gladki8 Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 Cześć. Mam dziwny problem z komputerem. Kupiłem go rok temu do tej pory działał bez najmniejszego zarzutu. Ostatnio zainstalowałem Call Of Duty 1 i pojawiły się popularne przycinki. Myślałem że format będzie dobrym lekarstwem (ostatni raz system robiłem w tamtym roku). Niestety jest tylko gorzej. Fifa 11 w czasie gry tnie się dość sporo. Poprzednio (tzn. do formatu) chodziła płynnie na max detalach itp. Przeskanowałem dyski antywirem i czyściutko, zresztą staram sięmaksymalnie nie dopuszczać wirusów do komputera. Przycina nawet teraz Mozille jak internet przeglądam. Mój sprzęt: Płyta- Gigabyte M52L-S3P Ram- 2X2 GB Kingston DDR 2 1066 MHz Grafika- Gigabyte ATI RADEON HD 4850 z chłodzeniem Zalmana Procesor- AMD ATHLON 2 X4 630 Zasilacz- Modecom Carbon 530W Dysk twardy- Samsung 500gb P.S. proszę nie opiniować sprzętu, taki złożyłem na taki mnie było 14 miesięcy temu stać. Do tej pory działał bez najmniejszego zarzutu. Aha no i System- Windows 7 Ultimate 64 bit ale po formacie do 32 zmniejszyłem... Sterowniki grafy najnowsze. Wnętrze komputera dokładnie i systematycznie czyszczone (średnio 2 razy w miesiącu). Rzucam screen z HWMonitora (na luzie i pod FIFĄ) 11: na luzie.doc pod fiffa.doc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 Wróć do 64 szkoda ramu marnować. Ściągnij hd tune , zrób error scan oraz wklej wyniki z zakładki health oraz info z tego programu. Memtest też nie zaszkodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubajew Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 Wydają mi się trzy rzeczy możliwe. 1.Po pierwsze sprawdź temperatury. Spora ilość kurzu na procku potrafi przycinać nawet filmiki na youtubie, miałem w swojej historii parę laptopów, które osiągały temperaturę w spoczynku >70 stopni, i objawiało się to cięciem filmów (zarówno z yt jak i z dysku) - sprawdź temperatury jakimś speedfanem. 2.Problemy z dyskiem - to by tłumaczyło przycinanie zarówno w grach jak i przy przeglądaniu neta (rzeźbiący dysk łatwo obserwować po czerwonej diodzie ;) ) -hdd tune 3.Coś pokaszanione w sterownikach - źle dobrane, nie zainstalowane itp. powodzenia ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladki8 Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 Zrobiłem programem HDTune nie pokazuje mi nic w polu "zdrowie": Pozostałe wyniki wyglądają tak: Dysk jest zajęty w 1/5 czyli 100 GB na 500 pojemności (a tak naprawdę 470 GB coś). Memtest pracuje, wynik podam jak zakończy analizę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubajew Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 Zrobiłem programem HDTune nie pokazuje mi nic w polu "zdrowie": Pozostałe wyniki wyglądają tak: Dysk jest zajęty w 1/5 czyli 100 GB na 500 pojemności (a tak naprawdę 470 GB coś). Memtest pracuje, wynik podam jak zakończy analizę. Memki na 100% obstawiam ze będą sprawne. Ściągnij sobie "driver geniusa" - ale pełną wersję. i niech Ci podszuka nowszych sterowników. Na końcu zajrzyj w budę i wyczyść proca + wyimień pastę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladki8 Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 Memki na 100% obstawiam ze będą sprawne. Ściągnij sobie "driver geniusa" - ale pełną wersję. i niech Ci podszuka nowszych sterowników. Na końcu zajrzyj w budę i wyczyść proca + wyimień pastę Przeczyściłem środek maksymalnie, procesora nie ruszałem bo pastę muszę nabyć co zaraz uczynię. DG już coś tam pobiera... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 Masz dostęp do innego zasilacza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladki8 Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 Masz dostęp do innego zasilacza? Do tak mocnego to niestety nie. Posiadam 350 W Colorsita czy coś takiego ze starego kompa ale on będzie pewnie za słaby. Mieszkam w małej miejscowości i nie mam wśród najbliższych znajomych kogoś z podobną konfiguracją kompa :/ Zasilacz przeczyściłem było sporo kurzu na nim ale też DG znalazł 6 krytycznych sterowników... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 pci-e x16@x1? Sprawdzisz w cpu-z Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladki8 Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 To są aktualny temperatury i napięcia z HWMonitor, nie znam się na tym więc proszę o analizę czy wszystko w porządku jest.Nowy obraz mapy bitowej.bmp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 1. Słyszałeś o formacie .jpg ? 2. Sprawdź to o czym napisałem w poscie 9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladki8 Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 1. Słyszałeś o formacie .jpg ? 2. Sprawdź to o czym napisałem w poscie 9 AD 2 Tak- 1 x PCI Express x16 AD 1- Śpieszyłem się niestety nie mogę w ciągu dnia cały czas mieć czasu wolnego. Wrzucam to w .jpg. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladki8 Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 Chyba przez przypadek znalazłem źródło problemu. Zainstalowałem program Speed X do optymalizacji pamięci RAM. W nim pokazuje mi że aktywne jest 2048 MB Pamięci. Czyli tak jakby nie widział drugiej kości. Spróbuję poprzekładać je we slotach, uruchomić tylko 1 bez drugiej. Co wyniknie napiszę. Czy w razie gdyby to nie była padnięta jedna kość to jest jakiś sposób żeby znów wróciło do normy (czyli 2x2gb)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 Co wyniknie napiszę. Czy w razie gdyby to nie była padnięta jedna kość to jest jakiś sposób żeby znów wróciło do normy (czyli 2x2gb)? Zanim podasz wyniki "przekładek" można tylko gdybać. Może mobo/bios coś miesza... Pamięci w dualu? Jeśli tak- wyłącz i sprawdź. Win też widzi tylko 2GB? Bios najnowszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladki8 Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 (edytowane) Obie kości dobre ale problem ciągle jest. Zrestartowałem Biosa (bateria) i dalej nic. Popatrzę w ustawieniach jeszcze Biosa... Pamięci na mobo podpięte pod dwa sąsiednie jednokolorowe sloty a z tego co pisze na fakturze to były dwie różne a nie z Dual Chanel. Jak Bios nie pomoże pewnie trzeba zawieźć do serwisu, dobrze że gwarancja jeszcze jest... Edytowane 10 Maja 2011 przez gladki8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extraplay Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2011 może być to problem kontrolera na płycie głównej lub zwyczajne po instalacji Coda złapałeś syfa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladki8 Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2011 może być to problem kontrolera na płycie głównej lub zwyczajne po instalacji Coda złapałeś syfa. W wirusa wątpię bo gra oryginalna, a w MP nie gram. Komputer zachowuje się właśnie jakby miał mało pamięci. Potwierdziło by pewnie to zainstalowanie XP gdzie ten do Fify wystarczy 2 GB ramu. A czy jest doza prawdopodobieństwa, że po aktualizacji BIOS ten problem zniknie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...