kwasior500 Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 Witam, próbuję zainstalować system od czwartku. Podczas instalacji wersji desktop wywala errno 5, a podczas instalacji wersji alternate są takie kwiatki: Unable to install the selected kernelKernel package: 'linux-generic'. Installation step failedThe failing step is: Install the base system Instaluję na laptopie z użyciem pendrive, który jest sprawny. Obrazy instalacyjne również, md5 zgadzają się z podanymi na stronie. Dysk jest podzielony tak: 7,24GB C:\(Windows) NTFS 6,55GB - tu próbowałem Ubuntu na ext4 702MB swap 22,77GB D:\ NTFS Wcześniej miałem C:, D:, a na końcu tworzyłem partycje linuksowe. Pozamieniałem, ale to nic nie dało... Na pewno format by pomógł (jak to format), ale mam już ładnie skonfigurowany XP i wolę zrezygnować z Ubuntu niż bawić się w to od nowa, ale liczę na waszą kreatywność :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 ...liczę na waszą kreatywność :)...chyba raczej na zdolność jasnowidzenia... :) - Jakie ubu, jaka architektura? - jakie flaki w lapie, szczególnie grafika? Najczęściej problemem jest wadliwy nośnik (żle nagrana płyta, flash który dostaje sklerozy lub poprostu błędy HDD) - Czy test nośnika przechodzi? (pierwsze menu na live cd/usb) Alternate ISO ma opcję instalacji z sieci - to pozwala uniknąć niektórych problemów oraz instaluje od razu najnowsze aktualizacje. Kernel boot options: czasem trzeba wystartować livecd z specjalnymi ustawiniami, np. wyłączyć KMS, obejść ACPI itp - specyfikacja lapa będzie pomocna. Czy wersja live działa bez problemów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 Zapomniałem podać flaki, ale problem się rozwiązał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...