Cons Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2011 (edytowane) Mam zamiar kupić jeszcze monitor LG LCD z podświetleniem LED (najlepiej Full LED z wyłączanymi częściami podświetlenia) 24" (ew. 23) do 800 zł (ew. 900). Popatrzyłem trochę i znalazłem takie monitory: - LG 24" LED W2486L-PF - 786,00 zł Agito - LG 23" LED E2380VX-PN - 880,00 zł Agito - LG 23" LED E2360V-PN - 612,66 zł Agito - LG 23" LED IPS236V-PN - 810,53 zł Pc-Media - LG 23" LED E2370V Znalazłem jeszcze na lg.com takie (u nas oczywiście jeszcze nie ma): - E2381VR-BN - E2441V-BN Monitor W2486L-PF widziałem i jak dla mnie ma ładne kolory, ma Full LED z wyłączanymi częściami podświetlenia, co do reszty modeli to nie jestem pewny jakie mają podświetlenie. Aktualnie mam LG 19" L1953S, więc każdy w porównaniu będzie miał ładne kolory itp. Monitor używany do internetu, filmów i gier. Edytowane 5 Maja 2011 przez Batat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cons Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2011 Nikt nie pomoże? W sumie już chyba tylko zastanawiam się między W2486L-PF a E2370V, ale niestety nie mam gdzie porównać, żeby zobaczyć jaka jest tak naprawdę ta różnica między bardzo dobrym TN a IPS, w ogóle nie ma nigdzie z matrycą IPS. E2370V ma podświetlenie LED krawędziowe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość logistyk Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2011 Ja zdecydowałbym się na W2486L-PF. Miałem styczność z tym modelem i szczerze mógłbym go polecić. Dobre parametry, b.dobre odwzorowanie kolorów, mały pobór prądu. Decyzję jednak musisz podjąć sam:-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cons Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2011 W2486L-PF mam w pokoju obok i wiem, że jest dobry, ale chyba jednak się zdecyduję na E2370V-BF ze względu na matrycę IPS. Na razie czekam na dostępność na polskim rynku (aktualnie go nigdzie nie ma, oprócz Allegro, gdzie jest bardzo drogi), a w międzyczasie mam nadzieję, że pojawi się jakaś recenzja tego monitora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość logistyk Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2011 Jak idą poszukiwania? Czekam na Twój komentarz po zakupie E2370V-BF chyba, że wybór padł na inny model. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cons Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2011 Niestety nadal czekam, ponieważ nigdzie go nie można dostać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cons Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2011 (edytowane) W większości sklepów produkt został wycofany ze sprzedaży. W LG nie są w stanie powiedzieć, czy będą jeszcze dostawy do Polski. Wychodzi na to, że tylko jeden sklep w Polsce go ma (ten z Allegro), a to nie wróży dobrze jego cenie :( #EDIT Kupiłem na Allegro, pewnie będzie we wtorek. Edytowane 3 Czerwca 2011 przez Cons Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cons Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2011 (edytowane) Długo się zastanawiałem nad zakupem tego monitora, głównie ze względu braku recenzji i ograniczonej liczby opinii. Po paru dniach użytkowania, uważam zakup za bardzo udany, szczególnie dlatego, że filmy ogląda się bardzo dobrze i wyglądają o niebo lepiej niż na starym 19" LG L1953S. Monitor porównywałem z tym właśnie 19" oraz z 24" LG W2486L-PF. Monitor wygląda bardzo ładnie, czarna matowa ramka ze szczotkowanego plastiku, w końcu nie jest piano black, bardzo ładnie się komponuje z tym srebrna obwódka i ogólny efekt jest bardzo ładny. Podstawka jest niestety piano black, dlatego na razie nie odklejam z niej folii, jest bardzo lekka i wydaje się niezbyt wytrzymała. Przy naciskaniu przycisków monitor rusza się na boki (słaba jest jego stabilność w tym względzie). Kąty w porównaniu do TN (24" i 19") oczywiście są znacznie lepsze, szczególnie dolny kąt - wreszcie można oglądać film leżąc na łóżku, które jest niżej niż monitor. Można oglądać film w kilka osób i każdy będzie widział taki sam obraz. Na moje potrzeby są bardzo dobre. W porównaniu do TN kolory są znacznie lepsze, wszystko wygląda naturalniej. Pomarańczowy jest pomarańczowy, a na TN jest zółty. Czerń na wprost jest dobra, ale pod kątami robi się fioletowy, na TN robi się szary.Przy oglądaniu filmów/graniu nie ma z tym problemów, nie zauważa się tego. Podświetlenie jest bardzo dobre, praktycznie cały monitor jest równomiernie podświetlony (jedynie malutkie zmiany widać w pobliżu dolnych rogów), podświetlenie krawędziowe LED jest tylko minimalnie gorsze od podświetlenia LED całego monitora (jakie jest w W2486L-PF). Czujnik natężenia podświetlenia działa bardzo dobrze, regulacja jest płynna, dzięki niej nawet w nocy monitor nie razi. Filmy ogląda się wyśmienicie, kolory są ładne, naturalne. Filmy w słabej jakości wyglądają znacznie lepiej niż na starym 19" monitorze (bez włączania funkcji super+Res.). Gry tak samo, w porównaniu z 19" wyglądają jakby miały teraz lepszą grafikę. Nie zauważyłem żadnego smużenia. Zdjęcia (po lewej E2370V, po prawej W2486L-PF): Robione SE-W995, więc nie są pierwszej jakości, trochę oddają efekt porównania, ale w rzeczywistości inaczej to wygląda. Nie wiem czemu na zdjęciu widać jakby środek był bardziej podświetlony, w rzeczywistości tak nie jest, jest równomiernie podświetlony (cały obraz jest szary). Film: Kolor czarny też nie jest dobrze widoczny na tym zdjęciu, w rzeczywistości w dolnych rogach widać już zmianę czarnego w fioletowy. (po lewej cały ekran czarny, po prawej wyłączony monitor) Podsumowując: Plusy: - jakość obrazu, dobre kolory, - równomierne podświetlenie, - bardzo dobry do oglądania filmów (nawet z łóżka, które jest niższe od biórka, na którym stoi monitor) - matowa ramka, - czujnik jasności, - doby nawet do szybkich gier, dzięki funkcji None Delay, - możliwośc montarzu na ścianie, - pilot (chociaż może być potrzebny dopiero po podłączeniu czegoś pod HDMI), - ukryte przyciski (nie tak jak w W2486L-PF: dotykowe + ramka piano black), - nawet niska cena, w porównaniu do możliwości. Minusy: - czarny, który robi się fioletowy pod kątami, - podstawka piano black, lekka oraz delikatna, - słaby i krótki kabel DVI (nawet nie ma filtrów ferrytowych), D-Sub to samo, - szkoda, że nie ma 24". Edytowane 11 Czerwca 2011 przez Cons 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sPiDeK Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2011 Dzięki za teścik ! Dużo więcej teraz wiemy o tym monitorze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hey89 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2011 ... podświetlenie krawędziowe LED jest tylko minimalnie gorsze od podświetlenia LED całego monitora (jakie jest w W2486L-PF)... O ile się orientuję to W2486L ma również podświetlenie krawędziowe. W ogóle przy podświetleniu White-LED (białe LEDy) stosuje się podświetlenie krawędziowe gdyż można uzyskać bardziej równomierne podświetlenie przy niższych kosztach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cons Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2011 (edytowane) O ile się orientuję to W2486L ma również podświetlenie krawędziowe. W ogóle przy podświetleniu White-LED (białe LEDy) stosuje się podświetlenie krawędziowe gdyż można uzyskać bardziej równomierne podświetlenie przy niższych kosztach. LG W2486L-PF posiada podświetlenie LED na całej powierzchni ekranu oraz blokowe wyłączanie podświetlania, jako jeden z niewielu monitorów. Wiem to, ponieważ jak brat go kupował, zebrał informację o nim. Edytowane 11 Czerwca 2011 przez Cons Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hey89 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2011 LG W2486L-PF posiada podświetlenie LED na całej powierzchni ekranu oraz blokowe wyłączanie podświetlania, jako jeden z niewielu monitorów. Wiem to, ponieważ jak brat go kupował, zebrał informację o nim. Sterowanie (wyłączanie) podświetleniem w W2486L dotyczy rzeczywiście grup (bloków) diod (a nie całej "linijki" naraz) ale to nadal nie wyklucza faktu, że podświetlenie jest krawędziowe. Póki co , tylko w matrycach podświetlanych krawędziowo udało się zejść poniżej 1 cala grubości, a z danych katalogowych W2486L wynika, że monitor (matryca z obudową) ma w najcieńszym miejscu ok 2cm (czyli <1"). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...