Skocz do zawartości
mateuszgreloch

Zestaw do 3.000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jako, że mój laptop HP dv5-1040ew powoli wyziewa ducha, czas na nowego kompa.

Myślałem, żeby zrezygnować z laptopa i zakupić stacjonarkę, którą podłączę pod TV - 40" Sony W5500.

Na komputerze mam zamiar amatorsko obrabiać filmy i sklejać video-recenzje gier, więc myślę, że 8GB ramu to minimum. Na starym laptopie rendering 7 minutowej recenzji zajmował 40 minut, kiedy zauważyłem jakiś mini-błąd to korekcja trwała minutę, a później znowu 40 minut w plecy na rendering. Wprawdzie nie kupowałem go z myślą o obróbce, ale rzecz jasna - nie powalał wydajnością [jak to laptop].

Byłoby miło, gdyby komputer pociągnął też jakieś gry np. Wiedźmina 2.

Procesor - pewnie coś na sandy bridge, chyba, że lepiej wziąć już coś bardziej profesjonalnego

Płyta główna - na tym poletku straciłem rachubę 4 lata temu, więc liczę na pomoc

RAM - 8GB minimum

Karta grafiki - GeForce GTX 570 1280MB lub coś bardziej profesjonalnego

Monitor - odpada z racji TV

Dysk - Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3[HD103SJ]

Zasilacz - Antec High Current Gamer 520W

Napęd - Standardowo Samsung SH-223C

Obudowa i chłodzenie/chłodzenie CPU - zdaję się na Was, w tej kwestii także jestem po tyłach.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor - i5 2500k

Płyta główna - P67 Pro3

RAM - 8GB 1333MHz CL9

Karta grafiki - GeForce GTX 570 1280MB

Dysk - Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3[HD103SJ]

Zasilacz - Seasonic S12II-520 520W 80 Plus Bronze

Napęd - Samsung SH-223C

Chłodzenie CPU - Fortis

Razem: 3505zł co przekracza budżet, a nie wybrałem jeszcze obudowy. Czy nie warto więc zaoszczędzić na karcie graficznej wybierając np. HD6950 [Ale wtedy odpada CUDA]. Wieśka powinna pociągnąć, a w temacie renderingu bardziej zależy mi na procku/pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem kupić wszystko w jednym sklepie, ale jak widzę lepiej omijać esc.pl szerokim łukiem. Czy mogę prosić o jakąś alternatywę?

Na allegro można znaleźć tańsze części, ale wątpię, by jeden sprzedawca miał wszystkie w ofercie, a kupowanie u różnych sprzedawców mija się z celem z powodu kosztów wysyłki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem o tym sklepie - IMPERIUM.net.pl - Internetowy Sklep Komputerowy, nawet w temacie wklejonym przez Ciebie kilku użytkowników wypowiadało się o nim raczej ciepło.

Jedyny minus jest taki, że nie mają kart GTX 570 od Palita ani P67 Pro3, ale myślę, żeby zamówić je z innego źródła.

Obudową zostanie Gladius 800.

Proc 697zł

Pamięć PC1333 2*4GB GOODRAM CL9 [DDR3] 273zł

Dysk twardy 1TB SAMSUNG HD103SJ 32MB [sATA] 201zł

SAMSUNG DVDRW SH-S223C CZARNY [sATA] 82zł

Chłodzenie SILENTIUMPC FORTIS HE1225 124zł

Obudowa komputerowa SILENTIUMPC GLADIUS 800 221 zł

Razem 1598 zł bez zasilacza, płyty głównej i grafiki.

Edytowane przez mateuszgreloch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi