hubex Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2011 (edytowane) Witam, kilka dni temu postanowiłem zmienić system na W7 64-bitowy ze względu na dokupienie RAMu. Call of Duty 4 (bo w nią głównie gram) po około 20minutach, czasami szybciej, czasami później - zwiesza się. Dźwięk się loopuje i komputer się całkowicie zawiesza - tylko reset pomoga. Myślałem, że przez to że W7 bardziej wykorzystuje procesor i napięcie (jakie wtedy miałem) 1.425V jest za małe. Zwiększyłem nawet do 1.493V i nic, bez OC całkowicie to samo. Próbowałem także taktowania 2.4 na napięciu 1.4V - to samo. Nie ważne na jakich ustawieniach graficznych w grze sprawdzam, zawsze ścina. W sterach ATi mam ustawione na Balanced, grafika dość dobrze chłodzona, ostatnio wymieniłem na niej radiatorki. Dodatkowo dodałem małe radiatorki na mosfet CPU. Bez tych nowszych pamięci (2GB) było tak samo. Resetowałem BIOSa, formatowałem system (instalacja na czysty dysk) Próbowałem także trybu zgodności z Windows XP SP3 oraz "uruchom jak administrator", jednakże bez skutku. Na starych pamięciach (4x1GB Apacer) było tak samo, oczywiście na W7. Sterowniki od: chipsetu, grafiki, dźwięku - instalowane w odpowiedniej kolejności i najnowsze, prosto ze stron producentów. Grałem koło 30min w Black Opsa na maksymalnych (1920x1080, 4xAA, cienie, tekstury itd) i chodziło bez żadnych zastrzeżeń. Dziwne też jest że jak wciskam reset to CZASAMI loopowany dźwięk z gry zaczyna trzeszczeć / buczeć. Oczywiście na XP 32-bit wcześniej nic takiego nie miało miejsca. Skończyły mi się pomysły na to, a BARDZO zależy mi na większej ilości RAMu i stabilnym działaniu komputera. Sprzęt: Processor: Core2Quad CPU Q6600 2.40GHz @ 3.6GHz (vcore: 1.45V) + Xigmatek HDT-s1283 Memory: 7GB (1xGB APACER, 2x2GB GEIL, 1x2GB GoodRam) Hard Drive: Seagate Barracuda 7200.11t RPM 500GB Video Card: XFX Radeon HD4890 1GB + AC Twin Turbo Motherboard: GIGABYTE GA-P35-DS3L/S3L Computer Case: OCZ StealthXstream 500W / Antec Three Hundred - dobrze wietrzona HWMonitor: Cpuz: (CPU w spoczynku, stąd mnożnik x6) Edytowane 6 Maja 2011 przez hubex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2011 Oczywiście grę przeinstalowałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubex Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2011 (edytowane) Formatowałem cały system - bezskutecznie. Zastanawia mnie dość duża różnica między temperaturami rdzenia 1 i 4 - około 6-7*C. To normalne? Edytowane 6 Maja 2011 przez hubex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2011 Spróbuj bez oc, jak będzie ok to trzeba kombinować z oc. Dalej będą błędy, można podejrzewać konflikt softwarowy - sterowniki, OS, gra. Masz najnowszy bios? Jak nie, kłania się aktualizacja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubex Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2011 (edytowane) Bez OC próbowałem, bios nigdy nie aktualizowałem. Najwyraźniej czas najwyższy. Polecacie jakiś dobry program, albo poradnik? Nigdy tego nie robiłem i nie chciałbym sobie go schrzanić. Edytowane 7 Maja 2011 przez hubex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubex Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2011 Bios najnowszy - to samo. Na innym forum dowiedziałem się że problem może sprawiać antyvir, spróbuje bez niego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2011 wyłącz raportowanie ati znajdz w rejestrze ciag atierecord i zmien wg wzoru(lub przeklej do notatnika, zmien rozszerzenie na reg i dwuklik): Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\Atierecord] "eRecordEnable"=dword:00000000 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet002\Services\Atierecord] "eRecordEnable"=dword:00000000 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet003\Services\Atierecord] "eRecordEnable"=dword:00000000 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Atierecord] "eRecordEnable"=dword:00000000 I daj znac czy pomoglo mi wyeliminowało 1-9sek sciny w bf:bc2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2011 i jak tam? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubex Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2011 Odinstalowałem AVG, + nie mam zainstalowanych Realtek HD drivers i wszystko działa bardzo dobrze. Spróbuje jutro ze sterownikami, a jak będzie ścinać to zobaczę ten sposób z rejestrem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...