Skocz do zawartości
crc88

Modernizacja do 450-500pln

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Brat posiada następujący sprzęt:

GA-M56S-S3

AMD64 X2 4200

2GB DDR2

Ostatnio padła grafika Galaxy 7900GS i chcąc - nie chcąc trzeba coś dokupić do tego zestawu. Fundusz 450-500zl do podziału na grafike i zasilacz (bo obecnie jest noname 350W). Komputer wykorzystywany będzie tylko do mało i średnio wymagających gier (głównie CS 1.6, WOW, inne MMO i PES 11). Niestety moja wiedza sprzętowa kończy się na erze amd64 (czyli nie siedzę w temacie już ładnych pare lat ;) )

Przeglądając podwieszony temat wybór wstępnie padł na radka HD5670 i Chiefteca 500W. Czy ta karta będzie kompatybilna z tą mobo i prockiem? Może nie ma sensu kupować takiej grafiki na tej platformie?

Wszelkie sugestie i porady mile widziane.

ps. czy zasilacze Delta Electronics to ta sama klasa rozgrywkowa co Chieftec, czy tylko nędzna podróbka?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kwestia kompatybilności PCIE 1.0 - 2.1 ? Gdzieś na szybko przeczytałem, że mogą pojawić się problemy z niedostatecznym zasileniem karty i podobno lepiej brać karty, które wymagają dodatkowego zasilania? Tylko z tego co patrze na allegro to chyba nie ma hd5670 właśnie z dodatkowym zasilaniem? Będzie to bankowo śmigać? Chcielibyśmy uniknąć na razie wymiany płyty i procka i wymienić tylko grafike i zasilacz.

2 sprawa to coś nie mogę doszukać się aukcji z fortronem 400W+, w sklepie esc (polecanym) też nie mają. Podrzuci ktoś namiary na jakiś tani sklep?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem może być, ale nie musi.

nF 4 + nowe GFX = problem? - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

Napisz jaką dokładnie masz Deltę.

Sprzedając procesor i dokładając 500zł powinieneś dać radę kupić używanego HD4850/HD4870, AII X2, i ewentualnie Deltę 400W.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to również jakieś rozwiązanie. Licząc, że może uda mi sie opchnąć starą płytę + procesor za ~200 zł budżet wyniesie wtedy 700zł.

Poświęciłby ktoś chwilę i poskładał cfg na ta właśnie kwotę (700). Zestaw z założenie będzie jeszcze w przyszłości modernizowany. Zależy mi na tym, że gdy przyjdzie znowu do wymiany grafiki to nie będzie trzeba wymieniać 3/4 komputera (czyli krótko mówiąc żeby był juz slot PCIE 2.0 albo najlepiej 2.1?). Również nowa płyta musi obsługiwać ddr2 bo stara pamieć zostaje.

Czyli reasumując:

700zl do podziału na

-płyte

-procka

-grafike

-zasilacz

i jeżeli ktoś "na oko" podpowie jakiego wzrostu wydajności można się spodziewać pomiędzy nowym sprzętem a starym (tym z 1 postu), nie chodzi tu o jakieś dokładne pomiary, tylko mniej więcej przyrost 100%, 200% itp (czyli czy jest sens modernizacji za tą kwotę czy lepiej kupic 8600gt i olać sprawę).

z góry bardzo dziękuję

edit: istotne również jest żeby cały zestaw działał stabilnie i nie było problemów np z zasilaniem

Edytowane przez crc88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mhmmm no to w takim razie wracam do punktu wyjścia. Znalazłem też w necie komentarz nt tej płyty. Post użytkownika ak napawa umiarkowanym optymizmem.

W takim razie mam kolejne pytanie: korzystniej będzie wymienić samą grafe na HD5670 + zasilacz albo 2 wariant, mianowicie grafika HD4850 + procesor AM3 + zasilacz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi