfer - gdzieś wyczytałem, że np. D-Link DIR-825 po shareporcie zapewnia jedynie transfer ok 2 MB/s - wolałbym coś szybszego) - umożliwiał ściąganie danych bez włączonego komputera - prosty i funkcjonalny interfejs - dobrze działający (i łatwo konfigurowalny) QOS Przeczytałem parę recenzji i znalazłem wymienionego w temacie asusa RT-N56U, spełnia on chyba wszystkie moje wymagania (nie wiem jak z transferem z/do dysku sieciowego). Czytałem również że można wgrać do większości innych routerów alternatywne oprogramowanie, które zapewnia prawie taki sam zakres tych funkcji jak w w/w Asusie. W teście chipa jednak deklasuje inne routery jeżeli chodzi o wydajność. Wydajności jakoś specjalnie chyba jednak to alternatywne oprogramowanie nie zwiększy? Generalnie... czy kupię taniej coś co nie będzie gorsze od tego asusa w wymienionych przeze mnie zastosowaniach (i ewentualnie innych z których prawdopodobnie będę korzystał a nie wymieniłem), ewentualnie będzie minimalnie gorszy, a znacznie tańszy? Jeszcze dwa pytania, do czego służy VPN- passtrough (w/w asus tego nie posiada)? Czy funkcje ściągania bez włączonego komputera umożliwiają również ściąganie danych ze steama oraz ea download managera (oraz innych tego typu klientów)? Edytowane 24 Kwietnia 2011 przez Buksik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2011 VPN Passtrough - przepuszcza VPN z sieci wewnętrznej, do sieci zewnętrznej poprzez router... Taniej możesz kupić nieśmiertelnego TP-Linka 1043ND i zmienić mu soft (masz wtedy masę opcji), ale wydajność przy przesyłaniu z portu USB jest niższa - odczyt około 7MB, zapis około 3MB (w Asusie to odpowiednio 12MB/10MB)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buksik Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2011 VPN Passtrough - przepuszcza VPN z sieci wewnętrznej, do sieci zewnętrznej poprzez router... Ale przepuszcza jeżeli ja (z sieci wewnętrznej - w której jest mój router) chcę ze swojego domowego komputera ustanowić połączenie z serwerem gdzieś w sieci (np. tym z pracy, albo uczelni), czy też gdy ja stawiam serwer vpn i ktoś spoza sieci się podłącza? Taniej możesz kupić nieśmiertelnego TP-Linka 1043ND i zmienić mu soft (masz wtedy masę opcji), ale wydajność przy przesyłaniu z portu USB jest niższa - odczyt około 7MB, zapis około 3MB (w Asusie to odpowiednio 12MB/10MB)... Ok, a czy w przypadku tego alternatywnego softu da się szybko i łatwo skonfigurować taką sieć (bez poświęcania kilku wieczorów i czytania miliona poradników)? Czy różnica w szybkości działania łączności bezprzewodowej między tym tp-linkiem i asusem będzie zauważalna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...