marsjaninm Opublikowano 9 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2011 Witam, mam następujący problem: 2 lata temu kupiłem dfi lan party x38 t2rb, hd4870x2 powercolor, 2x2gb adata vitesta ddr2 1066+. Komputer chodził bez problemu przez 1,5 roku. Potem zaczeły sie problemy z bootowaniem, bios w ogole nie widział grafy. Kumpel sprawdził ja, u niego działa bez problemu, założyłem, że to sprawa płyty. Dorwałem więc asusa p5q-e (100% sprawny). Niestety, nie widzi hd4870x2. Włożyłem zatem inna, starsza karte. Wykrywa ją, ale tylko na pci-e x8. Resety biosu, wyjmowanie baterii i tym podobne sztuczki nie działają. Bios na płycie jest najnowszy. Proszę o pomoc, bo zasadniczo już mnie cholera bierze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 Zakładam, że poniższe podpunkty są całkowicie wiarygodne: 1. U kumpla Twoja karta działa bez problemów. 2. U Ciebie inna karta również nie działa. 1 + 2 = 3. Wina leży po stronie Twojej mobo lub zasilacza. Czym zasilasz konfig? A kumpel? Ale i tak to raczej mobo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marsjaninm Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2011 Zasilacz to bequiet 650W. Płyta działała wcześniej w innym konfigu bez problemu. Wie ktoś może dlaczego nie moge uruchomić nawet tej x800 na PCIE x16? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BraWura Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2011 IMHO przyczyna może być też prostsza - słaby/zaśniedziały styk na dodatkowych złączach prądowych z kablami zasilacza - częste odłączanie kabli może skutkować słabszym kontaktem i problemami prądowymi. Podłącz z ciekawości inny zasilacz może być nawet słabszy (wtedy nie włączaj 3d) - i sprawdź czy płyta wykrywa kartę za każdym razem. W pozostałych przypadkach raczej płyta główna z naciskiem na chipset. Pół roku temu kupiłem nowy dysk SSD i po miesiącu zaczęły się problemy z dyskiem - wina była po stronie nawet nie kabli Sata co gniazda SATA na płycie - szczoteczka, izopropanol i .... pomogło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...