crc88 Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Witam serdecznie! Brat posiada następujący sprzęt: GA-M56S-S3 AMD64 X2 4200 2GB DDR2 Ostatnio padła grafika Galaxy 7900GS i chcąc - nie chcąc trzeba coś dokupić do tego zestawu. Fundusz 450-500zl do podziału na grafike i zasilacz (bo obecnie jest noname 350W). Komputer wykorzystywany będzie tylko do mało i średnio wymagających gier (głównie CS 1.6, WOW, inne MMO i PES 11). Niestety moja wiedza sprzętowa kończy się na erze amd64 (czyli nie siedzę w temacie już ładnych pare lat ;) ) Przeglądając podwieszony temat wybór wstępnie padł na radka HD5670 i Chiefteca 500W. Czy ta karta będzie kompatybilna z tą mobo i prockiem? Może nie ma sensu kupować takiej grafiki na tej platformie? Wszelkie sugestie i porady mile widziane. ps. czy zasilacze Delta Electronics to ta sama klasa rozgrywkowa co Chieftec, czy tylko nędzna podróbka? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Jeśli chodzi o zasilacz, to zwykły Fortron 400W będzie dobry. 500W przy takiej konfiguracji to czyste marnotrawstwo, a zasilacze Chiefteca są średnie. Radeon HD5670 będzie dobry, ewentualnie możesz dołożyć do HD5750. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crc88 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 A kwestia kompatybilności PCIE 1.0 - 2.1 ? Gdzieś na szybko przeczytałem, że mogą pojawić się problemy z niedostatecznym zasileniem karty i podobno lepiej brać karty, które wymagają dodatkowego zasilania? Tylko z tego co patrze na allegro to chyba nie ma hd5670 właśnie z dodatkowym zasilaniem? Będzie to bankowo śmigać? Chcielibyśmy uniknąć na razie wymiany płyty i procka i wymienić tylko grafike i zasilacz. 2 sprawa to coś nie mogę doszukać się aukcji z fortronem 400W+, w sklepie esc (polecanym) też nie mają. Podrzuci ktoś namiary na jakiś tani sklep? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 (edytowane) Problem może być, ale nie musi. nF 4 + nowe GFX = problem? - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Napisz jaką dokładnie masz Deltę. Sprzedając procesor i dokładając 500zł powinieneś dać radę kupić używanego HD4850/HD4870, AII X2, i ewentualnie Deltę 400W. Edytowane 26 Kwietnia 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crc88 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 (edytowane) Jest to również jakieś rozwiązanie. Licząc, że może uda mi sie opchnąć starą płytę + procesor za ~200 zł budżet wyniesie wtedy 700zł. Poświęciłby ktoś chwilę i poskładał cfg na ta właśnie kwotę (700). Zestaw z założenie będzie jeszcze w przyszłości modernizowany. Zależy mi na tym, że gdy przyjdzie znowu do wymiany grafiki to nie będzie trzeba wymieniać 3/4 komputera (czyli krótko mówiąc żeby był juz slot PCIE 2.0 albo najlepiej 2.1?). Również nowa płyta musi obsługiwać ddr2 bo stara pamieć zostaje. Czyli reasumując: 700zl do podziału na -płyte -procka -grafike -zasilacz i jeżeli ktoś "na oko" podpowie jakiego wzrostu wydajności można się spodziewać pomiędzy nowym sprzętem a starym (tym z 1 postu), nie chodzi tu o jakieś dokładne pomiary, tylko mniej więcej przyrost 100%, 200% itp (czyli czy jest sens modernizacji za tą kwotę czy lepiej kupic 8600gt i olać sprawę). z góry bardzo dziękuję edit: istotne również jest żeby cały zestaw działał stabilnie i nie było problemów np z zasilaniem Edytowane 26 Kwietnia 2011 przez crc88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 (edytowane) Według tego Twoja płyta obsługuje procesory AM3 więc nie musisz jej wymieniać. Edytowane 26 Kwietnia 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crc88 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Mhmmm no to w takim razie wracam do punktu wyjścia. Znalazłem też w necie komentarz nt tej płyty. Post użytkownika ak napawa umiarkowanym optymizmem. W takim razie mam kolejne pytanie: korzystniej będzie wymienić samą grafe na HD5670 + zasilacz albo 2 wariant, mianowicie grafika HD4850 + procesor AM3 + zasilacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 (edytowane) HD4850 jest wydajniejszy od HD5670, a AII od A64. Edytowane 26 Kwietnia 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...