Skocz do zawartości
Hextor

Jak wyceniacie/oceniacie tego składaka?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, lada dzień będę składał PC. Wybór padł na następujące komponenty:

- OCZ StealthXStream 2 - 700 W

- Cooler Master Elite 335

- AMD Phenom II X4 955 BE

- Geil Value Ram 4GB DDR III

- Asus M4A78T-E

Na początku lipca, gdy odłożę jeszcze trochę pieniędzy, kupię Sapphire Radeon HD 6850 Non-toxic i dołożę jeszcze 4 GB RAM.

W przyszłości - tj. za jakieś pół roku chciałbym dokupić drugiego Sapphire Radeon HD 6850 i złączyć te karty w CrossFire. Jak myślicie czy to dobry zestaw? Czy warto coś takiego składać? Oczywiście będę bawił się w oc procesora (co za tym idzie zmienię chłodzenie z kit-owego na coś lepszego) z 3.2 na co najmniej 4.0 Ghz. :) Czekam na opinie. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no akurat znalazłem w takich sklepach podzespoły że całość za to wyjdzie mnie 1150 zł około. Ja się pytam czy generalnie będzie to dobry zestaw.

A grafikę i te dodatkowe 4 GB RAM kupię na samym początku lipca.

Edytowane przez Hextor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do czego masz zamiar używać komputera? Jeśli do gier i na razie nie kupujesz karty graficznej tylko będziesz używał zintegrowanej karty graficznej to może warto poczekać około 2 miesiące na dostępność Zambezi i Llano?

A grafikę i te dodatkowe 4 GB RAM kupię na samym początku lipca.

Lepiej byłoby kupić lepszy procesor niż 8GB RAM.

I następnym razem nie polecaj w innym temacie zestawu, który chcesz kupić i nie jesteś pewien czy to dobry wybór.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to dobry wybór w tej granicy cenowej... Tylko pytam o wasze opinie... Komputer ma służyć do grania. Teraz złożę wszystko, a jak odłożę pieniądze to kupię grafikę http://www.gram.pl/sklep/sprzet/gigabyte-ati-radeon-hd6850-1024mb-ddr5-256bit-dvi-hdmi-dp-pci-e-820-4200-wer-oc-over-clock np. coś takiego albo Sapphire Radeon HD 6850 Non-toxic.

Phenoma X4 955 mam zamiar kręcić do co najmniej 4.0 :)

Raczej nie starczy mi pieniążków na nowe bestie ze stajni od AMD :)

Chyba że macie inne propozycje. Mam 1200zł na:

-obudowe

-zasilacz

-płytę główną

-ram

-procesor

Kilka warunków, rzeczy muszą być w sklepie w W-wa z możliwością odbioru osobistego. Po drugie płyta musi mieć zintegrowaną kartę graficzną, oraz najlepiej obsługę CrossFire.

Ja znalazłem to za:

- OCZ StealthXStream 2 - 700 W - 259zł

- Cooler Master Elite 335 - 130zł

- AMD Phenom II X4 955 BE - 415zł

- Geil Value Ram 4GB DDR III - 148zł

- Asus M4A78T-E - 212zł

Może Wy macie propozycje inne ? :)

Edytowane przez Hextor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro większość odradza CrossFire, to nie brałbym tego pod uwagę przy wybieraniu płyty głównej. Są lepsze płyty, ale nieco droższe - chociażby ASROCK 880GMH/USB3. Mocniejsza grafika zintegrowana, USB 3.0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafika zintegrowana posłuży mi jedynie ok. 1 miesiąca. Później kupię HD 6850/6870 więc kupowanie mobo z mocniejszym układem zbytnio mi się podoba :P . Do USB 3.0 mnie nie ciągnie. USB 2.0 wystarczy. Płyta jest tania i dobra. Chyba jednak rzeczywiście CF nie będę robił, ale jeżeli już jest na płycie to niech będzie :) Mógłbym kupić inną płytę ale w podobnej cenie.

Edytowane przez Hextor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta jest tania i dobra.

A ja się będę powtarzał do znudzenia :rolleyes:

Ta płyta była dobra dwa lata temu, teraz jest tylko tania.

Dzisiaj dobre są te płyty które będą wspierać buldożery.

Jasne, kup do Phenoma II mocne CF, wszyscy czekają na kolejny temat z serii ATI RADEON 5970@925/1250 + PHENOMII 965@3.9 - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc kup sobie warcaby, rozdzielczość 8x8 pixeli :P

Poważniej?

Gdy wychodzi nowa generacja generacja cpu to najczęściej nowy niska półka wydajnością wyprzedza wydajnością starą średnią półkę, cena, pobór energii działa zdecydowanie na korzyść nowej generacji. Tak było na przełomie am2(Athlony x2)/am2+(Athlony II x2), i5 pierwszej i drugiej generacji itd.

No ale przecież będziesz miał 8GB ramu to wszystko będzie śmigać jak ta lala...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nie kupował aktualnie dostępnej płyty, sam czekam na chipsety z serii 9xx mają (np obsługiwać sli). Zawsze nowszy chipset wnosi coś lepszego tym bardziej, że nie musisz kupować jego najwyższej wersji. Mało tego jak pojawią się te płyty oraz nowe procki to aktualne najwyższe proce amd sporo potanieją. To może być okazja.

Edytowane przez Markus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Markus1 jak najbardziej zgadzam się jeśli chodzi o czekanie na nowe chipsety. Jeśli jednak ktoś musi kupować płytę teraz to moim zdaniem warto kupić am3+

Co do spadku cen to różnie to może być. Taki E8400 czy Athlon x2 6000+/6400+ trzymał cenę do końca, był zupełnie nie konkurencyjny w stosunku do nowych procesorów. Kupowali je ludzie którzy ślubowali płycie miłość dozgonną lub wyczytali w ponad dwuletnich testach, że to dobry procesor ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak mnie nie będzie stać na Bulldozera czy płytę pod niego jak on wyjdzie... Więc? ;)

Na integrze i tak w nic nowszego nie pograsz, wiec warto trochę poczekać i kupić od razu cały zestaw. 955 wczoraj był po ponad 400zł, a dzisiaj już kilkadziesiąt złotych taniej.

4-modułowy Zamebezi będzie dla Ciebie za drogi, ale będą też tańsze wersje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rewizja to C3.

Zależy jaka sztukę trafisz. Możesz mięć procesor, który zrobi ledwo 3.8GHz jak i taki, który zrobi trochę ponad 4GHz.

Seasonic 500W wystarczy do tego zestawu, a możesz go kupić trochę taniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie lepiej kupić dobry zasilacz 500W, zrezygnować z chęci posiadania 8GB RAM, trochę poczekać i od razu kupić lepszy procesor?

Pobór energii przez procesory dużo się nie zmienia.

Jeśli Zambezi okaże się niewypałem to można pójść w stronę Sandy Bridge.

i5 2400/2500k + P67 Pro3 wyjdzie około 400-500zł drożej od X4 955 + jakaś tania płyta AM3. Rezygnujesz z dodatkowych 4GB RAM, kupujesz Seasonica 500W i różnica zmniejsza się o 250zł.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolisz kupić coś droższego niekoniecznie lepszego kosztem kupna średniego procesora, który niedługo będzie wart prawie tyle samo co słabsze AII?

Faktyczni producenci zasilaczy - Forum Komputerowe ForumPC.pl

seria StealthXStream 2 - Fortron GHN (400W, 500W) GLN 80+ (600, 700W)

W podobnej cenie tych OCZ możesz kupić coś lepszego np. Seasonic S12II, M12II lub jakiś XFX.

Dużo pieniędzy na nowe części nie masz więc warto trochę oszczędzić na ładnym pudełku od zasilacza, dłuższych i oplecionych kabelkach itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok to zapodaj coś lepszego. Warunek: odbiór osobisty w Warszawie

W podobnej cenie tych OCZ możesz kupić coś lepszego np. Seasonic S12II, M12II lub jakiś XFX.

Dużo pieniędzy na nowe części nie masz więc warto trochę oszczędzić na ładnym pudełku od zasilacza, dłuższych i oplecionych kabelkach itp.

Kiedyś ktoś mi powiedział żeby nie oszczędzać na zasilaczu... Wiem to po tym jak mu wybuchł "tańszy" Modecom Feel ;)

Edytowane przez Hextor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi