PoGo Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 Witam Piszę ponieważ mam problem z uruchomieniem starego kompa. Stał nieużywany jakieś 1-1,5 roku. Cały czas był sprawny. Dysk był w międzyczasie na nowy wymieniany. Dzisiaj próbowałem go odpalić i niby wszystko rusza - zasiłka działa, płyta główna dioda się świeci, wentylatory wszystkie ruszają (na procu/grafie/chipsecie płyty) ale nie ma charakterystycznego beep przy starcie i monitor jest czarny. Nie ma to pewnie dużego znaczenia ale poniżej cfg Intel Pentium 4 (S478) 2.40 GHz HT (FSB 800) Kingston HyperX 2x256 + 2x1024 400 Cl2 RadeonTM 9700 Sapphire 128 MB DDR DVI + TV (AGP x8) Abit IC7 Seagate 160 GB Barracuda 7200.7 Jakieś sugestie jak zdiagnozować co się mogło stać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 Clear cmos zzworką zgodnie z instrukcją. Spróbuj uruchomić na 2 kościach ramu, np 2x1024 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 Stał nieużywany jakieś 1-1,5 roku.Jeśli faktycznie nieużywany przez ten okres czasu- bateryjka do wymiany. Masz możliwość sprawdzić miernikiem jej napięcie? (a w zasadzie zapewne jego brak) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 Dzieki. Jutro dam wyniki testów :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cel1200 Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 Kondensatory wyschły na płycie głównej. Miałem podobny problem w starej platformie socket 370. włącz kompa na jakiś czas, potem go resetuj, aż załapie monitor. przetrzyj też styki i ramu i grafy. sprzęt na pewno w 100% sprawny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2011 Właśnie robiłem testy ale nie dało rady. Wymieniłem baterie na płycie zamieniałem ram, na jednej z kości próbowałem. Reset cmosa robiłem. Jak nie ma wogóle ramu to daje długie sygnały jak włożę jest cisza i monitor czarny. niby wszystko się odpala w środku, wszystko chodzi. Spróbuje jeszcze wg rady cel'a. Sprzęt był sprawy bo działał przed odstawieniem w zapomnienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2011 Wtyczka P4 podłączona? Zasilanie karty graficznej (o ile takowe jest) podłączone? Sprawdź na innym zasilaczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2011 Wtyczka P4 podłączona? Zasilanie karty graficznej (o ile takowe jest) podłączone? Sprawdź na innym zasilaczu. Wszystko podpięte. Nikt nic nie ruszał w tym kompie. Po prostu był odłączony i odstawiony. Wczoraj go odpaliłem i chodził jakieś 4h. robiłem resety ale nic nie zaskakuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2011 Podobny problem miałem ze starym kompem (z 1999 roku), stał z rok lub dwa nieruszany, rozebrałem go na części pierwsze, wyczyściłem wszystkie styki, dałem nową paste, poskładałem i ruszył - działa do dziś :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...