ZotaK Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2011 1.Czy opłaca mi się w tych czasach kupować scythe mugen 1?Link 2.Czy "Scythe CPU Cooler Stabilizer 775" będzie przyciskał chłodzenie mocno do proca?(Link) Potrzebuję szybkiej odpowiedzi. Z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2011 Jak by był odbiór osobisty to czemu by nie , ale za ok 120 pln jest nowy zalman performa . http://www.techplanet.pl/produkty/wentylatory-radiatory/zalman-cnps10x-performa,7368.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZotaK Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2011 Widziałem testy tego zalmana i muszę powiedzieć że jest on wydajny ale ma nietypowy wentylator i jest wyższy od mugena o 2 cm(czyli krótko mówiąc: nie zmieści mi się w obudowie). Czy było by coś lepszego od zalmana? Może jednak wziąć tego mugena? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2011 IMO lepiej Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy mozna pokusic sie o pasywie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2011 Widziałem testy tego zalmana i muszę powiedzieć że jest on wydajny ale ma nietypowy wentylator i jest wyższy od mugena o 2 cm(czyli krótko mówiąc: nie zmieści mi się w obudowie). Czy było by coś lepszego od zalmana? Może jednak wziąć tego mugena? Nie mieszasz nic? Zalaman 152 mm Mugen 160 mm Zalman ma normalny wentylator i można bez problemu zamontować inny wentylator. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZotaK Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2011 Czyli mam wziąć Zalmana? Może lepiej dozbierać do Scythe ninja 2?(Link) Czy płyta nie wygnie się pod jego ciężarem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2011 W tej cenie lepiej Mugen 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZotaK Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2011 (edytowane) Mógłbym go wziąć. Tylko jest problem: Waży prawie 900g. Płyta nie wygnie się pod jego ciężarem? Myślałem również o lekkim OC staruszka P4 (3.06Ghz) Edytowane 7 Maja 2011 przez ZotaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2011 Przy takim cpu radziłbym Zalman CNPS10X Performa ze względu na szeroką kompatybilność z nowymi podstawkami. Prędzej czy później (raczej wcześniej) będziesz musiał zmienić sprzęt. Dobrze jak cooler będzie mógł przejść do nowego kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZotaK Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2011 (edytowane) Obecnie jadę na BOXowym coolerku , 41.C ma w idle, 58-65 pod obciążeniem. Czyli wynik jest prosty: Kupuję jutro Zalmana. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Znalazłem w ram.net.pl ten model zalmana za 100 zł. :D EDIT: Ile czasu trzeba będzie wygrzewać pastę? Edytowane 7 Maja 2011 przez ZotaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2011 Zapytaj ile czasu trzeba czekać aż Ci go wyślą z tego sklepu. Jak nie odbierzesz osobiście to ten sklep odpuść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2011 EDIT: Ile czasu trzeba będzie wygrzewać pastę?Sama się wygrzeje i to też zależy jaką zastosujesz. Mógłbym go wziąć. Tylko jest problem: Waży prawie 900g. Płyta nie wygnie się pod jego ciężarem? Myślałem również o lekkim OC staruszka P4 (3.06Ghz) Każde chłodzenie które ma backplate nie wygnie płyty. To jeszcze nie jest dużo, są coolery które ważą więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2011 Co byście mi polecili jeśli chodzi o wydajność/ciszę w cenie do 140 zł. Nie musi być super cichy, ale żeby nie był głośniejszy od Karakorum. Ew. wymiana wentylatora jak się da. Ten od Karakorum już dawno wymieniłem, bo był zwyczajnie głośny. Jednak chłodzenie może nie dać rady w upalne dni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZotaK Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2011 Klaus: razem z kurierem wyjdzie mnie 122 zł, odbiór osobisty nie wchodzi w grę ponieważ mieszkam w Grudziądzu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makak_ Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2011 Jeśli chodzi ogólnie o Zalmany, to mogły by mieć lepszy sposób montowania. Ja mam akurat Flexa, ale podejrzewam, że w innych jest taki sam i jak dla mnie to jest beznadziejny. Z tego co widziałem na youtubie mocowanie innych chłodzeń to mają zdecydowanie wygodniejsze i lepiej przemyślane [np. Mugen albo Fortis]. A przy Zalmanie backplate mocujesz za pomocą taśmy dwustronnej. Jeśli to zrobisz to później ciężko będzie go zmienić przy zmianie płyty. A jeśli nie podkleisz taśmy to znowu mniej wygodnie będzie mocowanie chłodzenia. Samo przykręcanie śrub od strony radiatorów do najprzyjemniejszych też nie należy. Zalmany to fajne chłodzenia, ale za rozwiązanie mocowania dla mnie mają dużego minusa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KnoogeR Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2011 (edytowane) Przecież do flexa dostajesz 2 takie taśmy(mam, sprawdziłem), zresztą co to za problem podkleić zwykłą dwustronną taśmą ? <_< Osobiście testowałem Flexa full pasywnie na i5 750 stock ( wszystko na auto ) w OCCT 70*C bez żadnych wentylatorów w obudowie. IMO nie jest źle :lol2: Edytowane 8 Maja 2011 przez KnoogeR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZotaK Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2011 Zależy mi na ciszy, zalman jako pasywka ma dobre temperatury? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadGow Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2011 Zależy mi na ciszy, zalman jako pasywka ma dobre temperatury? Zamiast kombinować z pasywem można skręcić obroty wentylatora na minimum. Mój Q6600 @ 3.5 Ghz 1.45 przy minimalnych obrotach nie nagrzewa się mocniej niż 75 stopni ( E5200 @ 4Ghz grzał się max do 67 ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KnoogeR Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2011 Też mam skręcone obroty tak aby tylko wentylatory startowały, jest to najlepsze rozwiązanie ponieważ możesz w każdej chwili podkręcić obroty jeśli potrzebujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makak_ Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2011 KnoogeR - bardziej chodziło mi o to, że ciężko się będzie pewnie odklejało backplate, jak będziemy montować go do nowej płyty. Gdzieś czytałem przy jakimś teście, że recenzent uszkodził sobie właśnie płytę, mocując się z backplatem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KnoogeR Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2011 Myślę że to zależy od płyty u mnie akurat opiera się cały backplate na zapince? http://www.ixbt.com/mainboard/asus/p7p55d-deluxe-evo/board-back.jpg Pod procesorem... wątpię że się da to oderwać z tym klejem :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZotaK Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2011 Dobra dzisiaj wieczorem kupuje tego zalmana, moglibyście mi powiedzieć: który wentylator jest lepszy? Fander Roxo 120 czy SilentiumPC Zephyr 120 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KnoogeR Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2011 Moim zdaniem oba są porównywalne, używam Zephyrów pod regulatorem i nie ma problemu. Fander Roxo startuje od 4V co przyda Ci się jeśli będziesz chciał mieć ciszę. Więc myślę że jak podłączysz Fandera pod 5V to na tym Zalmanie będzie dobrze się sprawował :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZotaK Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2011 (edytowane) Tyle że ja nie chcę wymieniać od razu wentyla od zalmana, chcę go dać na tył budy. Dobra, jak fander startuje od v4 to biorę. Dziękuję wszystkim którzy udzielali się w tym temacie. Można zamknąć. Edytowane 8 Maja 2011 przez ZotaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...