Skocz do zawartości
dominbik

Czy to możliwe żeby Instalator Windows 7 zepsuł bios ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Instalowałem sobie dzisiaj najzwyczajniej w świecie Windows 7 na laptopie i przerwałem instalację podczas kopiowania/rozpakowywanai plików po prostu wyłączeniem laptopa (przytrzymanie przycisku 5s). Teraz bios w laptopie odmawia posłuszeństwa.

Dołączona grafika

I cały problem polega na tym że po wciśnięciu F12 nie wyskakuje okno bootowania a bios post zatrzymuje się na tym (ostatni wiersz na zdjęciu):

Dołączona grafika

Ma ktoś może jakąś koncepcję jak usunąć usterkę ?

Pozdrawiam, jako podziękowanie dam plusy

dodam że w bios nie idzie wejść

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjmij i podłącz jeszcze raz klawiaturę albo sprawdź na innej na usb, poza tym mógłbyś się szarpnąć i podać np. konfigurację/model laptopa. Ostatnią zablokowaną (wiem co napisałem) klawiaturę w jakimś acerze uruchomiłem kładąc nań dłonie i wciskając kilkukrotnie jak największą liczbę klawiszy na raz.

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maxdata pro 800iw. Ale klawiatura działa tzn. jak nacisnę np. F2 czy TAB przy napisie MAXDATA to pokazuje jak wykonuje sie BIOS POST. Później to BIOS na tym wierszu co na zdjęciu Pri Master się zacina na tym wierszu co jest równoznaczne z tym że przycisk F2/TAB przy napisie MAXDATA działają tylko w pierwszych 3-4s wykonywania się POST bo ja się zatnie a domyślnie w tym laptopie nie jest pokazane jego wykonywanie się tylko jest napis MAXDATA to nic nie działa zamiast ostatniego wiersza zaciętego jest zacięty napis MAXDATA

Edytowane przez dominbik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT: No to problem rozgryziony. Odnotuje gdyby ktoś miał głowił się nad "Pri-Master" czy niemożnością wejścia w BIOS po przerwanej instalacji:

Winowajcą okazał się dysk twardy. Wyciągnąłem i BIOS ruszył. Sądziłem że się nie uda wejść w BIOS, zbootować z płyty i sformatować dysku skoro dysk uniemożliwia wejście w BIOS. Zatem włączyłem bootowanie z dvd Win7, otworzyłem lapka i podpiąłem pod włączony komputer. Tam menadżer partycji przy instalacji Windows7 widział dysk ale nie można było zainstalować bo BIOS nie obsługuje rozruchu z tego dysku. Ale na szczęście (lub nie) panowie z M$ zrobili to tak że gdy zaznaczymy partycje i naciśniemy "Formatuj" wykona się to w czasie rzeczywistym a nie jako jakieś zaplanowane zadanie. Potem wyłączyłem komputer i wszystko poszło. Pozdrawiam, dzięki za wszystko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi