Skocz do zawartości
ZotaK

Scythe Mugen 1 + CPU Cooler Stabilizer 775

Rekomendowane odpowiedzi

Widziałem testy tego zalmana i muszę powiedzieć że jest on wydajny ale ma nietypowy wentylator i jest wyższy od mugena o 2 cm(czyli krótko mówiąc: nie zmieści mi się w obudowie). Czy było by coś lepszego od zalmana? Może jednak wziąć tego mugena?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem testy tego zalmana i muszę powiedzieć że jest on wydajny ale ma nietypowy wentylator i jest wyższy od mugena o 2 cm(czyli krótko mówiąc: nie zmieści mi się w obudowie). Czy było by coś lepszego od zalmana? Może jednak wziąć tego mugena?

Nie mieszasz nic?

Zalaman 152 mm

Mugen 160 mm

Zalman ma normalny wentylator i można bez problemu zamontować inny wentylator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbym go wziąć. Tylko jest problem: Waży prawie 900g. Płyta nie wygnie się pod jego ciężarem? Myślałem również o lekkim OC staruszka P4 (3.06Ghz)

Edytowane przez ZotaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takim cpu radziłbym Zalman CNPS10X Performa ze względu na szeroką kompatybilność z nowymi podstawkami. Prędzej czy później (raczej wcześniej) będziesz musiał zmienić sprzęt. Dobrze jak cooler będzie mógł przejść do nowego kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie jadę na BOXowym coolerku , 41.C ma w idle, 58-65 pod obciążeniem. Czyli wynik jest prosty: Kupuję jutro Zalmana. Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Znalazłem w ram.net.pl ten model zalmana za 100 zł. :D

EDIT: Ile czasu trzeba będzie wygrzewać pastę?

Edytowane przez ZotaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT: Ile czasu trzeba będzie wygrzewać pastę?

Sama się wygrzeje i to też zależy jaką zastosujesz.

Mógłbym go wziąć. Tylko jest problem: Waży prawie 900g. Płyta nie wygnie się pod jego ciężarem? Myślałem również o lekkim OC staruszka P4 (3.06Ghz)

Każde chłodzenie które ma backplate nie wygnie płyty. To jeszcze nie jest dużo, są coolery które ważą więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co byście mi polecili jeśli chodzi o wydajność/ciszę w cenie do 140 zł. Nie musi być super cichy, ale żeby nie był głośniejszy od Karakorum. Ew. wymiana wentylatora jak się da. Ten od Karakorum już dawno wymieniłem, bo był zwyczajnie głośny. Jednak chłodzenie może nie dać rady w upalne dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi ogólnie o Zalmany, to mogły by mieć lepszy sposób montowania. Ja mam akurat Flexa, ale podejrzewam, że w innych jest taki sam i jak dla mnie to jest beznadziejny. Z tego co widziałem na youtubie mocowanie innych chłodzeń to mają zdecydowanie wygodniejsze i lepiej przemyślane [np. Mugen albo Fortis]. A przy Zalmanie backplate mocujesz za pomocą taśmy dwustronnej. Jeśli to zrobisz to później ciężko będzie go zmienić przy zmianie płyty. A jeśli nie podkleisz taśmy to znowu mniej wygodnie będzie mocowanie chłodzenia. Samo przykręcanie śrub od strony radiatorów do najprzyjemniejszych też nie należy.

Zalmany to fajne chłodzenia, ale za rozwiązanie mocowania dla mnie mają dużego minusa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież do flexa dostajesz 2 takie taśmy(mam, sprawdziłem), zresztą co to za problem podkleić zwykłą dwustronną taśmą ? <_<

Osobiście testowałem Flexa full pasywnie na i5 750 stock ( wszystko na auto ) w OCCT 70*C bez żadnych wentylatorów w obudowie. IMO nie jest źle :lol2:

Edytowane przez KnoogeR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy mi na ciszy, zalman jako pasywka ma dobre temperatury?

Zamiast kombinować z pasywem można skręcić obroty wentylatora na minimum. Mój Q6600 @ 3.5 Ghz 1.45 przy minimalnych obrotach nie nagrzewa się mocniej niż 75 stopni ( E5200 @ 4Ghz grzał się max do 67 )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KnoogeR - bardziej chodziło mi o to, że ciężko się będzie pewnie odklejało backplate, jak będziemy montować go do nowej płyty. Gdzieś czytałem przy jakimś teście, że recenzent uszkodził sobie właśnie płytę, mocując się z backplatem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem oba są porównywalne, używam Zephyrów pod regulatorem i nie ma problemu.

Fander Roxo startuje od 4V co przyda Ci się jeśli będziesz chciał mieć ciszę.

Więc myślę że jak podłączysz Fandera pod 5V to na tym Zalmanie będzie dobrze się sprawował :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle że ja nie chcę wymieniać od razu wentyla od zalmana, chcę go dać na tył budy. Dobra, jak fander startuje od v4 to biorę. Dziękuję wszystkim którzy udzielali się w tym temacie. Można zamknąć.

Edytowane przez ZotaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi