roberto2005 Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 (edytowane) Witam, co lepiej kupić ruter czy dysk sieciowy.Łącze radiowe symetryczne 8Mb/8Mb, stałe ip, złącze rj-45.W domu 3 kompy:2 po kablu i 1 wifi(posiadam ruter TechnicLan WAR-54RS -narazie działa ok).Potrzebowałbym jakieś urządzonko pod które mógłbym podłączyć twardy dysk- głównie chodzi o możliwość pobierania plików BT bez włączonego kompa.Priorytetem jest by sprzęt był w miarę prosty w instalacji - jestem kompletnie zielony w tej kwestii.Kwota jaką mogę przeznaczyć to max 500zł(czym mniej tym lepiej) Edytowane 25 Kwietnia 2011 przez roberto2005 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Ovislink WMU-6500FS lub LevelONE WAP-0008 (to to samo urządzenie tylko inna etykieta), do tego dysk twardy, i jeśli kiedyś będziesz na siłach to zmiana softu na alternatywny (poprawia trochę baboli i dodaje kilka "ficzerów")... Chociaż przy takim fajnym łączu, to można by pokusić się o kupno jakiegoś starszego kompa (albo czegoś na atomie) i postawienie jakiegoś linuxa na tym (serwer www/poczty/itp)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto2005 Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Dzięki za odpowiedź.Jeszcze jedno pytanie odnośnie konfiguracji tego urządzenia pod bit torrent,Jaki program trzeba wgrać do tego sprzętu by pobierać?(np utorrent, transsmision) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 On ma już wbudowanego klienta... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto2005 Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Hmmm- to może być problem, a jak jest gdy się ściąga z prywatnego trackera gdzie są ograniczenia co do programów za pomocą których się pobiera? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Po zmianie softu możesz mu dograć innego klienta... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto2005 Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Dzięki. Pytanie trochę z innej beczki, a gdybym kupił jakiś ruter które polecacie na stronce np:TL-WR1043ND lub Netgear WNR3500L ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 I zmienił mu oprogramowanie na alternatywne... ;) to jasne - dałoby radę... Tylko w tym wypadku miałbyś mniejszą prędkość zapisu/odczytu z dysku podpiętego na USB... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto2005 Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Ale oczywiście po zmianie softu w ruterze idzie wgrać innego klienta torrent? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Softy są w większości oparte na linuxie - kwestia dogrania odpowiedniej paczki z klientem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto2005 Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Chyba wybiorę ruter(na forun dobre instrukcje wgrywania softów)Który ruter najbardziej byś polecił do celów wyżej opisanych- może być droższy jeżeli będzie lepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 (edytowane) Netgear WNR3500L, ewentualnie używany (zakup nowego jest nieopłacalny) ASUS WL-500G Premium... I oczywiście OpenWRT/Tomato... Edytowane 26 Kwietnia 2011 przez wreq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto2005 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Dzięki za odpowiedzi, czy nadaje się model o takim oznaczeniu: ASUS WL-500gP v2 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moorgan Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi, czy nadaje się model o takim oznaczeniu: ASUS WL-500gP v2 ? ten asus to już jest staroć.nie ma co go porównywać do Netgear WNR3500L.ja osobiście używam Synology DS110j i dopiero to pozwoliło mi bezstresowo ściągać torrenty;) testowałem też router z torrentem, terminal sieciowy i nie było to zbyt wygodne i stabilne Edytowane 26 Kwietnia 2011 przez moorgan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto2005 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 (edytowane) "testowałem też router z torrentem, terminal sieciowy i nie było to zbyt wygodne i stabilne "co rozumiesz poprzez wygodne i stabilne?Proszę o wytłumaczenie bo nie chcę kupować czegoś z czym będą wiecznie kłopoty. Edytowane 26 Kwietnia 2011 przez roberto2005 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moorgan Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 na routerze często się wywala klient torrenta - transmission. na terminalu sieciowym używałem windowsa xp mini ale wydajność nie była za duża podczas kopiowania. dopiero jak kupiłem NAS-a Synology DS110j to skończyły mi się problemy ze ściąganiem.zainteresuj się też d-linkiem dns-320 ( 2 dyskowy NAS z możliwością wgrania debiana) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 ten asus to już jest staroć.nie ma co go porównywać do Netgear WNR3500L.ja osobiście używam Synology DS110j i dopiero to pozwoliło mi bezstresowo ściągać torrenty;) testowałem też router z torrentem, terminal sieciowy i nie było to zbyt wygodne i stabilne Nie porównuje Asusa z Netgearem, ale przy cenie za jaką można wyrwać używkę (~130zł) to ciekawa propozycja jako klient BT (w tej roli sprawdza się dobrze)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zadzior Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Kwesta wywalania się klienta BT na routerze jest wg.mnie mocno tutaj przesadzona , ja jakoś nie mam żadnych problemów ze swoim. Jadę na wnr3500l +tomato i jeszcze nie zdarzyło mi się że wywaliło mi transmission , miałem też ddwrt i też nie sprawiało problemów .Pomijam oczywiście wydajność usb ,bo przecież NAS'y mają wbudowany kontroler dysku zatem i wydajność diametralnie wzrasta ,ale jeżeli wystarczy ci transfer rzędu 4-9 mb to w mojej opinii router +dysk jest tańszym rozwiązaniem i dla mnie lepszym (zawsze trochę na prądzie się przyoszczędzi :wink:). Poza tym w najnowszej kompilacji pomidora transmission jest już wbudowany, ale ja tam wolę instalować go z optoware. Zatem w konkluzji jak ktoś ma kasę niech bierze NAS ,jak jej niema router z usb+tomato albo openwrt+dysk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Mam TP-Link TL-wr1043nd z zainstalowanym OpenWRT. Faktycznie przy większej ilości torrentów potrafił się wykrzaczyć. Rozwiązaniem było założenie swapowej partycji na dysku, który mam podpięty i włączenie jej w systemie. Teraz śmiga aż miło. Poza tym używanie systemów typu OpenWRT czy Tomato daje dużo większe możliwości niż tylko ściąganie torrentów więc polecał bym coś na czym możesz zainstalować coś z ww systemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto2005 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi.Reasumując Synology DS110j+ 1TB =720zł , WNR3500L 260+dysk daje 550zł.Warto dopłacać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Jeśli faktycznie potrzebujesz tylko serwera do ściągania plików, to NAS jest lepszym rozwiązaniem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zadzior Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 NAS jest rozwiązaniem dedykowanym ,na pewno jest wydajniejszym i pewniejszym rozwiązaniem a jak postawi się na nim debiana to już wypas B-). Wg. mnie to kwestia priorytetów, jeżeli ma się tylko kilkanaście procesów w BT to lepsze będzie router+dysk , ale jeżeli w grę w chodzi dodatkowo strumieniowe oglądanie filmów w hd na kilku odbiornikach to zdecydowanie lepszym urządzeniem będzie NAS (cóż niektórzy korzystają z DLNA :rolleyes:).Musisz sam wybrać jak będziesz korzystał z tych urządzeńi wybrać według własnych potrzeb . Mi router +dysk wystarczają ,a i film na tv też można obejrzeć przez WiFi bez przycinek , ale jak masz nadmiar gotówki to bierz NAS na pewno się nie zawiedziesz . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moorgan Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 w synology nie trzeba debiana. dlink dns-320 jest tańszy od DS110j.możesz podłączyć dyski w raid.ale do niego to już debiana trzeba wgrać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto2005 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Mam możliwość zakupu używanego DS110j za 550zł z dyskiem 1TB WD green podobno używany około 2 miesiące. Panowie czy warto i na co zwrócić uwagę przy zakupie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Cena atrakcyjna... Zobacz ogólnie na stan wizualny, ewentualnie przeskanuj dysk na obecność badów, wejdź do menu konfiguracyjnego.... Można by trochę wymienić tych rzeczy do sprawdzenia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto2005 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 A w jakim systemie plików musi być sformatowany dysk w Ds 110j? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moorgan Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 format plików to ext4. sprawdź czy jest wgrany najnowszy soft 3.1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto2005 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 A jak wygląda sprawa późniejszego przenoszenia plików na dysk przenośny(NTFS) lub na dysk komputera(NTFS) w celu nagrania na płytkę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moorgan Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 bez problemów się przenosi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...