pumpernikiel69 Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2011 Witam ;) Pozwólcie że wytłumaczę wam wszystko po kolei, żeby nie było jakiś niejasności :) Mam płytę GIGABYTE 790XTA-UD4 (NB790X + SB750) która jak na razie nie doczekała się aktualizacji BIOS'u dla przyszłych Bulldozer'ów, a znając politykę producenta to już raczej się nie doczeka. Płyty MSI i ASUS'a potrafiły dostać aktualizacje BIOS'u i obsługują teraz nowe CPU, więc z tego co mi się wydaje to w nowych BIOS'ach został zaktualizowany tylko CPUCODE (AGESA). Teraz już chyba wiecie co mam na myśli :D Płyta sprzętowo mnie nie ogranicza bo mobasy GIGABYTA wydane w nowej rewizji są na tym samym Chipsecie, a obsługa Bulldozer'ów maja. Pytanie - czy mogę wyeksportować CBROM'em CPUCODE z płyty np. ASUS Crosshair IV Extreme i podmienić go z tym w mojej ? Czy ten kod AGESA nie jest jakoś specjalnie przygotowywany dla płyty przez producenta zanim zostanie umieszczony w BIOS'ie ? I czy obsługa Bulldozer'ów w płytach MSI I ASUS'a jest zasługą aktualizacji AGESY? Czytałem changelog'i z nowych biosów i nigdzie nie pisało "AGESA CODE UPDATE" czy coś w tym stylu, tylko "AM3+ CPU SUPPORT" więc jest też opcja że BIOS'y zostały całkowicie przebudowane lub napisane od nowa i nie można wyeksportować z nich AGESY bo jej po prostu tam nie ma tylko jest jakieś inne dziadostwo :) Prosiłbym o pomoc bo ten problem nie dotyczy tylko mnie, a wielu ludzi którzy są skazani przez GIGABYTE'A na kupno nowej płyty(CHAMSTWO !) aby cieszyć się nowymi procesorami.. Być może już ktoś robił takie eksperymentalne 'przeszczepy' to mógłby nakierować mnie/nas co i jak..:) pzdr Michał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpectatorX Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2011 Jeśli ten sam model tylko w jakiejś nowszej rewizji obsługuje bulldozery to śmiało załaduj jego bios. Jednak jeśli poprostu zupełnie inny model obsługuje to ładowanie jego biosu robisz na własne ryzyko. Bardziej obrazowo(nazwy modeli przykładowe): ga-am666g-u2h rev1.0 - nie obsługuje ga-am666g-u2h rev3.0 - obsługuje (można załadować bios z tej płyty) ga-am999-uds3 revX.X - obsługuje (chcesz wrzucić bios z tej płyty? ok, ale robisz to na własne ryzyko) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pumpernikiel69 Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2011 Było by super, ale moje mobo nie ma nowej rewizji.. Nawet żadna płyta w nowej rew. nie jest chociaż troszkę zbliżona do mojej, modele które dostały AM3+ 890FXA-UD5 (Rev 3.1) 890GPA-UD3H (Rev 3.1) 880GA-UD3H (Rev 3.1) 880GMA-USB3 (Rev 3.1) 880G-USB3 (Rev 3.1) 880GM-USB3 (Rev 3.1) 880GM-USB3L (Rev 3.1) 870A-UD3 (Rev 3.1) 870-UD3P (Rev 3.1) 870A-USB3 (Rev 3.1) 870A-USB3L (Rev 3.1) MA770T-UD3P (Rev 3.1) MA770T-UD3 (Rev 3.1) 770T-D3L (Rev 3.1) 780T-USB3 (Rev 3.1) 78LMT-S2P (Rev 3.1)Pozostaje mi czekać, lub eksperymentować.. Moja płyta ma DualBIOS, więc w razie niepowodzenia nic nie powinno sie stać ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2011 (edytowane) Przeniosłem temat do właściwego działu Ogólnie sprawa nie jest aż tak prosta, jak może się wydawać. Prawdopodobnie sama zmiana modułu AGESA nie wystarczy. Dwa tematy, które polecam poczytać: Changing AMD AGESA Version? Howto - Adding CPU microcode to an AMD64 Phoenix BIOS Edytowane 14 Maja 2011 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pumpernikiel69 Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2011 Czytałem ten pierwszy temat, ale tak powierzchownie tylko.. Tej drugiej lekturki nie widziałem ale dzięki za linki, na pewno się przydadzą :) Jak znajdę dzisiaj trochę czasu to poczytam dokładniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...