Memphis89 Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2011 (edytowane) Witam, laptopa mam już 2,5 roku i dla wielu gier stał się zbyt mało wydajny. Na zmianę sprzętu jest jeszcze za wcześnie, a potrzebuję jednocześnie sprzęt mobilny i wydajny więc postanowiłem podkręcić nieco grafikę. -BIOS: wersja: 1.19 -system operacyjny: Microsoft Windows XP Professional 32bit Service Pack 3 -karta wideo: GeForce 9600M GT (512 MB), wersja sterownika: 266.58 -procesor: Intel Core 2 Duo P8400, 2266 MHz -pamięć fizyczna: 2042 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM) -dysk fizyczny: TOSHIBA MK1652GSX (160 GB, 5400 RPM, SATA-II) Do sterowników karty dograłem NVIDIA System Tools 6.06 i w Panelu Sterowania NVIDIA odblokowała się zakładka "Performance". Klikamy "Find Optimal" i czekamy aż automatycznie zostaną dobrane częstotliwości. Zapisujemy i możemy przejść do testów. Wynik testu w 3DMark06 przed podkręcaniem: Po overclocking'u: Ilość punktów zwiększyła się prawie o 30% W grach ilość klatek zwiększona o 20-40% ! (porównywałem frapsem w grach: Portal oraz The Chronicles of Riddick - Assault on Dark Athena). Co do temperatur. Zauważalny jest niewielki wzrost, ale to mnie nie martwi, ponieważ zdejmuję klapki osłaniające procesor, ramy i dysk. Zrobiłem też podkładkę chłodzącą z wiatrakiem bezpośrednio pod kartą graficzną. Temperatura GPU podczas pisania tego tematu wynosiła 55-60 stopni, CPU 45-50. Podczas grania lapek chodzi stabilnie, temperatura GPU nie przekracza 80 stopni. Dodam, że pasta na procku nie była zmieniana, tylko czyszczenie wentylatorka + odkurzacz :) Podsumowanie: Efekt podkręcania jest lepszy niż oczekiwałem. Więc na koniec proszę nie pisać zbędnych komentarzy typu: "do grania kup sobie PC" jak to często spotyka się przy podkręcaniu laptopów. Pozdrawiam Edit: udało się podnieść wynik do 6167 punktów. Więcej już chyba się nie da tym sposobem wycisnąć z tej karty. Edytowane 11 Maja 2011 przez Memphis89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...