Skocz do zawartości
kruzyk

Montaż wentylatorów na Mugenie w Lancool K62

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam obudowę Lancool K62 i na mobo zamontowanego Scythe Mugen 2 z fabrycznym wentylem.

Jako, że będę wymieniał (chyba wszystkie - najpewniej będę brał Enermaxy UCTB 140mm + Noiseblocker/Enermax na Mugena i coś na przód) wentylatory potrzebuję pomocy.

Obecnie w mojej obudowie są 3x stockowe 140mm (1 przód i 2 na górze), na tyle Noiseblocker XL1 120mm a na Mugenie stockowy Scythe 120mm.

Pierwsza kwestia to system montażu wentylatorów na samym Mugenie uwzględniając wentylator z tyłu i dwa u góry.

Obecnie Mugen wygląda tak:

Dołączona grafika

Zastanawiam się czy lepiej zamontować dwa wentylatory na Mugenie tak:

Dołączona grafika

Czy może tak:

Dołączona grafika

Albo może tak:

Dołączona grafika

Lub tak:

Dołączona grafika

W każdym praktycznie wariancie "widzę", że jakiś wentylator zaburza przepływ powietrza - a może za bardzo się czepiam?

Druga sprawa to kwestia gdzie dany wentylator umieścić:

- mocniejszy nadmuch na Mugena i spokojniejszy wywiew z niego?

- odwrotnie?

- równie mocno?

I identycznie z budą :)

W idle wentylatory będą skręcone a stresie to wiadomo, że na maksa :)

Proszę o podzielenie się doświadczeniem.

Edytowane przez kruzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamontuj tak, żeby tylko jeden wentylator wiał od frontu na radiator. Broń Boże kanapkę - nie dość, że mocowanie będzie mocno prowizoryczne, to na dodatek nic na tym nie zyskasz. Głupota totalna.

Jak masz zamiar ustawić zasilacz? Wentylatorem do góry? Jeśli tak, to go obróć, bo niepotrzebnie dodatkowo zaburzysz przepływ powietrza.

Btw. weź słownik do łapy i zobacz, jak powinno się pisać "zakłucać"

Edytowane przez zzizzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz mam ustawiony wentylatorem w dół, czyli jest OK. Na "rysunkach" przedstawiłem wszelkie IN i OUT dla powietrza :)

Co oznacza sformułowanie "na kanapkę"? Wentylator-Mugen-Wentylator czy Mugen-Wentylator-Wentylator?

[Domyślam się, że chodzi o złapanie dwóch wentylatorów razem.

Jednak w takim przypadku dlaczego mocowanie ma być prowizoryczne? Łączyłem już dwa wentylatory i było wszystko w porządku.

Ponadto tak podłączone dwa wentylatory tworzą "cośtam" (uciekło mi słowo) co wyciąga/wtłacza skuteczniej powietrze.]

Dla uściślenia podkreślę, że z tyłu jest wentylator 120mm, u góry 2x 140mm a z przodu kolejny 140mm. Jak pisałem, wszystkie są skręcone w idle na poniżej 1000rpm a w stresie nawet na full.

W związku z tym powietrze jest bardziej wyciągane górą czy tyłem? :) Gdzie lepiej je kierować z Mugena?

Orta poprawiłem - dzięki za info, sam jestem na tym punkcie wrażliwy ale wykończony dziś jestem i prawie nie myślę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Stolar:

na razie góra nie jest podłączona bo czekam na panel :) Więc nie wiem jak będzie góra hałasować. Być może wystarczy na górę 800rpm max podczas stresu. Tak czy siak nie wiem, jak mocno ta góra "ciągnie powietrze" i co za tym idzie gdzie kierować je z Mugena.

Ale poza tym dodam, że spokojnie wykręcam procka do 4GHz@210MHzx19 :) A na Auto Voltage bez problemu i stabilnie 3.8Ghz :) Także wolę dmuchać na zimne :)

@ivanov:

Z tym wdmuchiwaniem przez tylny wentyl to niegłupi pomysł może się okazać. Pytanie czy chłodne powietrze wchodzące od góry poniekąd w dół (zgodnie z fizyką, nie zacznie się "tłamsić", bo pod coolerem jest przecież grafika, z której ciepłe powietrze będzie też leciało w górę. Chyba, że tylni wentylator kręciłby się naprawdę wolno, żeby tylko trochę dać pooddychać Mugenowi... Do sprawdzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi