mikkepl Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 (edytowane) Witam Przymierzam się do wymiany platformy i mój wybór padł na LGA 1155. Mam zamiar kupić Intel i5-2500K i zastanawiam się nad płytą i odpowiednim RAM'em. Mam na oku dwie płyty Asusa P8P67 Evo oraz ASUS SaberTooth P67 TUF. Obie płyty są w miarę do siebie podobne. Od płyty oczekuję stabilnej pracy, dobrego OC (zarówno procek jak i pamięć), dobrego chłodzenia ważnych elementów, solidności wykonania, koniecznie slotu PCI (karta dźwiękowa), w przyszłości planuję stworzenie macierzy RAID, najlepiej format ATX. Wydaje mi się, że obie te płyty spełniają moje wymagania, ale nie wiem, która z nich będzie najlepszym rozwiązaniem. Możecie mi powiedzieć, która będzie lepszym rozwiązaniem i dlaczego? Jestem również otwarty na inne propozycje w tym przedziale cenowym. Szukam również odpowiednich pamięci (2x 4GB), ale wybór wiąże się z danym modelem płyty, więc tutaj też zdaje się na Wasze doświadczenie. Doradźcie mi co będzie najlepszym rozwiązaniem w mojej sytuacji? Pozdrawiam Edytowane 27 Kwietnia 2011 przez mikkepl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 (edytowane) Taki piękny artykuł się pojawił: Test Płyt Głównych LGA 1155 z chipsetem P67 pod Sandy Bridge | PurePC.pl Mam i polecam Extreme4. Recenzja również to potwierdziła. Pamięci bierz 1333MHz CL9 pracujące przy niskim napięciu. Bez fikuśnych radiatorów, które potem mogą jedynie wadzić o chłodzenie CPU. 2x4GB to rozwiązanie tanie, przyszłościowe i bezproblemowe (zawsze lepiej jest mieć mniej kości). Pzdr. Edytowane 27 Kwietnia 2011 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikkepl Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Artykuł czytałem i to on właśnie zwrócił moją uwagę na Asusa SaberTooth P67 TUF. Co do ASRocka Extreme4 mam obiekcje do płyt tego producenta (kiedyś miałem Asrocka na innym sockecie i tyle nerwów co mnie to kosztowało obiecałem sobie, że nigdy już nie kupie Asrocka!), wiem że nie powinienem tak do tego podchodzić, ale nie chcę płyty tego producenta. Gdzieś wyczytałem że płyty serii P8P67 lubią pokazywać komunikat "Overclocking failed" w najmniej spodziewanym momencie i nawet, gdy się procesora nie podkręcało. Wie ktoś z Was może coś więcej na ten temat? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Jak przesadzisz z mnożnikiem i dasz za mało papu to może ci coś takiego wyskoczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...