Shadoweye Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2011 (edytowane) Edit. 27 post info Edytowane 15 Września 2011 przez Shadoweye Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Składacz Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2011 Twój zasilacz powinien starczyć ale jak chcesz wymienić to podaj kwotę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadoweye Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2011 Właśnie wymiany zasilacza wolał bym uniknąć chyba że to konieczne. Zapomniałem wspomnieć że taki zestaw chce złożyc [kupic ram, procek, płyte, dysk SSD] narazie mam taki: C2d E8400 4ghz Asus P5B Deluxe 2 x 2gb adata HDD 500gb + 3 wentylatory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2011 Podaj kwotę, jaką możesz przeznaczyć na te komponenty, powiedz do czego używasz komputera i czy będziesz podkręcał procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadoweye Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2011 Głównie gry/filmy coś koło 2500 max. co nieco będę podkręcał ale nie niewiadomo ile [nie 4.8 :P] a zapomniałem powiedziec cooler: Auras Wave LPT-709 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2011 Patrząc na Twoją obecną konfigurację nie widzę sensu modernizacji. Masz 4GB pamięci RAM, a więc wystarczającą ilość do gier. W przypadku 8GB nie odczujesz przyrostu wydajności w stosunku do 4GB, gdyż gry nawet nie wykorzystują takiej ilości. Przydatne jest to tylko do profesjonalnej obróbki grafiki. Nie wiem jak jest z kartą graficzną, ale procesor narazie możesz zachować. Najlepszym wyjściem w obecnej sytuacji będzie zaczekanie do momentu premiery Bulldozerów pod koniec czerwca i dopiero wtedy zmiana procesora na jakiegoś czterordzeniowca razem z płytą główną. Jeśli chodzi o dysk SSD to możesz kupić Corsair SSD Force Series 60GB (275/285MB/s). Cena jakieś 430 zł. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadoweye Opublikowano 9 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2011 Jakoś w czerwcu pewnie bym kupował części. A co do nowych procków AMD[bulldozerow] to nie jestem pewien nie dlatego że są już nieoficjalne testy[które załamują słabymi wynikami] a głównie tym że nigdy nie miałem AMD i jakoś niemam zaufania do nich, przyzwyczaiłem się jakoś do Intelowych procków. Ale wszystko okaże się jak będą jakieś konkretniejsze testy, może zmienie zdanie. Ale czy ten zasilacz to jest na "styk"? Czy będzie miał jeszcze jakiś zapas by nie pracował cały czas na 100% [w pełni obciążony] tylko miał troche rezerwy że się tak wyrażę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 9 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2011 Na styk nie będzie troche mocy zostanie , ale oczywiście bez OC. Zasilacz ma dość słabą lini 12v jak na te czasy i ona będzie troche mocniej obciążona. Z czasem bym zmienił zasilacz na nowszy , mają one mocne linie 12v , niemal tak mocne jak ich cała moc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadoweye Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 A jaki zasilacz byście polecili? modularny z dobrą sprawnością i jakiejś znośnej cenie tak by był z zapasem już i dało rade z oc(all) przy zestawie typu I7 , GTX 580 ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 (edytowane) XFX XXX 650W Antec TruePower New 650W Seasonic M12II 620W chyba że stać Cię na taką bestie jak Seasonic x560 bądź NZXT Hale 550 Edytowane 10 Maja 2011 przez Maciem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadoweye Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 (edytowane) A ten np. Chieftec BPS-650C? dobry/opłacalny XFX XXX 650W ten też fajny który lepszy wg. ciebie? Edytowane 10 Maja 2011 przez Shadoweye Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 Ja bym tam szefa nie kupował , tamu także ich nie polecam. Można dostać lepsze zasilacze w tej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cons Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 A ten np. Chieftec BPS-650C? dobry/opłacalny XFX XXX 650W ten też fajny który lepszy wg. ciebie? Ja mam BPS-750C, działa bardzo dobrze, jest cichy (chociaż to zawsze pojęcie względne) i ładnie wygląda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 Jakąś złą zasiłką to nie jest ale lepiej kupić coś lepszego w podobnej cenie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadoweye Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 ten jest bardzo fajny: XFX XXX 650W ale lipa by go dostać... a który ty byś wybrał mając takie w opcjach: OCZ ModXStream Pro 700W modular SLI Chieftec BPS-650C 650W Nitro Series Modular OCZ ModXStream Pro 600W modular SLI na zasilacz to bym tak chciał z 300zl wydać +/- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 (edytowane) Znacznie lepszym wyjściem jest http://www.morele.ne...2ii-620-317910/ . Jedyny ocz warty zakupu w tej chwili to stealxstream 2 ale to tańsze rozwiazanie i bez odpinanych kabli. xfx xxx jest chyba dostępny w esc.pl Edytowane 10 Maja 2011 przez Maciem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cons Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 Jakąś złą zasiłką to nie jest ale lepiej kupić coś lepszego w podobnej cenie ;) Znacznie lepszym wyjściem jest Zasilacz SeaSonic M12II-620 w Morele.net . Jedyny ocz warty zakupu w tej chwili to stealxstream 2 ale to tańsze rozwiazanie i bez odpinanych kabli. Tak przy okazji zapytam, w czym jest lepszy ten SeaSonic M12II-620 od Chieftec BPS-650C? Wg specyfikacji Chieftec ma np. więcej mocy i lepszą sprawność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 A skąd wyczytałeś taką informacje że niby ma wiekszą sprawność ?Nie chodzi tylko o samą moc a o jakość wykonania, tętnienia na liniach czy stabilność tych napięć oraz awaryjność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cons Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 Ze specyfikacji, nawet na morele.net. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 No to mają źle napisane na morele.net . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 Tak przy okazji zapytam, w czym jest lepszy ten SeaSonic M12II-620 od Chieftec BPS-650C? Wg specyfikacji Chieftec ma np. więcej mocy i lepszą sprawność. Sprawdziłem na 80plus i lepszą sprawność ma Seasonic. Celowo używam słowa "lepsza" użytego też przez Ciebie. Co prawda sprawność przy 50% obciążenia Chieftec ma wyższą sprawność (o ułamek procenta), jednak przy niższym obciążeniu Seasonic ma wyższą o 2%. Uważam, że ze względu na wyższa sprawność przy niższym obciążeniu można stwierdzić, że to SS ma lepszą sprawność (mimo, że minimalnie niższą przy 50% obciążenia). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cons Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 (edytowane) Sprawdziłem na 80plus i lepszą sprawność ma Seasonic. Celowo używam słowa "lepsza" użytego też przez Ciebie. Co prawda sprawność przy 50% obciążenia Chieftec ma wyższą sprawność (o ułamek procenta), jednak przy niższym obciążeniu Seasonic ma wyższą o 2%. Uważam, że ze względu na wyższa sprawność przy niższym obciążeniu można stwierdzić, że to SS ma lepszą sprawność (mimo, że minimalnie niższą przy 50% obciążenia). Czepiasz się słowa... wyższą sprawność, teraz pasuje? Też zobaczyłem na tej stronie i masz rację przy 20% jest lepszy, ale przy 50 i 100% już nie. Przy grach zazwyczaj zasilacz jest obciążony przynajmniej w 50%, więc ja uważam, że Chieftec ma wyższą sprawność, ale każdy może mieć swoje zdanie ;) Tak ogólnie to i tak to są minimalne różnice. Tak z ciekawości poszukałem jakiś testów tych zasilaczy (niestety nie znalazłem na jednej stronie - nie szukałem długo, więc może są gdzieś na jednym portalu) i znalazłem coś takiego, nie wiem na ile można je porównać, ale podam wyniki: SeaSonic M12II-620 - Chieftec BPS-650C Głośność: xx - 48.5dB Napięcia: 12V Idle/Load: 11.91/11.51 - 12.29/12.25 5V Idle/Load: 4.98/4.84 - 5.029/5.063 #EDIT Sprawność mają prawie taką samą, a skąd macie informację, który ma mniejsze tętnienia, większą stabilność napięcia na liniach itp.? Bo te testy to tak średnio można porównać. Edytowane 10 Maja 2011 przez Cons Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 Ale komp znacznie wiecej czasu chodzi w spoczynku ;] Zwróć uwagę na średnią sprawność to Seasonic ma ją wyższą. Wogóle jak można pisać że jeden czy drugi ma wyższą sprawność , sprawność mają niemal taką samą . Testy z różnych stron , że tak za przeproszeniem powiem można sobie wsadzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadoweye Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2011 Nie chcąc zakładać nowego tematu wole wrócić do tego: który zasilacz wg. was jest lepszy [nie patrząc na cenę i moc] OCZ Z-SERIES Modular 850W czy XFX Black Edition 750W Silver PSU lub jaki zasilacz byście polecili do 500 zł [lub w okolicach] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2011 (edytowane) Corsair AX. 80+ Gold, półpasywny i 7 lat gwarancji. Edytowane 8 Lipca 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2011 Zaden z tych , w tej cenie dostaniesz jeden z najlepszych zasilaczy jakie w tej chwili produkują a jest nim Seasonic x-series , bądz Corsair AX (to samo co seasonic) ewentualnie b.dobry takze jest NZXT Hale 90 . http://www.techplanet.pl/produkty/zasilacze/seasonic-x-560-560w,16759.html http://www.techplanet.pl/produkty/zasilacze/seasonic-x-660-660w,16752.html NZXT HALE 650W • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław http://www.techplanet.pl/produkty/zasilacze/corsair-cmpsu-750axeu-750w,2013.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...