Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mój 6-letni Samsung 740N niedawno zepsuł się w mało efektowny sposób i poszukuję czegoś w jego zastępstwie. Przy zakupie postanowiłem się kierować niżej podanymi priorytetami. Priorytet z niższym indeksem jest ważniejszy od priorytetu z wyższym:

1. Monitor nie może męczyć oczu - komputer wykorzystuję głównie do długiej pracy z tekstem (programowanie, przeglądanie stron internetowych, dużo czytania). Jest to cecha zdecydowanie najważniejsza.

2. Szybkość reakcji i działanie w rozmaitych grach - jest to druga w kolei rzecz, do której najczęściej wykorzystuję komputer. Chyba powinienem tutaj wspomnieć (choć z drugiej strony może to nie mieć wpływu - wiem tylko coś-nie-coś o tej technologii, nie wiem jednak jak to wypada w praniu) o sporej różnicy w klasie mojego procesora (Dual core E2160) i karty graficznej (GF 8800 GT), które - z tego co zauważyłem - uniemożliwiają mi skuteczne korzystanie z opcji VSYNC. Nie wiem, z drugiej strony, jak się do tego ma (i czy w ogóle) przejściówka DVI-D-Sub, którą wykorzystywałem do podłączenia mojej karty z monitorem.

2.5 Ostrość obrazu. Żadnych paskudnych rozmyć.

3. Złącze DVI lub HDMI.

4. Cena - generalnie im niższa, tym lepiej. Jestem w stanie wydać do 800 złotych z hakiem, ale tylko przy rozsądnych argumentach przemawiających za takowym rozwiązaniem.

5. Ogólnie interesuje mnie mniej więcej coś takiego, jak w tym temacie: Monitor LCD/LED DLA PROGRAMISTY - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne , nie jestem jednak uparty przy 24'' - myślę, że spokojnie może być mniej (chyba, że odpowiedź na niżej zadane pytanie przekona mnie, że warto jednak kupić 24'').

Przy okazji chciałbym zadać pytanie, dlaczego ludzie upierają się tak bardzo, aby mieć monitor obsługujący standard FullHD? Czy w przypadku tak małych paneli faktycznie różnica jest dostrzegalna?

6. Najmniej interesuje mnie dokładność w wyświetlanych barwach, dlatego jeżeli coś ma ucierpieć poprzez wybranie mniej wartościowego modelu, raczej poświęciłbym ten parametr.

Przyglądałem się dzisiaj modelom LG W2220P i Dell U2311H, jednak nie jestem pewien, czy przy podanych przeze mnie zastosowaniach są konieczne akurat one; ludzie je lubią i polecają, bo nie mają matrycy TN, mi jednak na tym póki co nie zależy - póki co wierzę, że wadą TN jest fakt, że źle wyświetlają kolory, a to mi specjalnie nie robi. Jeżeli jednak są jakieś inne argumenty przeciw TN, szczególnie takie, które naruszają któryś z powyższych priorytetów, chętnie ich wysłucham i się do nich zastosuję.

Oprócz tego jeden z tych monitorów ma skalę 16:10, drugi zaś 16:9. Nie wiem, w którą z nich powinienem w tej chwili inwestować - z jednej strony to bardzo przydatny, dodatkowy obszar, z drugiej zaś podobno 16:9 wypiera ostatnio 16:10.

To chyba wszystko. Jeżeli pominąłem coś istotnego przy swojej liście, czego pomijać nie powinienem, warto mi zwrócić uwagę. Ogólnie za wszystkie opinie będę wdzięczny. Przede wszystkim jednak zwracam się z prośbą o dobre uargumentowanie potencjalnej odpowiedzi.

Za ewentualną pomoc i odpowiedzi z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoje wymagania sa nierealne

nie ma czegos takiego jak dobry monitor do 800 zl ( jesli szanujesz swoje oczy )

do dlugotrwalej pracy z tekstem potrzebny jest monitor o niskiej jasnosci i dobrym kontrascie

to wymaganie spelniaja matryce PVA

niestety nie sa one tanie a do tego sa wolne, wiec nie nadaja sie do ogladania filmow czy tez grania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem do czynienia z NEC P221W i on jest na S-PVA

i smuzyl

jeszcze sie nie spotkalem z PVA na ktorym bym nie zauwazyl smuzenia

ale oczywiscie nie mialem do czynienia ze wszystkimi monitorami PVA wiec nie bede sie wyklocal ze nie istnieja takie z nieiwelkimi czasami reorientacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Równie dobrze można powiedzieć że nie spotkałem LCD na którym bym nie zauważył smużenia ;). NEC akurat nie najlepiej dostraja RTC . Na EIZO jest lepiej (tylko nie tych z serii EV na C-PVA). Osobiście czekam na przystępne cenowo S-PVA 120 Hz od EIZO ... i chyba prędzej zastanę OLED.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trudno mi dyskutowac bo nie zaglebialem sie w temat PVA

sam zdecydowalem sie na S-IPS i tu mam wieksze rozeznanie ( w sumie troche zaluje bo w moim HP ZR24W jasnosc nie pozwala na tak komortowa prace jakiej bym sobie zyczyl )

w kazdym razie wydawalo mi sie ze w PVA smuzenie to standard i od tego sie nie ucieknie

skoro nie to tylko sie czegos nowego nauczylem :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli jednym z najważniejszych parametrów jest czas reakcji matrycy, a jakość obrazu jest czymś na czym ci praktycznie nie zależy, to bierz najtańszy monitor 120Hz ponieważ na nich smużenie jest najmniej widoczne.

Co do twoich wytycznych to punkt 2.5 można pominąć o ile będzie spełniony warunek z pkt 3, przy założeniu że będziesz korzystał z natywnej rozdzielczości.

Przed zakupem zalecał bym oglądniecie danego modelu w sklepie, pod względem czy spełnia twoje wymogi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi