Skocz do zawartości
kruzyk

Brak kontroli dla jednego wentylatora w SpeedFan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie,

Mam płytę ASUS M4A785TD-V EVO i najnowszy bios.

Płyta posiada 3 złącza do wentylatorów - 1x 3pin PWR_fan, 1x 4pin CPU_fan, 1x 3pin Chasis_fan (w tej kolejności prezentowane w SpeedFanie).

Pod CPU mam podłączony wentylator Scythe (stockowy od Mugena), pod PWR (tył) mam Noiseblocker XL1 a pod Chasis_fan obecnie stockowy Lian Li 140mm ale w poprzedniej budzie był to Zephyr 120mm.

Do kontroli obecnie używam najnowszego Speedfana.

Wszystko w Speedfanie mam poustawiane dobrze (dla każdego wentylatora tak samo).

Niestety przy wyłączonej opcji automatycznej kontroli nie mogę zmieniać wartości (procentowych) dla 3 wentylatora. Tzn. zmieniać mogę ale wentylator ciągle chodzi na maxa, tj. ok 1000rpm - a jest dość głośny.

Dla innych wentylatorów mogę płynnie zmieniać obroty.

Sprawdzałem z włączonym i wyłączonym Cool n Quiet i nic się nie zmieniło.

Ponadto nie reaguje również na wartość 0%.

Przy wyłączonej funkcji Q-FAN w Biosie Speedfan dalej nie reguluje trzeciego wentylatora (oznaczenie PWM3) na przodzie budy. Dodatkowo z dziwnym opóźnieniem pokazuje zmiany rpm dla CPU_fan (drugi, PWR_fan działa bez zarzutu)...

Po wyłączeniu funkcji Cool n Quiet lub funkcji Q-FAN przestaje działać automatyczna kontrola obrotów na podstawie temperatur w programie Speedfan.

Proszę o pomoc i informację, czy to płyta coś szwankuje, a może obsługuje kontrolę przez tylko 2 złącza (tylko dla CPU_fan i PWR_fan?!), a może coś nie tak z wentylatorami na przodzie budy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to kwestia płyty głównej. Ciesz się że masz kontrole nad aż 2 wentylatorami w speedfanie. Zazwyczaj jest kontrola tylko jednego gniazda (procesora) a pozostałe lecą standardowo na 12V bez żadnej możliwości regulacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem nadzieję, że będę mógł korzystać z automatu w SpeedFanie.

Czyli jak chcę aby obroty automatycznie były ustawiane względem temperatury to muszę znaleść regulator z automatem.

Czy znasz jakąś alternatywę dla Scythe Kaze Server (pomijając Aquaero ze względu na cenę...)? Jakiś regulator, który posiada nie tylko ręczne ustawienie ale również automatyczne dostosowanie rpm do temperatur, podaje wyższe napięcie na starcie kompa (żeby wentylatory na pewno ruszyły niezależnie od tego jak nisko są skręcone) oraz podaję info o obrotach i ew. temperatury (bo wywalę SpeedFana skoro nie działa)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi