Skocz do zawartości
qhash

WD500BEVT w laptopie bez zarzutu, jako dysk USB jakby parkuje głowice

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem. Wyciągnąłem mój dysk z laptopa i teraz używam go jako dysku przenośnego z danymi. Wcześniej, kiedy pracował jako dysk systemowy w laptopie, chodził super. Wielu użytkowników Acer 5820TG narzekało, że parkuje głowicę i przycina. U mnie to nie występowało. Sytuacja jest zupełnie inna na zewnątrz. Mam kieszonkę z ENERMAXa i w niej siedzi ten dysk. Podłączam go do kompa przez USB2.0

Dysk przycina tak, że szkoda gadać. Szukam jakiegoś pliku, znajduję, patrzę w pocztę, szukam drugiego, cała operacja pomiędzy jednym a drugim szukaniem zajmuje może 30 sekund,a on już musi chwilę "pomyśleć", stuknąć i rozkręcić się... i np. przez 5-6 sekund nic się nie dzieje i dopiero po tym okresie wszystko działa.

Pomysły jak sobie z tym poradzić? Myślałem o quietHDD ale nie chce instalować aplikacji. Może da się to zrobić z poziomu ustawień USB czy menadżera zadań?

Dysk jest ustawiony na "Quick Removal"

Edytowane przez qhash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłeś? Problemy z niedoborem prądu się niestety zdarzają. Jeden dysk nawet nie chce mi startować jak podłącze go z przodu obudowy gdzie są tylko dłuższe kable połączeniowe do płyty. Z tyłu kompa czyli bezpośrednio z płyty startuje od razu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi