Skocz do zawartości
shooter

Heatpipe'y słabo przewodzą ciepło

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Panowie mam problem. Mianowicie wygiąłem rurki w chłodzeniu Auras Fridge aby cooler ten zmieścił się na kartę graficzną. Jednak problem w tym, że heatpipe'y straciły na wydajności. Tzn. grzeje się podstawa a same rurki nie transportują ciepła na finy.

Czy ktoś wie jaka może być tego przyczyna i czy da się to naprawić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak popatrzysz na fotografię to w kierunku wychodzącym z monitora :). Musiałem oddalić podstawkę od GPU od finów.

Podstawka jest bardzo gorąca a rurki już kilka cm od niej chłodne.

Auras siedział wcześniej na 8800GTS i wszystko działało cacy - finy parzyły praktycznie.

Cuda?

P.S. Nie możliwe żeby Auras był tylko o pare st. C wydajniejszy od Boxa.

Edytowane przez shooter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogło albo dojść do zablokowania przepływu cieczy/gazu w rurce (sprawdź, czy nigdzie rurka się nie "zgniotła"). Druga możliwość to taka, że doszło do pęknięcia (nawet niewielkiego) i zawartość HP uciekła w eter. Takie coś jest wtedy do śmieci.

Sprawdź też luty HP z podstawą, może coś się porozdzielało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Aurasie siedzi 120mm i 92mm. Na jakieś 7V skręcone.

10 st. niższe i w Stresie i w Idle.

Po prostu jak miałem 8800GTS to cały Auras parzył w stresie a teraz jest tylko ciepły.

Nie wiem co z tym fantem zrobić.

Edytowane przez shooter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 8800GTS miałem max w stresie 55 st.

Na hd6870 w idle 44 st, w stresie w grze 75-80 st.C.

Po odpaleniu FurMarka w XtremeBurningMode temperatura szła cały czas w górę. Po osiągnięciu 90 st. wyłączyłem go.

P. S. Jaka jest bezpieczna temp. dla sekcji zasilania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem podobną sytuację po zamontowaniu scythe musashi na swoją 5770, zdemontowałęm koszyczek na dyski, który był bezpośrednio nad chłodzeniem i coś tam pogmerałęm i temp spadły o 20*c.

Teraz max w furmarku mam 70*c (w crysis2 też wcześniej dobijało do ponad 90*c) przy skreconych wentylatorach na 5v, nie wiem dokładnie od czego to zależało, może coś źle dociskało, albo faktycznie zrobienie trochę miejsca w budzie dało taki efekt zważywszy na to, że mam micro atx i ogólnie bardzo mało miejsca w środku.

Masz możliwość zamontowania spowtorem tego chłodzenia na starą kartę ? Wtedy dostaniesz odpowiedź na pytanie, czy nie doszło do jakiegoś mikro uszkodzenia.

Co jeszcze można zrobić.. poprawić ogólną cyrkulację powietrza w budzie, żeby miał nie tylko skąd zasysać, ale i wydalać.

No i tak jak piszą koledzy wyżej, w idle jest ciut za dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie koniecznie musi to być jakaś dziurka w rurce, może też być utrata styczności między rurami a podstawą powstała na skutek wygięcia.

Załóż jeszcze raz, oblukaj całość jak to wygląda. Mi się samo naprawiło i nie wiem tak do końca co było przyczyną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test a'la Orgiusz wykonany :).

Strumień wrzącej wody naniosłem punktowo na podstawę chłodzenia. Po chwili cała karta zaczęła parzyć, nawet najodleglejsze rejony heatpipe'ów. Zatem chłodzenie jest sprawne.

Edytowane przez shooter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test a'la Orgiusz wykonany :).

Strumień wrzącej wody naniosłem punktowo na podstawę chłodzenia. Po chwili cała karta zaczęła parzyć, nawet najodleglejsze rejony heatpipe'ów. Zatem chłodzenie jest sprawne.

To na co lałeś wodę w końcu na chłodzenie czy kartę ? :]

Może faktycznie coś kiepsko posmarowałeś (za gruba/cienka warstwa), albo pasta zjełczała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może warto zainwestować w nową tubkę? Też używałem AS5, jednak w moim wypadku, gdy dużo grzebałem w komputerach, tuba nie wytrzymywała długo i jej zawartość szybko schodziła. Nie pamiętam, jak to było ze zmianą właściwości pasty po nałożeniu, która była przez jakiś czas używana. Arctic Silver 5 w przeciwieństwie do przeciętnych silikonówek, a nawet Arctic Ceramique (tak się to zwało? ;)) nie zamieniał się po jakimś czasie w betonowy wiór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi