jabba76 Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2011 Witam. Jestem w trakcie OC procka i niestety po dobrnięciu do docelowego taktowania (3,2Ghz) pamięci są niestabilne, pomimo, że chodzą z natywną częstotliwością (800 MHz). Poniżej mój sprzęt: E8200 2,66GHz @ 3,2GHz 9600GT SSC (wymieniany jutro na HD6850) 2x2GB Goodram DDR2 800MHz (GR800D264L5/G2) Zasilacz Chieftec 500W Dysk HD103SJ Samsung MOBO: G33M-FI Bios: AMI 1.3 Ustawiłem dzielnik na 1:1 i FSB na 400. Niestety pamięci są niestabilne. Testy na samym procku są bezbłędne, natomiast te, które angażują ram, niestety wywalają błędy po kilku sekundach lub minutach. W BIOSie podnosiłem napięcie ramu, ale nie daje to oczekiwanego efektu. Sądzę, że szkopuł tkwi w timingach, które przy automatycznych ustawieniach wyglądają tak jak na załączniku. Pomożecie ustawić odpowiednie timingi ręcznie? A może macie inne porady odnośnie mojego problemu? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2011 (edytowane) daj tego samego screena przy FSB 333 MHz i pamięciach ustawionych nominalnie na DDR2 800. I zobacz jeszcze czy ten sam problem występuje przy FSB 401MHz. Robiłeś memtesta żeby sprawdzić że to RAM jest winny? Nie ma testów które angażują tylko i wyłącznie procesor. Edytowane 13 Maja 2011 przez mach82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2011 W dniu 11.05.2011 o 19:17, kotfilon napisał(a): Witam. Jestem w trakcie OC procka i niestety po dobrnięciu do docelowego taktowania (3,2Ghz) pamięci są niestabilne, pomimo, że chodzą z natywną częstotliwością (800 MHz). Poniżej mój sprzęt: E8200 2,66GHz @ 3,2GHz 9600GT SSC (wymieniany jutro na HD6850) 2x2GB Goodram DDR2 800MHz (GR800D264L5/G2) Zasilacz Chieftec 500W Dysk HD103SJ Samsung MOBO: G33M-FI Bios: AMI 1.3 Ustawiłem dzielnik na 1:1 i FSB na 400. Niestety pamięci są niestabilne. Testy na samym procku są bezbłędne, natomiast te, które angażują ram, niestety wywalają błędy po kilku sekundach lub minutach. W BIOSie podnosiłem napięcie ramu, ale nie daje to oczekiwanego efektu. Sądzę, że szkopuł tkwi w timingach, które przy automatycznych ustawieniach wyglądają tak jak na załączniku. Pomożecie ustawić odpowiednie timingi ręcznie? A może macie inne porady odnośnie mojego problemu? Pozdrawiam Składałem prosty biurowy zestaw do firmy, z polecanych zestawów na marzec 2011r na 2x2GB goodramu. Okazało się, że na default komp ciągle sypał bsodami. PCB pamięci było turkusowe, wymienili mi w sklepie na inny zesatw 2x2GB na zielonym PCB i teraz wszystko działa bez zarzutu. Tate były poprostu walnięte od nowości, sprawdzane na 2 kościach, na jednej, potem w parze jedna stara i jedna nowa z wymiany i dalej kicha. Musiały być dwie nowe aby działało bez zarzutu. To już mój drugi przypadek z goodramem, że coś jest walnięte od nowości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gracjan1987 Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2011 pracuję w sklepie komputerowym i też miałem ten problem z goodramem. Wszystko zależy jakie sztuki trafisz. serwisując komputery musiałem odesłać chyba z 6 czy 7 kości. Jak coś odeślij na gwarancję powinno pomóc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...